Scena maghiara în sezonul ’02-’03

-articol trimis de  Sandor, ultras al lui Diosgyor-

La inceput, cateva cuvinte despre fotbalul ungar. Dupa cum s-ar putea sa stiti, nu perioada asta e perioada de aur a fotbalului de aici. Cei mai buni jucatori ai nostri joaca in strainatate(dar nu in Anglia sau Italia) iar nivelul campionatului intern este dezamagitor.. Poate nationala este buna cateodata, odata am avut rezultate bune dar n-am mai luat parte la nici un campionat european sau mondial din 1986.
Si perioada de aur a miscarii ultra’ maghiare este de asemenea sfarsita. Cu cativa ani inainte erau sute de ultrasi in peluze, acasa si in deplasare, dar acum sunt mult mai putini oameni. De exemplu cantecul favorit al ultrasilor lui Ferencvaros la derbyul cu Ujpest a fost:”sunt numai 30 de oameni in sectorul vostru”, cantec neadevarat dar care arata problema. In anii trecuti multe echipe au facut coreografii, anul acesta numai Ferencvaros, Ujpest, Debrecen si Diosgyor au mai facut.

De ce am pierdut multi oameni?

1. Din cauza nivelului campionatului. Fotbalistii castiga multi bani si cateodata nu fac nimic pe teren. Sefii cluburilor sunt cateodata adevarati criminali care fura banii cluburilor si nu platesc salariile jucatorilor si alte costuri.

2. Sunt numai 12 echipe in prima liga, ceea ce inseamna ca sunt multe grupuri bune si in liga a doua( Diosgyor, Haladas, Nyiregyhaza) sau in a treia(Szeged). In prima liga sunt unele cluburi fara sau cu cativa fani(Siofok, MTK) si sunt numai doua etape ale campionatului in sezonul regulat(un tur si un retur) si alte doua in play-off(1-6,7-12). Asa ca sunt 4 meciuri Ferencvaros- Ujpest intr-un sezon, ceea ce este plictisitor.

3- cruzimea unor asa-zisi huligani care ataca femeile si tinerii fani, nu huliganii adversi. Asta e motivul pentru care nu gasesti femei in stadioanele unguresti.

4-cruzimea politiei- intr-un fel similara cu cea de la punctul 3 deoarece in caz de incidente folosesc gaze lacrimogene, care afecteaza pe toata lumea, nu doar pe cei implicati.

5- Presa a fost intotdeauna receptiva fata de incidente, nu si fata de coreografiile si sustinerea ultrasilor

In acest sezon cu siguranta fanii lui Ferencvaros(Green Monsters, Stormy Scamps)au fost cei mai buni. Au avut coreografii foarte bune, deplasari in numar mare(aproape 2000 la Stuttgart in cupa UEFa, de asemenea prezenti in Turcia si Cipru. Dar Ferencvaros a pierdut titlul in ultima etapa si suporterii si-au atacat proprii jucatori, nu pe toata lumea, dar nimeni nu poate explica ce au avut cu golgheterul formatiei sau cu rezervele adversarulei.

Ceilalti:
MTK: nu are prea multi fani iar castigarea campionatului nu a schimbat asta

Debrecen: a avut o prezenta buna acasa , dar nu si in deplasare. Au fost totusi mai buni decat anii trecuti si au avut o deplasare mare pentru finala cupei Ungariei(la Budapesta, ei au fost 4000 in timp ce Ferencvaros au fost 6000). Au avut o coreografie buna cu Bekescsaba si altele impotriva altor echipe si au facut multe steaguri rosii si albe pe care le-au folosit la fiecare meci.

Ujpest: au luat “numai”al patrulea loc si, normal, au protestat la sfarsitul sezonului , ca de altfel, cum au facut-o si in anii precedenti. A protesta pentru ei inseamna fumigene sau torte la inceputul partidei si nimic dupa aceea, mai ales din punct de vedere vocal. La inceputul sezonului au avut o deplasare buna la Paris-300 de oameni iar Ultra Viola Bulldogs a sarbatorit 10 ani de la infiintare.

Siofok: la fel ca MTK dar au obtinut locul 5

ETO: 3 grupuri diferite, dar nu laolalte, ci separate. Fiecare are cam 20 de membrii.

Zalaegerszeg(campioana 01/02): bun inceput in cupele europene, mai mult de o mie de fani la Zagreb impotriva lui NK Zagreb, 2000 de unguri la Manchester si apoi 1500 la Zagreb cu Dinamo. In campionat?Dupa sezonul regular, echipa s-a clasat in partea de jos(7-12) si fanii si-au pierdut incredera in ea.

Videoton: echipa a jucat foarte prost la inceput ceea ce a fost determinant pentru numarul lor. In ciuda acestui lucru, au urmat echipa pretutindeni si, la ei acasa, i-au batut si le-au furat toate steagurile celor de la ETO.

Sopron: la fel ca MTK si Siofok, numai cu putin mai buni fani care au facut cateva deplasari.
Bekescsaba: au avut cea mai proasta echipa. Sustinere buna acasa dar in deplasare…trebuie sa faca mult mai multi kilometri

Kispest: in ciuda retrogradarii, si-au facut treaba bine. Nu mai bine ca altii dar altii nu au retrogradat. Si-au urmat echipa peste tot si au avut niste spectacole cu fumigene si torte destul de bune.

Dunaferr- in iarna si-au vandut toti jucatorii din cauza problemelor financiare, asa ca tineretul a retrogradat echipa. Ultra Red Alert a abandonat echipa de fotbal, sustinad numai echipa de handbal feminin.

Liga a doua:

Pecs: chiar daca au promovat, au ratat multe deplasari si nici acasa nu prea au stralucit.

Haladas: la fel ca Pecs

Diosgyor: start excelent(si echipa si suporterii), sute in deplasari, mii acasa, dar mai tarziu au aparut problemele financiare. Dupa prima parte DVTK era pe locul trei, in partea a doua a castigat numai 3 meciuri. Au avut coreografii bune impotriva lui Nyiregyhaza acasa(si una mai slaba in deplasare), fumigene si alte lucruri. Au calatori intre 20-300 in deplasari.

Nyiregyhaza: N-au facut nimic dar Ultra Eastern Mastiffs inca mai exista

Vasas: La fel ca Nyiregyhaza dar Vasas s-a retras din campionat la sfarsitul turului.

A treia liga:

Szeged: au facut tot ce se putea face in aceasta liga

Si nu mai sunt altii..

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: