Scena suporterilor din Suedia

Articol scris de catre Dave in 2003

Pana acum circa un an, cand ma gandeam la fotbalul suedez, imi venea in cap IFK Goteborg, poate Hammarby si o nationala care mi-a produs una dintre cele mai mari dezamagiri din viata mea de suporter. In ceea ce priveste suporterii, obisnuiam sa includ Suedia in lumea a 3-a, alaturi de Norvegia, Danemarca, Finlanda si altele.

In ultimul timp am avut insa ocazia sa ma documentez mai bine in legatura cu scena suedeza si trebuie sa recunosc ca am fost extrem de surprins de ceea ce am descoperit.

In primul rand ar fi de mentionat ca sunt 4 echipe cu grupari mari de suporteri: IFK Goteborg, Hammarby, AIK si Djurgarden. Grupurile lor principale sunt Anglarua(in jur de 2000), Bajen Fans(3000), Black Army(2000) si respectiv Jaruhaminerna(2000). In afara de aceste 4 mari echipe exista si echipe cu un numar mai mic de suporteri(Malmo, IFK Norrkoping etc).

Gruparile majore de care am amintit nu au o prea buna organizare interna si s-au transformat(la fel ca si la noi) mai degraba in denumiri pt. toti ultrasii echipelor respective. Exista si o serie de grupuri reduse numeric, cu o buna organizare si care se identifica in masa suporterilor, fiind si cei mai activi (organizarea coreografiilor, a deplasarilor etc.) Ele sunt:
-Ultras Stocholm (Djurgarden)
-Ultra’ Bulldogs’97 (IFK Goteborg)
-Bajen Ultra’ Boys(Hammarby)
-Bara Bajare(Hammarby)
-Soder Broder (un grup format din emigranti sud-americani-Hammarby)
-Irriducibili Nora Sta(AIK)

Echipele mai mici au in general doar un singur grup cu 30-50 membrii.

In ciuda distantelor extrem de lungi dintre localitatile suedeze, grupurile echipelor sunt mereu prezente in deplasare. Ar fi de remarcat de exemplu deplasarea celor de la Hammarby la Partizan Belgrad pentru un tur preliminar de Liga Campionilor. Numarul ultrasilor suedezi a fost de 500 (calculati voi cati kilometri sunt din Suedia pana in Serbia si apoi ganditi-va daca ar fi fost o galerie din Romania-in afara de cele care stau foarte aproape- in stare de asa ceva).

Cele mai importante meciuri sunt cele dintre rivalele din Stockholm: Hammarby, AIK si Djurgarden. De obicei la aceste meciuri nici una din grupari nu se prezinta fara o coreografie dublata de o torciata sau o fumogenata. In ceea ce priveste coreografiile propriu-zise, acestea au evoluat foarte mult in ultimii ani, astfel ca, daca in ’97-’98 coreografiile aveau la baza fasii de folie de plastic, astazi sunt folosite cele mai variate materiale:de la foi metalizate(de diferite culori-mai nou argintii) si pana la steaguri de peluza, realizate din fasii).

Una dintre cele mai reusite coreografii a fost realizata de Hammarby la meciul cu AIK in 2001:pe centrul peluzei un steag realizat din fasii, pe care erau desenate personajele din South Park imbracate in culorile lui Hammarby, cu exceptia lui Kenny-mort- care era imbracat in echipamentul lui AIK. Mesajul pictat tot pe steag era “SOUTH CURVE”-Peluza Sud. Imprejurul steagului era completat cu fasii late de plastic si foi metalizate.

In 2002 AIK au realizat perfect o uriasa stea galbena pe fundal negru. In zonele laterale ale peluzei alternau culorile galben si alb, toata coreografia fiind realizata din stegulete de plastic.

aik
Cea mai reusita dintre toate este, insa, cea realizata de Hammarby in 2002 impotriva lui Djurgarden. Un steag de peluza, dintr-o bucata, pe care erau reprezentate o multime de pesonaje de desene animate, de la Beavis la Popey Marinarul si Pluto, cu totii imbracati in culorile lui Hammarby si fiind serviti cu bere de o”domnisoara” siliconata. Totul sub mesajul ” Noroc… pt. Hammarby. Bineinteles , steagul central era flancat de fasii si placute alb-verzi.

skal for bajen

Advertisements

Tags: , , , , ,

No Responses to “Scena suporterilor din Suedia”

 1. yogy Says:

  rivalitatea cea mai intensa este intre suporterii Hammarby and Djurgarden.
  acestia din urma, numiti si “cuptoarele de otel” din cauza design-ului tricourilor cu dungi negre verticale, au o anumita reputatie pe care campaniile de re-branding ale clubului nu au putut-o schimba.
  de altfel, stilul suporterilor corespunde stilului echipei, cunoscuta pentru jocul in forta (chiar si pentru Suedia!).
  dar in Djurgarden se gaseste si Skansen – un fel de gradina zoologica.
  iar aceasta este sursa ironiilor celor de la Hammarby, care au obiceiul sa arunce cu coji de banane la meciurile directe.
  Hammarby este echipa celor care locuiesc in cartiere muncitoresti din sudul Stockholm-ului, dintre care multi sunt emigranti.
  rivalitatea este foarte intensa, dar suedezii aunt persoane retrase, care isi exprima rar sentimentele in public.
  totusi, atunci cand purtam hanoracul cu simbolurile Djurgarden aveam parte de tot felul de incidente (usa autobuzului inchisa in fata mea, etc.).
  iar o prietena suedeza m-a intrebat “ce faci cu chestia aia pe tine?” si m-a rugat sa nu o mai port cand ne intalnim. :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: