Jandarmeria română şi ura naţională

Opinia publica din Romania a trecut cu prea mare usurinta peste un incident care, in opinia mea, reflecta o stare de spirit. De cand forurile internationale ne-au atras atentia in legatura cu scandarile rasiale si trivialitatile din tribune, la meciurile de fotbal, toata lumea incearca sa se fereasca. Au fost deja luate si primele masuri: terenuri de fotbal suspendate, din cauza suporterilor care s-au batut cu fortele de ordine, sau din cauza scandarilor rasiale, xenofobe sau a trivialitatilor. Ma intreb daca aceste tipuri de scandari sunt interzise doar in fotbal. Banuiesc ca da, de vreme ce in urma incidentelor de la Sfantu Gheorghe, nimeni nu a fost tras la raspundere.
La inceputul saptamanii, in orasul din judetul Covasna, in timpul unui meci amical de handbal desfasurat intre echipele Rulmentul Brasov si Ferencvaros Budapesta, cei peste 1500 de suporteri localnici ai echipei din Ungaria au cantat imnul national al Ungariei, au afisat drapele ale statului ungar, echipa din Brasov fiind injurata tot timpul de catre etnicii maghiari, suporteri ai echipei din tara vecina. „Am jucat de parca am fi fost in Ungaria, nu in Romania. La inceputul meciului, spectatorii au cantat imnul Ungariei, iar pe noi ne-au fluierat si ne-au injurat tot timpulâ€?, spune Mariana Tarca, antrenoarea echipei din Brasov. Nici un ziar care a relatat incidentul nu vorbeste de interventia fortelor de ordine. Nu avem cunostinta de vreun raport al Jandarmeriei care sa consemneze aceste fapte, care intra, categoric, in sfera penalului. Le-a fost teama sa aplice legea? In schimb, Jandarmeria Romana are curajul sa opreasca intrarea pe un stadion din Bucuresti, al unui grup de tineri romani, care voiau sa afiseze, in timpul unui meci de fotbal, un banner pe care scria simplu: „Basarabia, pamant romanesc!â€?. Acesti tineri nu au injurat pe nimeni, nu au cantat imnul national al Republicii Moldova si nu au afisat steaguri ale acestei tari. Voiau doar sa afiseze un banner. Argumentul fortelor de ordine a fost acela ca aceasta sintagma incita la ura nationala. Adica, cu alte cuvinte, ce s-a intamplat la Sfantu Gheorghe nu incita la ura nationala. Scandarile de acolo au fost cat se poate de normale si pasnice, drept urmare, nimeni nu trebuie sa plateasca pentru asta.
Astfel de gesturi trebuie sanctionate, indiferent unde s-au petrecut. Cei care scandeaza in acest mod trebuie pedepsiti, indiferent ca sunt romani, unguri, rromi sau de alte etnii. Aceeasi unitate de masura trebuie utilizata in toate cazurile, altfel se creeaza impresia ca etnicilor maghiari le este permis orice, chiar sa ii injure pe romani acasa, in Romania, la un simplu meci de handbal.
DAN TANASA, secretar executiv, Forumul Civic al Romanilor
din Harghita si Covasna – e-mail: dantanasa@yahoo.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: