Mai ziarist decat om

Daca nu ati trait izolati de lume in ultimele 3 zile, ati vazut/auzit probabil povestea cameramanului de la TVR batut “cu bestialitate” de suporteri (stelisti). Jurnalele de stiri si/sau jurnalele de sport incep cu asta. Majoritatea ziarelor, Gandul, EVZ, Adevarul, Cotidianul (si probabil altele) au ample editoriale care analizeaza cauzele. In cele 2-3 ziare de sport, se prezinta pe larg povestea, se scriu articole de prima pagina despre agresori, se discuta despre riscurile la care sunt supusi ziaristii. Poza individului e peste tot, se fac apeluri in media pentru identificarea lui, s-a constituit un birou special in cadrul Politie Bucuresti pentru prinderea infractorului.

Nimic rau pana aici – ranirea unei fiinte umane este un act condamnabil, indiferent in ce conditii are ea loc. Problema este alta. In septembrie 2006, zeci, sute de suporteri au fost gazati, batuti, impuscati de oameni platiti din banii contribuabililor. Jandarmii, caci despre ei este vorba, au batut oameni, adolescenti, femei. Toate abuzurile au fost filmate, fara ca nimeni sa gaseasca un vinovat. Acelasi lucru s-a intamplat la Constanta, Craiova, Arad, din nou Bucuresti. Saptamana trecuta, suporterii vasluieni veniti la Bucuresti au fost batuti, li s-a furat si distrus camera folosita pentru a-i filma pe agresori. Poate (sigur) suporterii au avut partea lor de vina, dar asta nu justifica in nici un fel comportamentul unor angajati ai unei institutii publice.

Nimeni nu a starnit o vanatoare a celor vinovati. Ziarele de sport au semnalat “regretabilele” evenimente, si totul s-a oprit aici. Fara editoriale, analize, filmari din prim-plan, talk-showuri. Ei erau doar niste suporteri neimportanti, pe cand El era Cameramanul TVR.

Fenomenul nu este singular. Un om batut pe strada este, cel mult, o stire de la ora 5. Un ziarist/reporter batut este o victima a cercurilor de interese. Pe cine oare a deranjat ? Oare familia lui e in siguranta ? Oare a scris despre Putere, despre Opozitie ? Oare ?

Oare ziaristul in cauza este mai om decat zecile, sutele de oameni batuti, atentie, nu de un oarecare de pe strada, probabil baut si probabil tampit, ci de cei pe care noi ii platim sa ne asigure linistea ?

http://curvesauproaste.blogspot.com

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: