Scena portugheză – o scurtă prezentare

articol datand din 2002 – Acest articol il avem de la un un ultras portughez, care face parte din grupul Alma Salgueirista. Aceasta este parerea lui despre peisajul suporterilor din Portugalia. Din cand in cand am mai inserat si niste comentarii ale noastre.

In Portugalia sunt ceva grupuri iar cateva dintre ele sunt foarte bune. Marea majoritate au un stil similar celor din Italia, un stil ULTRAS. Echipele mai mari au grupurile mai mari si mai bune.. Dupa cum probabil stiti in Portugalia sunt 3 cluburi mai mari care sunt destul de organizate si cunoscute in toata Europa. Ele sunt: Benfica Lisabona, Fc Porto si Sporting Lisabona.

Benfica are 3 grupuri ULTRAS:
-No Name Boys- cel care a scris articolul nu ii prea apreciaza, stilul lor semanand ca o combinatie intre stilul ULTRAS si stilul suporterilor din Turcia/Grecia. Sunt destul de dezorganizati si au o reputatie proasta dupa ce un membru de-al lor a ucis un fan Sporting la finala cupei din 1996. Sunt doar umbra a ceea ce erau; numarul exact al membrilor nu se stie, sunt intre 2000-3000 la meciurile importante. La inceput erau 8000.
-Diabos Vermelhos(in traducere Dracii Rosii)- sunt un grup intr-adevar ultras, respectati si cunoscuti in strainatate. Au facut spectacole deosebite si au materile bune. Au probleme cu No Name Boys pentru ca Diabos au o tendinta politica de dreapta si No Name Boys au o multime de negrii. Cele doua grupuri stau in sectoare separate iar in sezonul trecut politia trebuia sa aiba grija ca in deplasari sa nu izbucneasca batai intre ei. Spun ca sunt 2500 de mebrii, dar cel care a scris articolul se indoieste de acest lucru.
-Gruppo Manks- grup mic ,elitist,sunt in jur de 40 de membrii, nu accepta noi membrii. Au materiale foarte bune. La inceput au apartinut de Diabos Vermelhos dar s-au despartit cu ceva timp in urma.

Sporting Lisabona- anul trecut avea 2 grupuri mari, acum a aparut si al treilea.
-Juventude Leonina(Juve Leo)- Pana sezonul trecut erau cel mai mare, vechi(fondat in 1976), bun si organizat grup din Portugalia. Anul trecut au lansat un CD cu cantecele lor si s-a vandut foarte mult( 40 000 copii-disc de platina). Au 3000 de membrii dar pana nu demult erau 5000.Canta mult si calatoresc si mai mult. Ultimul sezon nu au mai facut coreografiile obisnuite, motiv pentru care s-a produs o ruptura in cadrul grupului, dar au folosit”fularele sus” si steagurile din plin.
-Torcida Verde- grup organizat bine, cu 400de membrii. Fac foarte multe coreografii, unele dintre ele foarte bune. Au o mentalitate buna.
-Diretivo Ultras 21- grup aparut in urma rupturii din Juve Leo, elita grupului Juve Leo, a plecat in urma conflictelor cu seful grupului si a format noul grup. Au crescut enorm in acest an, numarul lor crescand rapid. Din cate am inteles au aparut batai grave intre membrii Juve Leo si Diretivo dupa unele meciuri.

FC Porto- fanii acestei echipe stau in Porto, al doilea oras din Portugalia dupa Lisabona. Au doua grupuri foarte bune:
-Super Dragoes- grup bun, violenti cand sunt provocati, calatorest mult cu multi oameni. De obicei fac coreografii bune cand Porto joaca acasa cu Benfica sau Sporting. Sunt 2000 de membrii, dar multi oameni li se alatura la meciurile importante.Sunt putin dezorganizati. Au materiale foarte bune, pe care le vand cu ajutorul clubului.
-Colectivo Ultras ’95(sau Colectivo Curva Norte)-grup recent dar bun, au crescut mult datorita mentalitatii lor. Organizati, au materiale bune si au 500 de membrii. Au facut ceva coreografii si sunt destul de cunoscuti.
Sunt unele echipe medii, care au o masa de oameni compacta care vin la meciurile lor. Boavista, Belenenses, Maritimo, Academica, Braga si Giumaraes pot fi considerate echipe medii deoarece de obicei joaca in cupele europene si au mai castigat ceva pe plan national.

Boavista este dupa cele 3 granzi a 4-a echipa a Portugaliei.Au crescut mult in ultimul timp(un titlu acum 3 ani), la fel ca grupul lor Pantheras Negras(Panterele Negre)-Grup de 250 de persoane, cam dezorganizat, fara multe materiale, sunt un grup cu multe persoane care vor sa fie la”moda”fiind ultrasi. A facut cateva actiuni bune dar este loc de mai bine.

Belenenses este o echipa istorica in Portugalia dar care a decazut mult, necucerind nimiv in ultimii ani.Grupul lor este Furia Azul. Au 250 de mebrii care calatoresc mult. Un grup respectat, Supertifo a publicat un articol despre ei, cu materiale bune. Din ce am vazut, au actiuni reusite. Infratiti cu Alma Salguerista.

Maritimo Funchal- are un fan-club(Esquadrao Maritinista) de oameni batrani si un mic grup ultras(Templarios). Au suportul tuturor locuitorilor din Insula Madeira, fiind unica echipa.

Academica- au suportul tuturor locuitorilor din orasul lor(Coimbra). Au 3 grupuri:
-Mancha Negra-Printre cele mai bune grupuri din Portugalia, desi nu au foarte multi oameni ca altii.. Sunt 500 de oameni. Toata lumea din Portugalia ii respecta si admira datorita mentalitatii lor. Sunt foarte organizati si in trecut au facut coreografii si au calatorit mult.
– Mai exista fan-clubul Fans si grupul Cowboys, dar nu sunt importanti.

Braga-au grupul Red Boys-cand echipa merge bine la fel face si acest grup, dar can lucrurile merg prost ei parca nu exista. Sunt considerati ca fiin tarani si violenti.

Guimaraes are 2 grupuri:
-Insane Guys-care este in prezent doar umbra a ce era(odata 1000 de oameni).Se pare ca grupul lor este aroape de sfarsit.Sunt considerati a fi lasi si tarani.
-White Angels- un nou grup, cu o mentalitate diferita fata d Insane Guys(grup fondat de aceiasi oameni).

Mai sunt si grupuri mici, cu 50-100 de oamenii (o parte din acestia cu o mentalitate ultras-printre care si autorul articolului-). Ele sunt:
-Alma Salgueirista(Salgueiros)
-Ultras Auri-Negro(Beira Mar)
-Brigata Alvinegra(Varzim)
-Frente Leiria(Leiria)
-Santa Canalha, Ultras Santa(Santa Clara)

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: