Komiti Vardar Skopje

Komiti Vardar deplasare

Grupul ultras “Komiti” s-a facut pentru prima data remarcat , in anul 1985 , pe “Zapad” ( una din cele mai cunoscute tribune din Macedonia ) , unde isi gaseau de obicei locul , cei mai fanatici suporteri ai lui Vardar , la meciul Vardar-Fc Porto 0-3. Doi ani mai tarziu , pe data de 4 iunie 1987 , pe stadionul local din Skopje , se disputa derby-ul ligii de fotbal iugoslave , intre Vardar Skopje si Steaua Rosie Belgrad 3-1. In Zapad , s-a putut observa pentru prima data , de la infintarea clubului , bannerul inscriptionat Komiti. Ideea dupa care acest grup a fost constituit a fost aceea de a crea un grup puternic care sa cuprinda intreaga scena ultras Macedoneana. Dorinta noastra era de a ne implica prin Komiti, in toate actiunile care au legatura cu echipa noastra. Motivul pentru care am numit acest grup Komiti , provine din istoria noastra , cand tara era ocupata de turci, iar tinerii macedoneni s-au constituit intr-o organizatie intitulata Komiti , prin care sa poata lupta impotriva tiranilor pentru a-i alunga din Macedonia.
Numele acesta , este cunoscut in intreaga Macedonie , si este strans legat de idealurile care au animat poporul macedonean si care ne anima inca ; de aceea am refuzat sa ne luam un nume deja arhicunoscut precum Brigate , Commando , Ultras , Boys etc. Astfel , numele Komiti a fost ales pentru grupul nou nascut.

Un alt lucru foarte important este acela ca toti membri sunt foarte buni amici, realizand ce inseamna prietenia si sacrificiul. Komiti a devenit pentru toti mai mult decat un grup, o stare de spirit care ne poarta idealurile si interesele. Komiti a devenit in scurt timp unul din cele mai moderne si mai complete grupuri din peisajul ultra macedonean. Trebuie subliniat, inca odata, ca interesele Komiti sunt legate de Vardar si de Macedonia. Este bine cunoscut tuturor ca suporterii lui Vardar lupta pentru interesele lor. Trebuie sa le aratam tuturor cine suntem si ce vrem : fanilor adversi , politiei , sau conducatorilor propriului grup. Odata cu degradarea , pe toate planurile a fotbalului macedonean, si fenomenul suporterilor organizati era in scadere.

In anii ’80 , considerati perioada de gratie , fiecare oras isi avea propriul grup de suporteri organizati , mai mult sau mai putin puternic. Astazi , in afara ultrasilor din Skopje , doar cei din Kumanovo , Prilep , Strumica si Tetovo mai tin steagul sus. Nici rivalitatile , nu mai sunt cea ce erau odata. Un alt imediment il reprezinta si Federatia Macedoneana care nu permite suporterilor sa faca deplasarile organizate (?????).
Komiti , este format si din alte subgrupuri , cum ar fi “Red Black Drinkers” , “Skinheads” care se mai autointituleaza si “OI Warriors” sau “Metal Force”. Pana in 1999 , Combat 87 a fost unul dintre cele mai puternice grupuri , fiind ambitia unor membri separati de grupul mare. Nu trebuie sa-i uitam nici pe cei de la Golden Lords , un subgrup provenit dintr-un cartier al orasului Skopje , Karposh , infintat la 11 noiembrie 1997. Numarul de membri se ridica in jurul cifrei de 50 , iar la meciurile importante ajunge pana la 70. Vechea garda Komiti , numiti Stara Garda (Vechia Garda) , isi are locul astazi in Jug (Peluza Sud a stadionului), si dispun de 30 de oameni , pana la 50 in meciurile importante.

Nu exista oras din Macedonia , sau fosta Iugoslavie pe care Komiti sa nu-l fi vizitat. Cea mai mare deplasare a avut loc in 1992 , aproape 900 de oameni la Bitola , pentru meciul Fk Pelister Bitola-Vardar Skopje. Grupul a facut numeroase deplasari si in afara tarii intr-un numar destul de mare la Bordeaux , Halmstad , Bruxelles, Valencia, Viena, Bucuresti, Kiev , Southampton, Roma si Gent. Nu trebuie uitata nici deplasarea facuta pentru meciul nationalei de la Bratislava din 3 septembrie 2000 (Slovacia-Macedonia). Merita mentionat faptul ca , in saptamana premergatoare meciului , in presa slovaca , a aparut un reportaj despre unul din cele mai mari si mai puternice grupuri ultras din Balcani , care se vor deplasa pentru acest meci internationa. Bineinteles, se refereau la noi. Politia slovaca s-a pregatit intens pentru acest meci , informati fiind despre incidentele care au avut loc in derby-ul local Vardar-Sloga Jugomagnat , astfel ca ne-au asteptat la tot tacamul. Astfel s-a declansat o bataie generala , din minutul 2 al meciului care a durat aproximativ 20 de minute. De remarcat este faptul ca acest grup are membri si din afara Macedoniei: in Australia, America, Suedia, Germania. Acestia ne ajuta in special la meciurile din deplasare ale lui Vardar sau ale nationalei. Avem propriul nostru Fan Shop, unde sunt vandute fulare, tricouri, fotografii, autocolante si alte accesorii. Anul trecut am stat in spatele tuturor actiunilor importante din Zapad. Grupul a mentinut permanent nivelul ridicat al sustinerii echipei, avand si cateva incidente cu politia sau grupuri rivale de fani. In prezent , putem spune ca fenomenul ultras revine usor usor spre perioada de aur , datorita in mare parte intoarcerii oamenilor batrani dar si entuziasmului tinerilor.
In 27 aprilie 2002 , am celebrat 15 ani de existenta , in aceasta data disputandu-se un joc amical intre fortmatia Vardar 1987 (cea care a castigat campionatul ), continand jucatori ca Darko Pancev , Najdoski , Ringov , Babunski , Kanatlarovski , Mutibaric , avand ca adversari o formatie nationala a Iugoslaviei , compusa din jucatori precum Dragan Stojkovici -Pixi , Savicevic , Mrkela , Djurovski , Stojanovic , Janusch. Spectacolul de pe Gradski din Skopje a fost grandios, fiind asigurat de 30.000 de spectatori. La inceputul celei de-a doua reprize si la sfarsitul meciului am realizat o torciata nebuna care a impresionat pe toata lumea.
Komiti nu are nici un prieten la ora actuala in Macedonia , deoarece motoul nostru este “Singuri impotriva tuturor”. O relatie de amicitie o avem cu Vojvodi din Tetovo , dar nu e cine stie ce. Ca rivali , ii avem pe Sverceri , ai echipei rivale locale Sloga Jugomagnat , Majmuni ai lui Pobeda Prilep si Ckembari ai lui Pelistar Bitola , dar incidente ies uneori si cu suporteri ai unor echipe mai mici. De multe ori si politistii pot fi considerati ca un grup de suporteri , cu care avem numeroase probleme si lupte. La ora actuala avem un comitet de conducere care se ocupa cu diverse probleme (articole, steaguri, fotografii, actiuni, finante, administratie generala pe internet). Am ajuns la unele intelegeri cu unii sponsori , si in general avem multa lume care ne ajuta. Dar ne ajutam si noi insine , prin vanzare de materiale , bani pe care ii folosim pentru diverse actiuni. Viitoul lui Komiti depinde in mare parte de modul cum vom reusi sa integram tinerii in randul grupului. Pentru a realiza acest lucru , ne trebuie rezultate mai bune din partea clubului atat in campionat cat si in cupele europene. Consideram ca mergem pe un drum bun , prin care putem sa ne ajutam clubul.

Europa , ai grija , pentru ca ne-am intors , mult mai puternici !!!

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: