Boys Roma

boys romaGrupul ia nastere in anul 1972 , fondatorul sau fiind Antonio Bongi. Intentia celor de la Boys era acela de a se evidentia cat mai mult posibil in randul tifoseriei romane. In primii sai ani , Boys isi expun bannerul in Peluza Nord si isi poarta modul lor aparte de sustinere prin culoare si entuziasm pe toate stadioanele unde juca Roma. Grupul este tinut in viata de o mana de baieti , uniti prin iubirea pentru Roma si de idealurile politice comune , de extrema dreapta. Numele grupului este preluat de la Boys S.A.N. Inter , nascuti in 1969 si pe meritul lor ajung destul de curand un punct de referinta pentru toate grupurile ultras italiene din acea epoca.

In 1977 are loc fuziunea dintre Boys , Fedayn , Pantere si Fossa dei Lupi pentru a da viata lui Commando Ultra Curva Sud. Aceasta fuziune este dictata de necesitatea momentului respectiv , pentru a da o putere mult mai mare galben-rosiilor , oricum membrii Boys raman in prima linie. Incurajare nebuna acasa cat si in deplasare , cu totii impreuna atunci cand e nevoie , jucatori care adora peluza , nici o legatura cu societatea , o ividie foarte mare din partea celorlalte tifoserii. Acesta a fost adevaratul Commando , cel care a dat lectii de sustinere a echipei intregii lumi. Boys au adus intotdeauna o contributie foarte buna fiind fideli unei linii de conduita , dura si intransigenta. Pana in momentul cand au decis sa-si readuca bannerul la stadion , cu ocazia finalei Cupei Campionilor dintre Roma si Liverpool. Unele scurticircuite cu anumiti membrii si diversitatea foarte mare i-au facut sa iasa definitiv din CUCS si sa redevina grupul solidar dintotdeauna. Boys , din acea perioada vroia sa fie un grup de actiune , un grup capabil sa infrunte inamicul fara frica. Anii cei mai frumosi au fost cei ai Flaminio si finalei Cupei Uefa impotriva lui Inter , in acea perioada Boys fiind mereu in prima linie , cautand mereu incidentele si gasind rareori pe cineva care sa-i opreasca. In ciuda tuturor dificultatilor , rivalitatii , represiunii din partea fortelor de ordine , am fost mereu prezenti acolo , pentru a ne apara orasul si culorile. Nu a fost usor , dar astazi sunt mandi ca inca suntem respecati si temuti. Nu ne-am ascuns niciodata si nici nu o vom face vreodata !!!

Eu, Paolo Zappavigna, am 37 de ani si frecventeze peluza de la varsta de 13 ani si am facut parte dintotdeauna din acest grup. Multa lumea m-a vazut la Italia 1 , in faimosul derby “Tutto in un giorno” , castigat de noi cu 5 la 1. Suntem cel mai vechi grup din Sud : mereu dispusi sa ne sustinem culorile , impotriva cantecelor pentru jucator !!! In viata daca iti schimbi stilul faci o eroare. Noi ne-am ales acest stil , inca din 1972 !!! Astazi , putem vorbi tuturor romanistilor la radio , programul nostru fiind difuzat de luni pana vineri de la ora 14:00 pana la 16:00 cu emisiunea “Giallorossi si diventa” pe Fm 89.300 sau , in toate vinerile in cotidionaul “Il tempo” in editia nationala.

Cateva cuvinte ale lui Antonio Bongi

“In 1972 , aveam 14 ani ; cu ajutorul lui Renato Faitella si Fausto Josa , conducatori ai Centrul Coordonator Roma Club , am fondat Boys – Le furie giallorosse. Noi , Boys , eram toti adolescenti , cu simpatii de dreapta. Stateam in Peluza Nord . Ajungeam la stadion atunci cand se deschideau portile pentru a fi siguri ca vom avea loc pe gard sa ne punem steagul la locul nostru obisnuit. Eram fascinati de ultrasii lui Toro , care aveau deja o multime de steaguri in peluza. I-am avut drept exemplu. Ne foloseam foarte mult de materiale la flueierul de inceput pentru a ne putea pastra vocile. Aveam tobe , megafoane , sirene electrice alimentate la baterii de masina , care scoteau un sunet asurzitor. Organizam un autobuz pentru deplasari si de fiecare data trebuia sa vina mama unuia dintre noi pentru a putea incheia socotelile. Imi aduc aminte de trenurile giallorossi , care costau 4.500 lire (Roma-Genova-Roma) , biletul inclus. Peluza plina de steaguri pentru un Roma-VIcenza 0-0 cu 65.000 de spectatori , sau pentru un Roma-Torino, cand Renato Cappellini a inscris un gol dupa 90 minute spulberand spectrul amenintator al Serie B. Era un mod de sustinere cald , colorat , fara prea multa violenta. De la stanga la dreapta , asa erau pozitionate steagurile la cele 6 iesiri din cele doua peluze. Aficionados H.H. Viale Somalia , Fedelissimi Viale Marconi , Cinecitta Alberto Ginulfi – toate in sud ; apoi in nord : Giuliano Taccola Primavaller , R.C. Aurelia si Boys… In acea perioada laziali stateau inca in Sud cu romanistii. Inaintea unui derby din 11 Martie 1973 S.S. Lazio si-a invitat proprii suporteri printr-un comunicat sa considere Sudul , ca sector oaspeti. Anul precedent castigasera ambele derby-uri si se simteau foarte puternici. Ne-am decis sa facem o expeditie: la ora 11 dimineata i-am gasit langa zidul lui Dante , erau foarte putini. Am inceput sa-i amenintam si sa-i umilindu-i asa ca grupul de laziali s-a vazut repede izolat. Fara cantece si steaguri s-au dus in bloc catre tribuna Tevere suferind o mare umilinta.

Urmatorul derby , i-am regasit in Nord. De putin timp avusesem primele legaturi cu violenta iar aceste incidente m-au influentat mult. La Torino in ’73 , ultrasii granata , cunoscuti ca fiind de dreapta s-au prezentat langa sectorul nostru cu bastoane si bate. Ne-au furat unele steaguri , nu fara lupta , cativa de la noi fiind batuti rau de tot. Au ars in Curva Maratona steagul celor dea R.C. Giulliano Taccola , care dupa parea mea a fost cel mai frumos din toata istoria tifoseriei gaillo-rossa , fondat de Marcell , “il Kid”. Erau anii nesiguri in care orientarile politice ale peluzelor se schimbau radical. In peluza isi facusera aparitia alte grupuri organizate asemeni noua: Guerriglieri della Sud (de dreapta) ; deasupra stateau Fedayn din cartierl Qyadraro-Cinecitta – comunisti ; seful lor era Roberto Rulli , un militant irait si un baiat idealist. Fossa dei Lupi provenea din cartierul Monte Cervialto ,si era condus de Stefano Scarciofolo si Vittorio Trenta. Brigate Giallorosse provenea din Torrespacata. Commandos Lupi era organizat de baietii din Monteverde. Apoi erau Pantere Giallorose, Panthers si alte grupuri mai mici. “

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: