Vina de a fi suporter

libertate pentru suporteriIn ultima vreme, cel mai des invocat motiv de catre cei ce vor sa stopeze violenta pe stadioane este “lipsa femeilor si a copiilor”. Adesea, mijloacele la care decurg conducatorii fotbalului sunt dure si nedrepte, reusind sa loveasca in toti suporterii, sa-i indeparteze de stadioane si sa distruga spectacolul din tribune. Intr-o tara in care principala problema este „violenta de pe stadioaneâ€?, problema ridicata de mass-media, tot mai multi oameni nevinovati platesc pentru simplul fapt ca sunt suporteri, fiind etichetati drept huligani de catre aceeasi mass-media.

Astazi, trusturile de presa si televiziunea manipuleaza un popor intreg prin ineptiile lor, ei fiind la randu-le platiti de catre conducatorii fotbalului romanesc. Toata lumea aude si vede, apoi trage concluzii! Dar oare cati se intreaba daca cele prezentate sunt adevarate? Cati ne cunosc din cei care vorbesc de noi? Cati din cei care ne acuza ne dau si sansa de a vorbi? Cati ne asculta inainte de a da un verdict? Cati se gandesc ca altele sunt problemele societatii in care traim si ca adevaratii infractori umbla liberi pe strada? Pe cati ii intereseaza de noi? Sa ne vada asa cum suntem: oameni normali, elevi, studenti, persoane cu locuri de munca decente, care lupta si spera pentru un ideal. Cati? Niciunul! Dar toti ne pun eticheta: HULIGAN! Singura vina e aceea ca ne incurajam echipa iubita, ca facem spectacol pe stadioane si pentru ca fara noi fotbalul ar fi la fel de atragator ca si cricket-ul.

Dar de faptul ca in peluzele romanesti, printre acei „huliganiâ€?, se afla si fete, stiati? Daca nu, va spunem acum: existam si impartasim aceeasi pasiune deopotriva. Daca tot se vorbea de lipsa femeilor de pe stadioane, inseamna ca ori n-ati vrut sa se afle, ori nu stiati de existenta noastra. Pe noi ne-a atras echipa iubita si spectacolul facut pe stadion. Suntem prezente meci de meci, mergem in deplasari, ajutam la coregrafii, ne implicam peste tot. Pentru ca asa stim sa ne incurajam echipa, pentru ca avem un ideal. Cum unora le place sa urmareasca telenovele, sa plece la munte in week-end, sau sa stea in fata calculatorului, noua ne place sa ne incurajam echipa din peluza. In ultimul timp grupurile de fete isi fac din ce in ce mai simtita prezenta pe stadioanele din Romania, in prezent sustinand echipe precum : Rapid, Dinamo, Poli Timisoara, Politehnica Iasi, Farul Constanta, U Cluj si CFR Cluj.

Nu e o crima sa fii suporter, sa iubesti si sa sustii o echipa, sa protestezi fata de ceva inacceptabil, in schimb este inadmisibil sa ni se interzica libertatea de exprimare, sa fim pusi la zid asemenea unor lepre ale societatii, sa ni se interzica si ultima placere ramasa, aceea de a ne sustine echipa intr-un mod onorabil. Prezenta feminina demonstreaza lumii intregi ca fotbalul nu este un sport al violentei in tribune sau in afara lor, asa cum se crede.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: