NE VREM FOTBALUL INAPOI


Fotbalul e o afacere! Este o sintagma foarte des folosita, dar nimeni nu se gandeste ca este o afacere doar pentru cei care il conduc, iar suporterii – cei pentru care se joaca in teren – sunt cel mai putin importanti in acest mecanism. S-a ajuns in situatia in care un post de televiziune sa dicteze nu numai ora de incepere a unei partide de fotbal, ci si locul. Nu conteaza daca una dintre echipe este clar dezavantajata de distanta prea mare dintre orasul de resedinta si cel unde se va juca. Nu conteaza, pentru ca televiziunile, la orele la care ar fi normal sa se joace, au programata vreo telenovela sau o emisiune pentru femei dependente de canapea. Noi nu contam, nu intereseaza pe nimeni ca vineri toata lumea lucreaza si este foarte greu sa ajungi la un meci de acasa, dar, mai ales, la un meci in deplasare, la cateva sute de kilometri. Important este, pentru cei care au drepturile de televizare, obtinute cu mari interventii la sefii fotbalului, doar audienta pentru a le creste pretul la minutul de publicitate.

Toata lumea se intreaba de ce sunt stadioanele goale. Este foarte simplu. Pentru ca absolut toate meciurile sunt televizate. Imaginati-va Divizia A sau, mai nou Liga I -pentru ca “dragiiâ€? nostri din LPF nici macar nu au putut inregistra marca la OSIM – sa se joace in aceeasi zi, la aceeasi ora. Stadioanele ar fi pline, fiindca nu ar mai fi posibila televizarea tuturor meciurilor. Asa s-ar strange si banii ce ar fi venit din drepturile de televizare si ar fi mult mai bine pentru jucatori sa joace in fata a 20.000 de spectatori decat in fata a 3-4.000, iar restul sa “incurajezeâ€? echipa in fata televizorului.

Preturile biletelor la unele cluburi sunt incredibile – 10 la suta din salariul minim. Imaginati-va cat trebuie sa cheltuiasca pentru o deplasare suporterii veniti de la Constanta la Arad.

Totul este, in mare parte, din vina celor doi sefi ai fotbalului romanesc. N-ar trebui sa ne mire ca cei doi sunt foarte mandri de poreclele dubioase pe care le poarta. Unul dintre ei, fost militian, a ramas cu aceleasi conceptii comuniste. Vorbeste cu atata placere cand povesteste despre suporterii loviti de militieni. Are o avere incredibila, facuta, in mare parte, din comisioanele primite de pe urma contractelor incheiate cu liga. Jigneste cu zambetul pe buze o tara intreaga si moderatorii acelorasi televiziuni rad, fericiti ca le mai creste un pic audienta.

Toti se plang ca nu avem stadioane moderne. Pentru cine sa se faca stadioane moderne? Fotbalul actual se poate juca si in sala, pentru ca mai atrage doar cateva mii de oameni pe stadioane. De ce? Foarte simplu, nu prea mai exista suporteri prezenti meci de meci pe stadion. Toti vor sa il vada la televizor, cu berea in mana, la caldura, cu picioarele intinse pe scaunul captusit cu vinilin. Suntem convinsi ca suporterii adevarati ne impartasesc parerea si ca, impreuna, putem realiza ceva.

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: