Istoria huliganilor cehi

Toata lumea crede ca sunt cei mai buni , cei mai puternici si cei mai periculosi , dar vom incerca sa ne pastram obiectivismul in cadrul acestui articol . Inainte de caderea comunismului in 1989 putini erau aceia care cunosteau detalii despre huliganii din fotbal. In mod clar existau lupte si incidente dar media nu era interesata . Cu toate astea au existat doua incidente majore care au fost digerate de presa acelor vremuri , in ambele fiind implicati suporteri ai echipei Sparta Praga. In anul 1984 au vandalizat si distrus in totalitate un tren pagubele fiind imense , in valoare de cateva sute de mii de coroane. Acest incident a fost urmarit cu atentie de intreaga medie si a ajuns foarte faimos , realizanduse hiar si un film in legatura cu acest subiect intitulat ” Why ? ” ( De ce ? ) . Cu aproximativ 4 ani mai tarziu a existat o lupta in Pilsen intre fanii Spartai si politie. A fost ranita extrem de grav o femeie care a murit 4 ore mai tarziu in spital .
Dupa anul 1989 situatia s`a schimbat dramatic luptele din interiorul stadionului devenind mult mai puternice si mai frecvente. In acea perioada cei mai puternici suporteri si huligani erau ai formatiei Banik Ostrava , Sparta Praga si Slovan Bratislava . In timp ce in randrurile celor de la Sparta si Slovan se gaseau foarte multi skinheaderi si fani cu orientari politice similare , fanii din Banik erau extrem de diversificati . Membrii lor erau anarhisti , punkisti , skinheaderi dar si golani de cartier . Se duceau in deplasari intotdeauna cu o zi inainte , cersind bani si bere prin gari dar se pretau si la furturi marunte (???). Chiar daca astazi se dezic de aceste acte , nu sunt numiti de catre ceilalti suporteri Fc Toulen Ostrava degeaba .
In 1992 clubul nostru (Boby Brno ) a promovat in prima divizie , care a fost impartita anul urmator in campionatul Ceh si Slovac la fel ca intreaga tara . De atunci s`au inregistrat numeroase lupte cele mai puternice aversiuni facandusi loc intre suporterii echipelor Sparta x Banik , Banik x Brno si Brno X Sparta. Deasemenea exista o ura tradiotionala intre marile rivale Sparta si Slavia Praga. Celelalte aversiuni fata de unele echipe sunt destul de reduse ca influenta, temporale si nu in adevaratul sens al cuvantului. Singurele incidente majore produse dupa anul 1989 au fost provocate de noi (Boby Brno) , in 1994 un tanar soldat a fost aruncat din tren. Incerca sa faca pe eroul si a platit destul de scump pentru asta . Incidentul s`a produs , cand ne intorceam dintr`o deplasare la Benesov ( un orasel de langa Praga ) . Trebuie mentionat faptul ca pe toata durata disputarii acelui meci au avut loc lupte non-stop cu politia si oricine avea nenorocul sa treaca prin fata noastra . 2 fani au fost arestati pentru acele incidente primind o sentinta de 12 respectiv 13 ani. Unul dintre ei s`a sinucis mai tarziu in puscarie. Astazi cei mai de temut huligani sunt cei ai lui Banik Ostrava , urmati la o distanta foarte mica de cei ai Spartei Praga si Brno.
Majoritatea huliganilor cehi au orientari politice de dreapta (cu exceptia celor de la Bohemians Praga) si multi dintre ei poarta un respect imens pentru huliganii englezi tinand cu echipe engleze precum Chelsea Fc , Millwall Fc , Liverpool si mai recent Sheffield United. Anul trecut s`au intensificat si relatiile cu fanii din Polonia , in special in orasele Ostrava si Opava , care se afla mai aproape de granita poloneza . Situatia din ziua de azi nu este deloc usoara , deoarece politia ai preia pe toti fanii oaspeti incepand cu statiile de tren pana la puburile din jurul orasului , astfel ca este foarte greu sa stabilesti un contact cu ei. Deasemena politia monitorizeaza foarte atent scena huliganilor cehi infiltrand numerosi oameni printre noi. Te duci la meci, vorbesti cu prietenii tai si un politist cu fular la gat te aresteaza pentru abuz rasial. Dar vom iesi din nou victoriosi – vom continua lupta – nu vom ceda niciodata ! La meciurile nationalei noastre , nu ne`am implicat prea mult si nu ne`am facut simtita prezenta . Nu stam bine din punct de vedere economic ca sa putem calatori prin Europa in numar mare. Cel mai important lucru este insa faptul ca cei mai multi componenti ai nationalei sunt de la Sparta sau Slavia Praga si nu sunt prea populari in randul fanilor celorlalte echipe. Cu toate astea cei mai multi suporteri la meciurile nationalei vin din partea celor de la Banik si Sparta. Astazi , exista numeroase probleme lucrurile fiind destul de nelinistite, toata tara fiind impotriva celor de la Banik Ostrava , care au incalcat unele intelegeri. Este o situatie complicata ambele factiuni avand partea lor de vina. Chiar daca noi (Brno) am decis sa nu ne implicam in acest conflict de argumente si interese dintre Sparta si Banik , nu ne deplasam intr`un numar destul de mare la meciurile nationalei si preferam sa stam deoparte. Atunci cand fanii lui Banik au declarat razboi tuturor , am considerat ca si noi suntem printre ei.
In randurile de mai jos sunte prezentate principalele grupuri de suporteri cehi
BANIK OSTRAVA
Acasa – sezonul trecut au fost in jur de 200 – 600 de persoane , depinzand de rivalii pe care ai intalneau , nucleul este reprezentat de generatia tanara , vechii huligani neimplicandu`se in activitati cum ar fi realizarea coreografiilor sau a showurilor pirotehnice. In primavara anului 2002 toti suporterii s`au mutat in sectorul din spatele portii , deoarece in vechiul sector nu se puteau pune bannerele pe gard. La fiecare meci jucat la Ostrava am fost mai multi decat oaspetii.
Deplasare – aproape la fiecare meci i`am depasit numeric pe fanii gazda, ce`a mai redusa deplasare s`a facut la Blsany ( meci jucat vinerea) -39 , ce`a mai numeroasa la Opava – peste 1000. Destul de multi au fost si la Praga – Sparta 450, Slavia 380 , Zizkov 170 si Bohemian 120 ( vinerea)
Amicitii – ce`a mai veche amicitie dateaza din 1979 si este legata de Union Cheb. S`a incheiat dupa falimentul echipei de fotbal din Cheb fanii acelei echipe devenind fanii lui Banik. Din 1988 s`a realizat o colaborare stransa cu clubul slovac Spartak Trnava iar din 1996 cu GKS Katowice (Polonia). Ambele amicitii dateaza si acum.
Grupuri – singurul grup functional este ” Apple Commando “, exista si unele mai mici , dar nu se pot numi ultra sau huliganice. Membrii acestora si totii ceilalti stau cu totii uniti.
BOHEMIANS PRAGA
Acasa – intre 150 si 1500 de oameni ( la derbyuri)
Deplasare – intotdeauna a fost cineca prezenta la meciurile echipei din deplasare , intre 20 – 250 de suporteri
Amicitii – 1997- amicitii oficiale cu Sk Pardubice , astazi sunt priviti ca proprii nostri suporteri. 1999 – Slavia Praga , dupa un an de prietenie s`a transformat in ura. 2000- amicitie cu polonezii de la Ks Gornik Walbrzych.
Grupuri – Berserk , Tornado Boys , Razors Edge , Banditos , P-Side, Carveras

FC BRNO 1913
Acasa – 200 – 1000 ( la meciurile atractive )
Deplasare – numar variat, depinzand de adversar. De la numar redus 100 – 150 hool pana la 1000 de oameni la Blsany sau Drnovice
Amicitii – 1993 – banik ostrava, terminata in 1995. 1996 – Viktoria Pilsen , terminata in 2001 de catre cei din Brno , exista inca o prietenie puternica cu cei de la Boys Klatovy. 1998 – Slovan Bratislava care inca continua.
Grupuri – Johny Kentus Gang ( JKG – 40 membrii) , Othodox ( OFB – 20 m) , Torcida ( 20 m ) , Kohouty Gang ( 20 m ).

SIGMA OLOMUC
Acasa – huliganii nu incurajeaza echipa la meciurile disputate pe teren propriu. La ora actuala destul de dezorganizati , dar sunt premise ca totul sa se schimbe
Deplasare – depinde de adversar , dar se poate spune ca este intotdeauna cate cineva prezent la toate meciurile mai mereu fiind prezent bannerul ” Hovada zubr”
Amicitii – nu exista , cu mult timp in urma existau relatii stranse cu huliganii lui Opava , dar acum nu mai exista. Se poate mentiona si relatia cu cei de la Kilmarnock , dar nu este o amicitie , doar contacte personale.
Grupuri – Hooligans Hovada Zubr (HHZ) – cel mai batran si radical grup ( inainte se numea doar Hovada Zubr) , acum este un grup 100% hool. Nu are membrii activi , se incearca intinerirea lui. Altele ar fi Commando – huligani mai tineri , Than Also Maja Hools Gang si Gang Prerov

SLOVAN LIBEREC
Acasa – intre 150 si 600 suporteri
Deplasare – la fiecare meci sunt prezenti fani din Liberec , intre 15 – 200
Amicitii – Jablonec & Tanwald ( e mai mult decat o prietenie ), Kszo Otrowiec (Polonia, datorita prieteniei dintre Kszo si Lech Poznan , exista legaturi puternice si cu cei din Lech) , Teplice .
Grupuri – Ultras, Death Boys Slovan , Nisa Boys Slovan .

SPARTA PRAGA
Acasa – inafara catorva exceptii sunt inexistenti dar sunt destul de activi pe strazi
Deplasare – se deplaseaza peste tot de la cateva zeci la sute
Amicitii – nu au avut niciodata vreuna , cativa prieteni in Slovacia ( Nitra si Kosice)
Grupuri – Brigade Drapek Z Lasicky , Red Pirates Sparta , Division Death Heads, Frakce Rudy Uder , Ultras Lehovec . Multe dintre grupuri au un numar redus de membri si sunt prost organizate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: