Revista SUPERTIFO

SuperTifo este, fără îndoială, cea mai cunoscută revistă despre ultraşi. Îmi amintesc şi acum bucuria pe care o aveam, cu ani în urmă, când făceam de vreun număr. Sunt sigur că această revistă ‘cult’ a constituit o sursă de inspiraţie pentru primele generaţii de ultraşi români.
Din punct de vedere al formatului, un număr actual al revistei are 128 de pagini, în întregime color şi conţine peste 200 de fotografii(nu întotdeauna de cea mai bună calitate).
La loc de cinste între paginile revistei se află rubrica de întrebări adresate lui Nicola, unul dintre editorii revistei. De-a lungul anilor, cam orice întrebare legată de fenomen (înfraţiri, sigle, evenimente, coreografii, mentalitate etc) a fost pusă în această rubrică. Analiza meciurilor din punctul de vedere al tifoseriilor este o altă parte importantă a revistei. Sunt alese în fiecare număr meciurile cele mai interesante, indiferent de eşalon. Reportajele sunt succinte şi la obiect, fiind completate de poze sugestive de la respectivele partide. De maxim interes sunt articolele despre istoria mai îndepărtată sau mai apropiată a unor grupuri şi cele de interes general (curente, tendinţe etc). Nu pot lipsi anunţurile, care permit cititorilor să intre în contact pentru a schimba materiale şi idei ultra’.
Spre deosebire de alte reviste, SuperTifo acordă spaÅ£iu considerabil şi grupurilor mici, nefiind un lucru rar să găseşti în paginile revistei poze cu 5-10 ultraşi în deplasare. De asemenea, din câte ştiu, SuperTifo este singura revistă care acceptă spre publicare poze “neprofesionaleâ€? –făcute de ultraşi din peluză, nu întotdeauna bine încadrate etc. Bănuiesc că această politică a editorilor urmăreşte promovarea acelui ’vecchio stile’ în favoarea ’profesionalizării’ fenomenului- chiar şi la nivelul fotografiilor.
Din când în când, în revistă apar prezentări ale unor grupuri străine (până acum, de la noi din ţară au apărut galeriile lui Dinamo, Steaua şi Craiova) obţinute din diferite surse(colaboratori, Internet, scrisori). Deşi uneori unele informaţii nu sunt bine documentate sau chiar false, a apărea în SuperTifo reprezintă o realizare importantă datorită circulaţiei la nivel european a revistei, care poate spori recunoşterea internaţională de care se bucură un grup.
Pretul unei reviste pentru Europa este de 4€. Pentru cei interesaţi, putem oferi diferite numere ale revistei la preţul de 120 000lei /bucata (pentru comenzi, aveţi modalităţile prin care ne puteţi contacta în pagina 3).
Revista suporterilor din Italia (ţara unde au apărut şi s-au consacrat ultraşii) a avut loc de-a lungul celor aproape 20 de ani de existenţa un rol important în formarea ultraşilor; nu putem decât să sperăm că vom realiza şi noi, prin revista noastră, o mică parte din ce a reuşit SuperTifo.
-Articol aparut in revista RomanianUltras, numarul 1-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: