Ultramarines Bordeaux 1987

ultras bordeaux Reaparitia unei echipe pe fundal, la inceputul anilor’80, a contribuit foarte mult la o alta aparitie: cea a ultrasilor in partea laterala sudica a stadionului Parc Lescure. Repede galeria a devenit cunoscuta pe stadione si in presa pentru sprijinul acordat lui Girondins de Bordeaux atat acasa cat si in deplasare (deplasari mari la Monaco si Rennes in 1984, la Torino impotriva lui Juventus in 1985:1000 de suporteri), pentru steagurile, bannerele si fumigenele sale dar si… pentru violenta sa.

Dar, deasupra la toate, este fabuloasa atmofera pastrata pe toata durata sezonului 84/85, avand ca top semifinala Cupei Campionilor cu Juventus, care a asigurat reputatia peluzei sud bordeleze.

Dupa ce au descoperit ardoarea ultrasilor juventini, o mana de suporteri din peluza sud s-au decis sa creeze un grup ULTRAS in Bordeaux; astfel, pe 5 august 1986 primul steag de gard ULTRAMARINES este pus pe partea laterala sudica a stadionului Parc Lescure. Tot atunci un steag de peluza mare este realizat in urma unei colecte in peluza. Este cel mai mare steag de peluza (cat toata peluza) din Franta.

In 1987, odata cu renovarea stadionului, grupul ULTRAMARINES a plecat, cu regrete, din mitica parte laterala sudica. Ei si-au gasit repede locul in peluza sud si atmosfera nu a mai fost la fel.

A urmat disparitia” Asociatiei de suporteri Girondins Bordeaux”, care de ceva vreme devenise inactiva. Apoi, pe 18 iunie 1987 COLLECTIF CLUB ULTRAMARINES (C.C.U) este creat.

Multumita lui C.C.U, noi spectacole sunt facute(3 000 de baloane albastre impotriva lui Dynamo Berlin, 5 000 de baloane albe si albastre impotriva lui PSV Eindhoven, 30 de fumigene albe impotriva lui Marseille…) si primele deplasari facute independent fata de club.

Un meci de campionat impotriva lui Marseille(87/88) a fost scena primelor incidente ale grupului. De la acest meci, relatia sefilor clubului cu grupul s-a degradat.. Inainte, ultrasii erau priviti cu teama de restul publicului( Bordeaux este un oras foarte burghez). La un alt meci de campionat impotriva lui Toulouse politia a intervenit in galerie si a interzis intrarea cu fumigene, steaguri si bannere. Pe parcursul celei de a doua reprize ultrasii au intrat in greva si au stat jos ca sa isi faca cunoscut protestul. A doua zi SUD OUEST(ziarul local) a scris:” Trebuie sa tinem ochii deschisi asupra puterii oculte a suporterilor”. Din aceasta zi, BEZ, fostul presedinte al lui Bordeaux si-a concentrat puterea impotriva ULTRAMARINES insultandu-i in ziare(ultrasii erau numiti de la viermi,huligani si teroristi pana la degenerati si betivi).

Pe tot parcursul sezonului 88/89 ura dintre BEZ si ULTRAMARINES s-a acutizat prin interzicerea steagurilor de gard in interiorul stadionului. Dar acest sezon a fost marcat mai ales de atacul asupra autobuzului fanilor lui PSG. Din aceasta zi clubul a creat o militie si a interzis toate lucrurile apartinand de ULTRAMARINES (steaguri,fulare, tricouri…). In toate meciurile ultrasii bordelezi au cantat continuu acelasi cantec:” BORDEAUX champion, President resignation “(Bordeaux campioana, presedintele demisia).

Cu rezultatele mai proaste, si VIRAGE SUD a intrat intr-o pasa proasta (putine spectacole si deplasari…).

La inceputul anilor’90, aproape 15 ULTRAMARINES s-au decis sa dinamizeze peluza prin nou creatul BLUE DEVILS SUPPORTERS. Ei au organizat spectacolele si deplasarile si au dat o noua vitalitate peluzei astfel incat si ULTRAMARINES a trait o a doua tinerete.

Apoi, problemele financiare au aparut la club. Dupa ce vestile despre posibila disparitie a clubului au ajuns la urechile lor, ambele grupuri din Virage Sud au organizat o demonstratie publica pe strazile din Bordeaux la sfarsitul lui mai 1990, care din pacate nu a putut evita retrogradarea in divizia a doua.
Cu toate aceste probleme, majoritatea ultrasilor francezi ar fi renuntat si ar fi disparut dar

ULTRAMARINES si BLUE DEVILS au ramas foarte activi, sustinand pe Bordeaux, cu ajutorul publicului care a ramas fidel in ciuda retrogradarii(15 000 de spectatori medie pe meci).

Sezonul ’91-’92, in divizia a doua, a fost marcat de schimbarea culorilor clubului. Ambele grupuri si-au schimbat denumirea: ULTRAMARINES a devenit ULTRAS BORDEAUX 87si BLUE DEVILS a devenit DEVILS BORDEAUX. Alte evenimente din sezon: invazia steadionului clubului SAINT SEURIN, o deplasare mitica la Marseille pentru Cupa, fantastica atmosfera la Strasbourg(40 000 de spectatori), atacul asupra autobuzului celor de la Strasbourg si meciul care a consfiintit promovarea in prima divizie impotriva lui SAINT SEURIN, cu o sarbatoare in oras.

Reintoarcerea in prima divizie(92/93) a permis celor doua grupuri(ULTRAS si DEVILS) sa mearga inainte cu spectacole(frumoase coregrafii la meciurile importante, steaguri si torte pentru restul meciurilor) precum si cu deplasarile (1000 de bordelezi la Toulouse). Unul din lucrurile noi a fost crearea, de catre ambele grupuri, de sectiuni in unele zone.

Ambele grupuri au progresat din nou in 93/94. Acesta fusese cel mai bun sezon de la creare pentru ambele grupuri, multumita intoarcerii in Europa(deplasari in Irlanda,Elvetia,Germania), coregrafii superbe impotriva lui Marseille, Monaco,PSG. Noi sectiuni au aparut (in total erau 30 de sectiuni in toata Franta)…
Sezonul 94/95 este din nou mai bun decat anterioarele. El a marcat al cincilea an de existenta a grupului DEVILS (artificii impotriva lui Rennes). Marea noutate a fost crearea COLLECTIF VIRAGE SUD (CVS). Acesta a fost creat pentru a coordona unele activitati ale ambelor grupuri (dar totodata grupurile isi pastrau propria identitate si autonomie): coregrafiile (finantate de CVS la meciurile importante), deplasarile(in comun) si sectiunile(in unele locuri existau sectiuni atat ULTRAS cat si DEVILS. Acum sectiunile apartineau de CVS si puteau fi formate din membrii ULTRAS sau DEVILS). Ambele grupuri si-au luat de la club un sediu comun. Cei din ULTRAS si-au diversificat activitatile: au facut un program radio(difuzat de 2 ori pe luna), au organizat concerte rock(unii din membrii grupului sunt fani ai muzicii,in special al curentului alternativ). De asemenea grupul s-a decis sa se implice intr-o actiune sociala care avea ca scop strangerea de jucarii pentru copii care nu aveau daruri de Craciun).

Ambele grupuri au atins, in sezonul 95/96 consacrarea datorita notabilelor performante din cupele europene, unde clubul a atins finala Cupei UEFA (din pacate pierduta contra lui Bayern Munchen). Pentru aceste meciuri, peluza Sud si-a incurajat echipa intr-un fel nemaipomenit pana atunci in Bordeaux (poate doar la meciul din 84/85 cu Juventus) si rar vazute in Franta (topul a fost atins in victoria din meciul cu Milan in sferturi de finala). Coregrafii total noi pentru Franta au permis grupurilor ULTRAS si DEVILS sa fie cei mai buni in acest sector. Deplasari reusite(1800 la Milano, 2600 la Munchen precum si 20 la Bastia(In Corsica-insula din Franta, a carei locuitori cer independenta)unde doar Marseille si St.Etienne mai facusera aceasta deplasare). La inceputul sezonului,ULTRAS si DEVILS au hotarat sa isi ia fiecare cate un sediu propriu si sa il abandoneze pe cel luat, anterior, in comun.

Sezonul 96/97 a fost mediu (nici rau dar nici foarte bun) in principal datorita lipsei de motivatia a unor anumiti membrii si renovarii stadionului pentru Campionatul Mondial, care a determinat ultrasii sa se mute in partea de nord a stadionului pentru cateva luni. Dar acest sezon a fost marcat in mare parte de intoarcerea culorilor adevarate ale clubului (bleu si alb) care a permis grupului ULTRAS sa isi reia numele original(ULTRAMARINES). Grupul a sarbatorit 10 ani de existenta intr-un weekend teribil, care va fi tinut mult timp in memorie. Clubul a participat in a doua finala de cupa in 2 ani la Paris impotriva lui Strasbourg; in ciuda infrangerii si a numarului nostru (9 000 de bordelezi si 13 000 de suporteri ai lui Srasbourg) am dovedit la toata Franta potentialul nostru vocal, dand o lectie de pasiune si credinta. Pentru acest meci o coregrafie a fost facuta dar in mod rusinos ea a fost interzisa de Prefectura din Paris. Cam 40 de steaguri s-au fluturat totusi in ciuda tuturor cand jucatorii au aparut. In ceea ce priveste coregrafiile, sezonul acesta a fost dezamagitor pentru ca putine au fost facute: impotriva lui Marseille in Cupa Ligii(nu prea bine executata) si in campionat(de data asta reusita) si impotriva lui Monaco (steaguri mici).

Ceea ce a dat satisfactie in acest sezon au fost deplasarile: 22 din 22 posibile, o premiera pentru bordelezi. La Guingamp steagul nostru n-a fost pus pe gard(meciul fusese amanat din cauza vremii proaste. Decizia de a juca meciul a doua zi la ora 16 a fost luata la ora 11 dimineata; o masina cu ultrasi s-a intors inapoi la Guingamp dar a sosit la 15 minute dupa sfarsitul meciului). Am fost singurul grup de ultrasi prezenti cu steagul la Bastia. La Marseille, in pofida interzicerii deplasarii de clubul gazda(fara bilete si fara securitate) 15 din grupul ULTRAS si 1 din DEVILS au fost prezenti.

Despre incidente:la Nantes, atac asupra pub-ului suporterilor nantezi; la Marseille pentru Cupa Ligii; la Metz.
Grupul a lucrat si la actiunile sociale, incercand sa-si ajute membrii someri sa gaseasca slujbe mici ca de exemplu curatarea stadionului. Ultima noutate a grupului: crearea unei echipe de fotbal(CC ULTRAMARINES) care sa participe la un campionat intre asociatii si firmele care aveau relatii cu clubul Bordeaux.

Sezonul 97/98 a fost un succes pentru ULTRAMARINES( cei din DEVILS au trecut prin dificultati din cauza problemelor financiare si din cauza furtului unor nantezi a steagului lor). Sezonul a inceput acasa, pe 1 august, cu un meci impotriva lui Monaco si realizarea unui mare show a fost facuta cu un mare steag ULTRAMARINES BORDEAUX, fasii de plastic si hartii. Dupa meci, mai multi jucatori,antrenori si membrii ai staff-ului au venit la localul nostru pentru a bea o bere cu noi. Clubul a atins a treia finala de Cupa in trei ani si a pierdut-o la fel ca celelalte 2. Aceasta finala s-a desfasurat pe Stade de France impotriva lui PSG. Liga ne-a dat numai 15 000 de bilete desi stadionul avea 80 000 de locuri. Asa ca majoritatea spectatorilor erau parizieni. Pentru prima oara am realizat o coregrafie “reversibila” din hartii (prima oara a iesit inscriptia CVS si a doua oara a iesit GVB-adica initialele clubului) care ne-a permis sa aratam , inca odata, celorlalte grupuri franceze abilitatea si organizarea noastra,chiar si intr-un stadion necunoscut. Pentru acest meci , cativa membrii BOYS PARMA si BRIGATE ULTRA MULHOUSE au mers alaturi de DEVILS si circa 30 membrii MAGIC FANS au insotit pe ULTRAMARINES.

In ceea ce priveste spectacolele, de-a lungul sezonului, a fost o tendinta pentru pancarte si steaguri pentru meciurile mai putin importante si pentru meciurile mai importante coregarafii cu steaguri sau cu hartii(la meciurile cu Marseille sau Auxerre).
Deplasarile au fost reusite pentru ULTRAMARINES chair daca unele s-au facut in numar putin (datorita meciurilor din timpul saptamanii sau datorita televizarii). Cei din DEVILS au ratat deplasarile la Monaco si Lyon. Vom retine deplasarea de la Bastia(al treilea an consecutiv-circa 20 ultrasi), cea impotriva lui Aston Villa(8o de ultrasi), de la Toulouse(un derby local) unde clubul a refuzat sa ne vanda bilete astfel incat cativa membrii Ultramarines si Devils au fost nevoiti sa se duca sa cumpere bilete de la stadion in timpul saptamanii; aici au fost 250 bordelezi, la Marseille(peste 300), la Lens(150), la Nantes unde circa 25 membrii DEVILS si-au petrecut meciul in peluza adversa incercand sa-si recupereze steagul, in van insa; la Paris, la Monaco etc.

Putine incidente in acest an pentru ambele grupuri, cu exceptia celor din Bastia;Montpellier; Aubervilliers(suburbie pariziana) unde 15 membrii din Boulogne Boys au fost prezenti, au fugit dar au fost loviti; La Pau(pentru un meci din Cupa Frantei dintre PAU si PSG), 10 ULTRAMARINES au furat steagul celor de la Boulogne Boys, o sectiune DEVILS a furat steagul celor de la Rangers.
Grupul a luat legatura cu vecchia Guardia Fiorentina si o deplasare a fost facuta cu ei la Roma impotriva lui Lazio.

Legenda merge inainte…

ULTRAMARINES BORDEAUX 87
PASIUNEA NOASTRA VA FI PUTEREA VOASTRA

user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image

Articol tradus de George in 2003, din originalul trimis de un membru Ultramarines.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: