Împreună, pentru o lege mai bună

In fotbalul romanesc s-a impamantenit sintagma “ultras=huligan =bataieâ€?. Si de aceea se considera ca intalnirile dintre suporterii echipelor a caror rivalitatea se intinde peste veacuri (Dinamo, Steaua si Rapid, Poli Timisoara si UTA, U si CFR Cluj, Iasi si Vaslui) se soldeaza obligatoriu cu incalcarii violente ale legii, cu raniti, cu arestati. Si asta pentru ca “sunt niste animale”, cum spunea un ne-distins senator.

Sambata 08.09.2007, acest mit a fost din nou spulberat. Dupa ce in 2006, membrii mai multor galerii au fost in Bucuresti pentru a protesta impotriva incalcarii drepturilor si neimplicarea statului in cazul ultrasilor dinamovisti arestati in Bulgaria, acum i-a adunat la Bucuresti proiectul legii initiate de senatorul Dragomir. Au fost prezenti membrii din toate peluzele reprezentative din Liga 1, Dinamo, Steaua, Rapid, CFR Cluj, U Craiova, Poli Timisoara, UTA, Farul, U Cluj, FC Vaslui, Poli Iasi si Otelul, dar si reprezentantii divizionarelor B, FC Brasov, Delta Tulcea si FC Progresul, si ai divizionarei C CSM Petrolul Ploiesti.

Esarfele si steagurile au fluturat impreuna fara ca se impiedice unul de altul, batute de acelasi vant. Indiferent ca erau alb-rosii, ros-albastre, alb-visinii, alb-albastre, ros-alb-albastre, galben-verzi sau alb-violete. Glasurile celor aproape 2000 de participanti au cantat pe o singura voce, cea a unui suporter, cetatean roman, care simte ca ii sunt amenintate drepturile constitutionale. Inimile au batut in acelasi ritm, indiferent de “culoarea” sangelui care pulseaza in vene. Dragostea pentru o echipa este netarmurita si merita orice sacrificiu, dar dreptul la libera exprimare in propria ta tara este mai presus de orice si acest lucru a fost inteles de toti cei prezenti ce au marsaluit pe strazile Bucurestiului.

Si, asa cum putini se asteptau, am dat o palma morala celor care s-au grabit sa invoce apocalipsa raului care urma sa se reverse peste Capitala pe parcursul mitingului, uitand de toate rivalitatile si trecand peste sentimente si resentimente. Am demonstrat ca “animalele” sunt totusi oameni, “incultii” sunt in stare sa gandeasca si sa isi strige ideile, iar printre “haimanale” sunt multi licentiati, elevi sau studenti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: