Reviste ultra’

Articol scris de catre Dave in 2003

tifo support skandinavien TIFO SUPPORT SKANDINAVIEN

Revista ultrasilor nordici, editata in Suedia, nu are din pacate o aparitie regulata. Au aparut pana acum doar 6-7 numere in cei 4 ani care au trecut de la aparitie. Articolele erau initial scrise doar in suedeza, ceea ce limita destul de mult raspandirea revistei. In ultimul numar articolele au aparut atat in suedeza cat si in engleza, autorii propunandu-si ca pe viitor toate articolelele sa fie in engleza. In paginile revistei se regasesc poze, de buna calitate, in special din Suedia si Italia dar si din alte tari. Din cauza numarului relativ mic de fotografii prezentate (cca.50)selectia lor e stricta, fiind preferate realizarile coreografice ale grupurilor mari.

Rubricile prezente in fiecare numar sunt:”Kop, Salj,Byt”-cumparari,vanzari,schimburi; “Fanzine scene”- unde se regasesc adresele a zeci de reviste ultra’ din intreaga europa.Bineinteles, in fiecare numar articolul de fond e dedicat scenei suedeze. In afara de acesta se regasesc si articole despre grupari europene -din pacate aceste articole nu sunt intotdeauna bine documentate fiind si extrem de reduse ca spatiu.
Mai merita mentionat ca revista e rezultatul efortului personal al unor ultrasi, nefiind produsa de vreo firma. Majoritatea informatiilor si pozelor le parvin autorilor prin intermediul corespondentilor lor. 50% din cele 32 de pagini sunt color si 50% alb-negru.
Pret 20 coroane- aproape 100 000lei.

SUPERTIFO
Revista cu “R” mare. Fara indoiala cea mai faimoasa revista de gen. Imi amintesc si acum ce bucurie cand faceam rost cu ani in urma de vreun numar. Sunt sigur ca aceasta revista cult a constituit o sursa de inspiratie pentru primele generatii de ultrasi romani.
Dar sa trecem la analiza:128 de pagini in intregime color, peste 200 de fotografii in fiecare numar. Spre deosebire de alte reviste, SuperTifo da o mare atentie grupurilor mici astfel ca nu e un lucru rar sa gasesti in paginile revistei poze cu 5-10 ultrasi in deplasare. Bineinteles, nici grupurile mari nu sunt ignorate, de la multe din meciurile importante revista publicand adevarate “pictoriale”. In ceea ce priveste calitatea pozelor, aceasta nu e intotdeauna excelenta. Din cate stiu, SuperTifo e singura revista mare care accepta spre publicare poze”neprofesionale”- facute de ultrasi din peluza, nu intotdeauna bine incadrate etc.- banuiesc totusi ca aceasta politica a editorilor urmareaste promovarea acelui”vecchio stile” in defavoarea “profesionalizarii” fenomenului-chiar si la nivelul fotografiilor.
La loc de cinste intre paginile revistei se afla rubrica de intrebari adresate unuia dintre editori, Nicola. De-a lungul anilor, cam orice intrebare in legatura cu fenomenul(infratiri,sigle, evenimente,coregrafii,mentalitate etc etc) a fost pusa in aceasta rubrica. O alta parte importanta o constituie analiza meciurilor(d.p.d.v al tifoseriilor). Sunt alese in fiecare numar meciurile cele mai interesante, indiferent de esalon (de la diviziile de amatori pana la Serie A). Reportajele sunt destul de lapidare, pozele fiind cel;e care sunt lasate sa vorbeasca.
In fiecare numar se regasesc articole referitoare la istoria mai indepartata sau mai apropiata a diverselor grupari, dar si subiecte de interes general(despre politica,curente,tendinte etc). Nu pot lipsi, evident, anunturile(Compro, Scambio,Vendo).
O data la fiecare 4 aparitii revista dedica un spatiu tifoseriilor straine.Din pacate multe din aceste articole sunt de proasta calitate, informatiile fiind preluate de pe Net,neprelucrate. Uneori informatiile prezentate nu mai sunt de actualitate sau chiar sunt false. De multe ori numele echipelor sau grupurilor sunt scrise gresit iar pozele sunt de o slaba factura. Aceste lucruri pot fi puse ,cred eu, pe seama dezinteresului italienilor fata de miscarile ultra’ din alte tari. Avantajul enorm al aparitiei unui articol, chair si in conditiile mentionate, in SuperTifo e evident: circulatia la nivel european a revistei, nu are cum sa nu sporeasca recunoasterea de care se bucura pe plan international o grupare. Desi de-a lungul celor aproape 20 de ani de existenta revista a suferit numeroase modificari de format, esenta a ramas aceeasi, ceea ce face ca SuperTifo sa fie si azi cea mai raspandita revista dedicata fenomenului.
Pret:3,6 euro(circa 130 000lei).

3 felido ungaria3.FELIDO(Repriza a III-a)
Revista vecinilor unguri apare la Budapesta de 8 ani(!) lunar. Pana nu demult revista era in cea mai mare parte alb-negru (doar partile centrale si copertile fiind color-in total 6 din 60). De la inceputul anului 2003 formatul a fost modificat radical, obtinandu-se o revista 100% color cu o hartie din cea mai buna calitate. In ceea ce priveste pozele, acestea sunt de calitate medie(atat din Ungaria cat si internationale). In fiecare numar sunt prezentate reportaje de la cele mai importante meciuri din ultima luna. Exista si o rubrica de stiri europene unde sunt redate descrierile celor mai ” fierbinti” confruntari de pe continent (de exemplu intr-un numar din iunie’02 sunt descrise pe scurt 13 meciuri printre care Vojvodina-Steaua Rosie, Ruch-Legia, Milwall-Birmingham, Rangers-Celtic, Ajax-Utrecht…). In fiecare numar se regasesc articole despre grupari si miscari din alte tari (au aparut si vreo 2 articole despre fenomenul ultras din Romania). Odata cu schimbarea formatului, 3.Felido se recomanda ca una dintre cele mai competitive publicatii de gen- din pacate necunoasterea limbii face imposibil accesul la informatiile cuprinse in paginile revistei.
Pret:245Fr(45 000)-odata cu schimbarea formatului si pretul a fost modificat, inca nu stim pretul actual…

tomybibice TO MY KIBICE-(Suntem suporteri)
“Revista suporterului polonez” asa cum singura se intituleaza, TMK face o treaba extrem de buna in popularizarea fenomenului. Actiunea e dubla: pe de o parte difuzeaza informatia in interior iar pe de alta parte face cunoscut fenomenul polonez peste hotare. Aceasta revista(ce apare de numai2 ani) si evolutia sa nu pot fi disociate de enormul progres(din toate punctele de vedere) care a caracterizat perioada recenta a fanaticilor polonezi.
In ceea ce priveste cuprinsul propriu-zis, acesta este extrem de variat: reportaje de la meciurile din ligile poloneze (se prezinta pe rand relatarile cate unui suporter de la fiecare din cele 2 echipe), evolutia unei grupari de-a lungul unui sezon, istoria fenomenului polonez ( un”foileton” ce a ajuns deja la episodul 14), stiri si articole despre miscarile europene dar si sud-americane si multe altele.
Un lucru important si deosebit fata de majoritatea celorlalte reviste, este faptul ca TMK este realizat in cea mai mare parte de cititorii ei, redactorilor revenindu-le doar sarcina de a “tria” materialele primite(articole,poze,reportaje) si de a scrie cele cateva articole de fond-prezente in fiecare numar.
Pret:7,5 Zl- 65 000lei

erlebnis ERLEBNIS FUSSBALL
Din pacate nici aceasta revista nemteasca(de calitate buna) nu are o aparitie regulata. In cele 52 de pagini(100%color) se gasesc in jur de 150 de poze, dintre care aproape jumatate sunt din restul Europei. Spre deosebire de majoritatea revistelor de gen, E.F. nu contine reportaje de meciuri. Redactorii au preferat sa se axeze pe articole detaliate si bine documentate despre diferite grupari(atat din Germania cat si din strainatate) sau miscari.
Pret:3euro- 115 000lei

|

|

|

|

|

|

|

supporters elvetia suisse SUPPORTERS
Daca vreuna din revistele ultra’ europene merita titlul de “revelatie”- aceasta este fara indoiala Supporters din Elvetia: 84 de pagini, de cea mai buna calitate, toate color, peste 200 de poze profesionale. Toate articolele sunt scrise in 2 limbi, germana si franceza. O caracteristica a revistei o constituie spatiul larg acordat suporterilor echipelor de hochei. Nu e deloc un spatiu risipit avand in vedere spectacolele realizate in tribunele patinoarelor elvetiene.
Articolele depsre grupari(elvetiene sau europene) bine documentate si imbracand uneori forma unor interviuri, alterneaza cu reportajele unor meciuri dintre cele mai variate( de la Kaiserslautern-Basel-amical marcat de puternice incidente cu politia, pana la Provercelli-Alessandria- un “derby” din liga a IV-a italiana, la care redactorii au fost prezenti “in interes de serviciu”.
Pretul revistei e pe masura calitatii: 3,5 euro(133 000)

|

|

adeptosADEPTOS
Dintre toate revistele pe care am avut ocazia sa le rasfoiesc, trebuie sa spun ca aceasta ofera cel mai prost raport dintre calitate/cantitate si pret: 20 de pagini, toate alb-negru(cu exceptia copertilor) la 2 euro! In interior cateva reportaje de la mecuri din campionatul portughez si din cupele europene, poze cu un impact vizual extrem de scazut (din cauza lipsei culorilor), o rubrica de prezentare a publicatiilor ultra'(nationale sau de grup)… si cam atat. Putin, extrem de putin.

|

|

|

|

super hincha SUPER HINCHA
Revista unui fenomen in decadere, SuperHincha nu poate oferi cititorilor mai mult decat primeste de la gruparile ultra’spaniole, adica destul de putin.
Trecand la continut, se remarca interviurile cu liderii unor grupari din Spania sau de peste hotare(unele chiar interesante).Pozele, desi de buna calitate, nu fac decat sa dezvaluie cruda realitate: cu putine exceptii, banii au luat locul pasiunii(vezi Barcelona, Valencia… si chiar Real-cu ai sai “Orgullo Vikingo” exilati intr-un “capat de stadion”).
Un loc important il ocupa articolele despre gruparile din ligile inferioare sau diferitele sectiuni al unor grupuri majore precum si scrisorile(articole) trimise de cititori. Nu lipsesc nici anunturile sau reportajele de la amrile meciuri din Europa.
Pret: 2euro(75 000lei)

|

|

|

|

fan's magazineFAN’S MAGAZINE
Cea de a doua revista a Italiei, pune , spre deosebire de “fratii mai mari” de la SuperTifo, un mare accent pe fotografii prefesionale:peste 250(!) de fotografii color in 32 de pagini. Aleg de obicei cateva meciuri, dintre cele mai importante desfasurate in ligile italiene in ultima luna, dedicandu-le adevarate”documentare foto”. De exemplu de la un derby roman din Cupa Italiei(02/03) sunt prezentate 32 de imagini iar de la “intanlirea violenta” dintre L’Aquila si Pescara 23 de poze!
Articolele care insotesc aceste “filme” sunt de ordinul a 8-10randuri.
Dintre rubrici merita mentionata analiza pe larg facuta cate unui fanzin din Italia si istoriile unui grupari, si acestea bogat ilustrate.
Pret:1.6euro(60 000lei) Pentru strainatate exista alt pret,similar cu cel de pe SuperTifo.

|

|

|

|

|

Daca ar fi cazul sa trag niste concluzii pe baza acestei analize, ar trebui sa spun ca printre revistele cele mai bogate in informatii sunt SuperTifo si TMK, pozele cele mai bune sunt in Supporters si Fan’s Magazine, studiile de caz cele mai aprofundate”Erlebnis Fussball”…
Pe de alta parte nu pot sa nu remarc cat de departe suntem de a reprezenta ceva in Europa. tari ca Elvetia, Ungaria,Polonia… au reviste de prima mana la nivel european, in timp ce la noi notiunea de “fanzin” e practic necunoscuta.

Advertisements

Tags: , , , , , ,

No Responses to “Reviste ultra’”

  1. StilulVechi Says:

    http://www.sportm.ro/Fotbal-intern/fenomenul-ultra-pana-cand.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: