Tigers Lens

tigers lens1994 , sfarsitul sezonului 1993-1994. Anul infintarii Asociatieie RED TIGERS. Totul a pornit de la o fituica distribuita , de un suporter charismatic in acea perioada , Coco , in tribunele stadionului. Obiectivul acesteia era clar. Influentat de turnura pozitiva pe care o luase fenomenul suporterilor organizati, si miscarea ultras in general, pe teritoriul Frantei , el isi exprima dorinta de a anima tribuna a doua a stadionului printr-o organizare mult mai buna a tuturor suporterilor care doreau sa-si manifeste constructiv dragostea fata de echipa. Deasemenea , un alt punct pe care incerca sa-l atinga acest manifest era acela de a sensibiliza suporterii din Marek (numele dat tribunei a doua a stadionului din Lens) , din dorinta de a dinamiza activitatea suporterilor care populau aceasta tribuna. Astfel un mic grupulet de persoane isi ia dificila sarcina de a crea putina agitatie in inima tribunei. Din pacate , actiunea lor nu ai convinge pe reticentii suporteri ai lui Lens, care se arata extrem de inchisi la noile cerinte in materie de suporteri. Astfel , acest mic grup de persoane nu mai vrea sa stea alaturi de ei, in partea centrala si decide sa se mute pentru moment in partea dreapta a tribunei. Grupul, este format in mare parte din membrii ai sectiunii d`Estaires , care in acea perioada era una din cele mai dinamice si ambitioase grupari cu toate ca erau destul de putini din punct de vedere cantitativ. Totusi, acest lucru nu reprezinta un impediment , fiind chiar un lucru benefic pentru cea ce dorea sa intreprinda Coco , pentru ca avea nevoie de baieti motivati, constienti de dificultatile pe care le ridica acest proiect. Grupul isi incepe astfel activitatea in tribuna. Arnaud , un membru importnat al sectiunii d`Estaires, propune numele de Red Tigers. In urma acestei decizii , unanim acceptata, grupul realizeaza cateva deplasari foarte frumoase, memorabile chiar : la Paris , in sferturile Cupei Frantei , unde este afisat primul banner cu numele grupului; deplasarea de la Nantes, unde au fost prezenti 4 membrii.
Acasa , grupul isi face simtita prezenta prin steagul de gard si fluturarea catorva steaguri noi. Sfarsitul sezonului 93-94 este marcat de crearea primului material , cu insemnul Tigers : un model de autocolant.

PSG/Lens 93/94
Bache RED TIGERS

PSG/Lens 93/94 primul steag Red Tigers este inlocuit cu unul facut din material plastifiat , pe care in curand toata lumea va ajunge sa-l cunoasca si acum existand meciuri in care este expus doar ca s`a inlaturat cuvantul Red. Grupul ajunge la finalul sezonului sa fie format din circa 50 de membrii. Urmatorul produs cu marca Tigers s`a produs tot in acea perioada : un model de tricou , care avea drept desen (alb) un tigru deasupra unui drapel englez. Urmatorul accesoriu este o esarfa , care vine intr-un moment prielnic din viata grupului , cu inscriptia Tigers. Realizarea esarfei a fost urmata de organizarea primei deplasari facuta de grup cu un autobuz inchiriat , la Caen. Aceasta deplasare va ramane intotdeauna marcata , in istoria noastra. Autobuzul, organizat de Tigers, a fost umplut si cu baieti din alte cateva grupulete de suporteri lansezi KSO si North`s Warriors , impreuna facand un adevarat spectacol pana la sosirea la Caen. Pe stadion , practic am luat totul la rand ,fiind foarte putina politie prezenta, creand incidente atat cu localnicii cat si cu unii dintre suporterii lui Lens (Asociatia oficiala a suporterilor din Lens) , totul terminandu-se cu distrugerea in totalitate a caselor de bilele. Drept urmare , s-au facut destule arestari. In urma incidentelor de la Caen , cu toate ca nu aveam decat cateva luni de existenta , am primit imediat eticheta de golani. Reputatie exagerata , datorata in mare parte vanatorii nebune a presei dupa senzational . Opinia publica a reusit sa ne marginalizeze usor usor activitatea si sa uneasca mai multe forte pentru a incerca sa ne izgoneasca din tribuna. In ciuda tuturor acestor dificultati ; cativa au reusit sa reziste in cadrul Tigers, continuandu-si activitatea. Grupul, prin independenta fortata pe care o capatase s-a apropiat de alte 2 grupuri independente (North Warriors si KSO) , care infruntasera deja actiunile represive ale clubului pentru comportamentul lor mai violent. Grupul continua sa se zbata pentru a reanima tribuna, prins intre doua grupuri distincte: cel al Asociatiei suporterilor lansezi si KSO\Warriors. Acest sezot foarte dificil pentru noi se termina in sfarsit in aceasta situatie.

Sezonul 94/95 incepea , cu cateva schimbari , acceptand in randul nostru cativa membrii noi. Prima deplasare la Auxerre il va incita pe Manu Sabos sa-si ia responsabilitatea de a introduce cativa membrii ( majoritatea din NW). Astfel ajunsesem la cota 60/70 , organizati destul de bine (recunoscuti oficial si cel mai important independenti).

Auxerre/Lens 94/95
Lens/Nantes 94/95 (1 an…)

In sezonul 95/96 au avut loc unele schimbari destul de importante. Tribuna Tranin si-a incetat activitatea , celalalte 2 grupuri (KSO/NW) au decis sa se reuneasca alaturi de noi , pentru a crea o amtosfera mult mai buna in Marek. Grupul reuseste sa treaca peste provocarile repetate la care este supus din partea vecinilor din dreapta (Kop). In acelasi timp , s-a incercat o imbunatatire a atmosferei prin cateva fumigene , torte , cartoane , drapele , mesaje , si in general destul de multa panza. Grupul era prezent si in toate deplasarie , majoritatea facute cu autobuze inchiriate , in scurt timp Red Tigers ajungand sa reprezinte Lens.

Lens/Lyon 95/96

In sezonul 96/97 s-a intamplat un alt eveniment important. O sticla lansata din sectorul KSO l-a lovit grav pe arbitrul partidei in cap. Un alt motiv , cu toate ca ne-am demonstrat nevinovatia , pentru cei care nu ne doareau sa faca presiuni pentru izgonirea noastra de pe stadion.

Grupul decide sa se mute singur in partea dreapta a Kop. Din acest moment acesta a fost locul de unde ne vom incuraja favoritii , grupul a promovat o mentalitate buna , dedicandu-se total echipei , creandu-si o imagine foarte buna in Franta , cu toate ca nu dorea promovarea excesiva a violentei.

Lens/PSG 96/97 (bouteille sur l’arbitre…)
Lens/Bastia 96/97 (tifo à droite du kop)

Deja , deplasarile devenisera punctul nostru forte. De multe ori singuri , am vizitat toate stadioanele care au avut onoarea sa gazduiasca echipa noastra. Coreografiile au devenit cu timpul din ce in ce mai complexe si reusite. S-a depasit destul de rapid cota 100 , pentru ca in foarte putin timp sa se ajunga la un numar constant de 130-140 de membri. Cum echipa evolua si in Europa , am facut si majoritatea deplasarilor din aceste competitii , ratand doar Kiev si Tel Aviv.

Imaginea noastra a devenit din ce in ce mai respecatata. In sezonul 97/98 clubul ne-a daruit sansa de a realiza un foarte bun spectacol coreografic pentru finala cupei disputata la Paris pe Stade de France , care a ramas pana in zilele noastre ce`a mai buna reprezentatie Tigers. Progresul este din ce in ce mai evident, din ce in ce mai multi membrii fac deplasarile.

Metz/Lens 96/97
Lens-PSG 97/98 (tifo au SDF)

Perioada 2000/2002 poate fi considerata cea mai buna si cea mai prolifica , cu o dedicatie toatala care s-a facut simtitat puternic atat in interior cat si in exterior. Pe teren propriu , cateva dovezi de sustinere a echipei memorabile (Lyon , Bordeaux , Metz). Ambianta extraordinara , grupul impreuna cu admiratorii atingand cifra 500.

In zilele noastre , grupul isi continua existenta si activitatea cu toate ca traim vremuri dificile datorita represiunii si a fotbalului modern in general , dar deja maturitatea de care am dat dovada si cu ajutorul careia am trecut peste clipele extrem de dificile de la inceputurile existentei noastre ne fac sa continuam cu mandrie drumul pe care am ales sa-l urmam….

2001/2002 45 RT à Bastia
Lens-Metz 01/02 (tifo sur 2 étages)

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: