Fanaticii lui Olimpiakos

In Grecia, poate mai mult ca oriunde altundeva, granita ce-i separa pe ultrasi de huligani tinde sa lipseasca aproape cu desavarsire.
Pentru inceput ne-am oprit asupra suporterilor clubului cel mai galonat din fotbalul elen: Olimpiakos. Principalele grupuri sunt: Misfits, Porto Leone, Gate 7 si Red White Army. Bineinteles ca in afara de acestea 4 exista si multe grupuri de dimensiuni mai mici. Numarul suporterilor afiliati este de ordinul miilor. In deplasarile obisnuite merg de obicei in jur de 5000 de fanatici dar au existat si deplasari de 10 000. Totusi la meciurile mai importante(de exemplu cele cu Panathinaikos) nu primesc decat 3 000 de bilete(din motive de securitate).
Principalii rivali ai celor de la Olimpiakos sunt Panathinaikos, urmati de PAOK si AEK. Alti adversari sunt Aris, OFI, Ionikos, dar nici unii dintre acestia nu si-a castigat respectul”granzilor”. Singura prietenie este cea cu sarbii de la Steaua Rosie. Iata o scurta descriere a celor mai importante victorii ale huliganilor alb-rosii:
1980: Appolon-Olimpiakos: Invazie a terenului care a necesitat interventia fortelor armate (fiindca politia nu a reusit sa faca fata).
1981: Olimpiakos- Paok (finala cupei): incidente in care au fost implicati mai mult de 3 000 de fanatici de ambele parti
1985: Huliganii lui Olimpiakos i-au atacat pe fanii lui Paok in Alamana(pe autostrada). Acestia din urma au reusit sa se adaposteasca in campurile din jurul autostrazii. S-a facut uz de coktailuri Molotov si de torte pentru a incendia autocarele.
1988/89: Olimpiakos-Paok: Multi politisti raniti in urma confruntarilor ce au precedat meciul.
1988/89: Heraklis-Olimpiaqos: Din nou lupte dure cu fortele speciale la fel ca si la deplasarea de la Panathinaiki.
1989-1990 Olimpiakos-Paok: Invazie a terenului inainte de inceperea jocului, urmata de un adevarat asediu asupra sectorului oaspetilor.
1989-1990: Olimpiakos-Panathinaikos: POlitisti sunt evacuati din”Gate 7″(unul dintre sectoarele stadionului).
1990-1991: Olimpiakos-AEK: cele doua grupari au luptat impreuna(!) impotriva politiei. Incidentele, desfasurate pe strazi, au durat mai multe ore.
1990-1991 Olimpiakos-Athinaikos: Meciul a fost intrerupt din cauza unei invazii. Printre victime au fost si unii dintre jucatorii oaspeti. Invazia a fost urmata de noi lupte cu politia.
1991-1992 Olimpiakos-Paok: DIn nou incidente cu politia, atat in interiorul cat si in exteriorul stadionului.
1993-1994 Olimpiakos-Paok(basket) Lupte puternice atat in sala dar si afara cu fanaticii lui Paok dar si cu politia.
1995-1996 Panathinaikos-Olimpiakos: Au incendiat sectorul rezervat oaspetilor.
1997-1998 Ionikos-Olimpiakos: Invazie a terenului(din partea ambelor echipe) urmata bineinteles de incidente.
1998-1999: paok-Olimpiakos: Cei 5000 de fanatici care au facut deplasarea la Salonic s-au luptat pe tot parcursul meciului cu hooligani lui Paok.
1999-2000 AEK-Olimpiakos(cupa): Un autobuz care transporta la meci fanii lui AEK a fost incendiat pe autostrada.
2000-2001 Panathinaikos-Olimpiakos 3000 de scaune(toate din sectorul oaspetilor) rupte si aruncare fie spre politie fie spre adversari.
2001-2002: Ionikos-Olimpiakos: O noua invazie a terenului. de data asta doar din partea alb-rosilor, invazie ce s-a soldat cu furtul tuturor steagurilor de gard ale gazdelor.
Si la ultimele 2 derbiuri desfasurate pe terenul celor de la Panathinaikos au avut loc incidente grave.
Cele mai puternice incidente din ultimul timp au avut loc in mai 2002 atunci cand Olimpiakos a castigat cel de-al 6-lea titlu consecutiv:fanaticii veniti la aeroport pt.a-si intampina echipa au devenit tinta politiei, care i-a atacat cu gaze lacrimogene. In replica, mai multe sute de huligani au intrat in aeroport punandu-i pe fuga pe” porci”. In incidente 10 politisti au fost grav raniti.

Ca o concluzie se impune mentionat faptul ca “scena fanaticilor” eleni este poate cea mai deosebita din Europa, atmosfera de pe stadioanele grecesti aducand mai degraba cu cea din stadioanale sud-americane.

Articol scris de Dave (2003).

Advertisements

Tags: , , , , ,

No Responses to “Fanaticii lui Olimpiakos”

  1. marius85 Says:

    Nu stiam de aceasta prietenie Panathinaikos – Ferencvaros , stiam de Rapid Viena , am mai auzit ceva de Sporting Lisabona. pai ce-i asta ? cate o alianta in fiecare tara ?

    young_group_gate7 , giasas :))

  2. costy_1923 Says:

    sa fim seriosi PAOK este cea mai sustinuta echipa din grecia si nush dak intradevar au fost 5000 la salonik olympiakos eu stiu de 300-500 maxim paziti de 2000 de politisti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: