Din trecutul lui Dumitru Dragomir: episodul I

Incepem un “serial” de articole din presa in care personajul principal este “onorabilul” Mitica de la LIGA….
Deputatul PRM Mitica Dragomir nu s-a lecuit de naravurile din vremea cand a fost arestat pentru barbut

Un tepar ordinar se vrea primar generalZIUA prezinta manoperele de evaziune fiscala in urma carora “Corleone” a fost ajutat sa scape de o firma care datora 1,8 miliarde de lei * Au fost inselati: Administratia Financiara Sector 1, Tipografia Casandra, ITM Bucuresti, CASMB, DITL Sector 1 si directorul ZIUA, Sorin Rosca StanescuDeputatul PRM Dumitru Dragomir, zis “Corleone”, pozeaza in ultimele saptamani in cel mai capabil om pentru functia de primar general al Capitalei, pretinzand public ca om mai “destept” si “cinstit” ca el nu ar exista printre adversarii sai din campania electorala. Sub sloganul “Face si nu tace!”, Mitica Dragomir demonstreaza intr-adevar ca “face” si ca “nu tace”, in sensul ca e primul la smechereli si pe urma tot el e cel mai “tare in gura”.

In urma unei sesizari venite la redactie din partea lui Mihai Antonescu, fostul redactor sef adjunct al defunctului saptamanal al lui “Corleone” – “Atac la persoana”, ZIUA a intrat in posesia unui dosar voluminos reprezentand actele de cesiune ale firmei Editura Atac la Persoana SA, de care Mitica Dragomir s-a descotorosit, in 2001, printr-o smecherie ieftina, in momentul cand nu si-a mai putut plati datoriile. Prin cateva vanzari succesive de actiuni derulate in lunile mai – septembrie 2001, Dumitru Dragomir, sotia sa, Vica, si fiul, Bogdan, au parasit societatea mai sus-amintita in momentul in care creditorii au inceput sa tipe dupa bani. Corleone a fost ajutat sa scape de datorii de catre vestitul Mihai Ghezea si cativa ziaristi de la fostul “Atac la persoana” (angajatii lui “Corleone”), care au fost pusi sa joace rolul unor cumparatori de buna-credinta. Apoi, toate actiunile au fost revandute rapid unei barladence, care la randul ei le-a revandut imediat unei aradence. Nu inainte de a se schimba fraudulos forma de organizare a societatii falite, din societate pe actiuni, in societate cu raspundere limitata, cu complicitatea unor judecatori corupti de la Registrul Comertului. In urma jongleriilor enumerate, care au dus la pronuntarea falimentului editurii, au fost inselati: Tipografia Casandra SRL (cu peste 500 milioane lei, pentru neplata costului tirajelor pe noua saptamani a revistei “Atac la Persoana), Administratia Financiara Sector 1 Bucuresti (impozite neplatite), Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (asigurari neplatite pentru salariati), Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti (taxe de somaj neachitate), Directia Impozite si Taxe Locale Sector 1 (tot pentru impozite) si directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu (daune morale de 500 de milioane de lei, stabilite de instanta). Prezentam in continuare ingineriile prin care Mitica Dragomir si complicii sai s-au descotorosit de o firma care a acumulat peste 1,8 miliarde de lei.

“Corleone”, strans cu usa de creditori

In primavara anului 2001, Mitica Dragomir, actionar majoritar si administrator unic al SC Editura Atac la Persoana SA (firma care edita fostul saptamanal “Atac la persoana”), a intrat in colaps financiar, in sensul ca nu-si mai putea plati facturile catre tipografie. Incepand din 23 martie 2001 si pana in 18 mai 2001, Mitica Dragomir a refuzat sa mai plateasca catre Tipografia Casandra un numar de noua facturi, in suma totala de 484.862.829 lei, reprezentand contravaloarea tirajelor revistei “Atac la persoana” pe noua saptamani. Repetatele discutii si rugaminti omenesti purtate de patronii de la Casandra cu directorul Dragomir nu au dat nici un rezultat, acesta mintind luni in sir ca va plati “in cel mai scurt timp”. Vazand ca n-are cu cine sa se inteleaga, Tipografia Casandra a actionat in cele din urma, in judecata, firma patronata de Mitica Dragomir, pentru a se constata incapacitatea de plata si a incerca sa execute silit ce se mai gaseste. Actiunea tipografiei s-a soldat cu un esec, deoarece Mitica Dragomir, strans la punga si iute de mana, a vandut subit firma.

Prima vanzare – slujbasii lui “Corleone” devin patroni

La data de 29 mai 2001, actionarii Editurii Atac la Persoana SA, Dumitru Dragomir – 80%, Vica Dragomir (sotia) – 10% si Bogdan Dragomir (fiul) – 10%, si-au cesionat toate actiunile catre sase angajati, printre care se numara si Mitrus Ghezea (cunoscut sub numele Mihai Ghezea, posesorul unui cazier impresionant, cu sase condamnari la activ pentru inselaciune si contrabanda), redactorul sef pe atunci al revistei lui “Corleone”. Prin contractele de cesiune autentificate sub numerele 2156, 2157 si 2158, din 29 mai 2001, de catre notarul public Ilie Saimovici, tripleta Mitica-Vica-Bogdan si-a vandut editura falita, aceasta devenind proprietatea lui Mitrus Ghezea – 80% (care a preluat obligatiile de administrator) si a celorlalti cinci reporteri de la “Atac”, carora “Corleone” le dadea sa manance. Cesiunile s-au facut pe exact suma de 100 de milioane de lei, reprezentand contravaloarea actiunilor. In contractul de cesiune nr. 2156/29 mai 2001, Dumitru Dragomir nu stipuleaza sub nici o forma ce se va intampla cu datoriile firmei, respectiv cine le va prelua. Nici in actul aditional la actul constitutiv al societatii nu se precizeaza acest lucru. La dosarul firmei de la ORC nu exista raport de descarcare de gestiune, inventar al patrimoniului, raport al cenzorilor etc. Exista doar o hotarare AGA care vorbeste de preluarea “activului si pasivului societatii”, care nu a fost inclusa in actul constitutiv si care este prin urmare o simpla decizie unilaterala a lui Dragomir, cand inca acesta era actionar care, deci, nu este opozabila noilor actionari intrati ulterior in societate. Acestia se pot oricand prevala de aceasta pentru a sustine ca nu au preluat nici un activ si nici un pasiv, deoarece acest “amanunt” trebuia stipulat expres in contractele de cesiune si nu in alta parte.

Se pune intrebarea logica, de ce ar fi dat cineva 100 de milioane de lei pe o firma cu datorii de peste jumatate de miliard de lei (cat se cunostea la acea data), fara sa verifice bonitatea acesteia? Tocmai de catre niste cumparatori care, asa cum s-a vazut, erau in fapt angajatii lui “Corleone”. E limpede ca aici s-a facut un serviciu si ca pretul tranzactiei este neserios.

La momentul respectiv, societatea lui “Corleone” datora sume importante, inclusiv catre stat. Potrivit Legii 87/1994, privind combaterea evaziunii fiscale: “Evaziunea fiscala este sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate Bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine”. Acest aspect juridic cade insa in sarcina organelor competente de ancheta.

Ce s-a intamplat insa mai departe dovedeste ca manoperele incepute de “Corleone” si angajatii sai, nu au facut altceva decat sa impiedice statul si unele persoane sa execute editura pentru datoriile acumulate.

A doua vanzare – pisica moarta in poarta la o barladeanca

Noii actionari nu au avut nici un gand sa pastreze firma, mai ales ca procesul de constatare a incapacitatii de plata era pe rol la Tribunalul Bucuresti, iar pericolul plutea in aer. S-a cautat imediat o persoana careia sa-i fie pasata firma mai departe, care a fost gasita in luna iulie 2001, in persoana unei barladence. Prin contractul de cesiune nr. 805 din 18 iulie 2001, autentificat la notarul public Mihaela Tocaciu din Bucuresti, actionarii Ghezea & co au vandut toate actiunile lor, tot cu suma de 100 de milioane de lei, numitei Livia Tasca din Barlad, garantand acesteia (asa cum a facut si “Corleone” anterior), ca “actiunile vandute nu fac obiectul nici unui gaj sau altfel de garantie”. Nici in acest contract nu s-a precizat cine preia activul si pasivul societatii. Si uite asa, Livia Tasca a devenit asociat unic si administrator peste o firma urmarita in justitie pentru datorii, desi nici un om sanatos la cap nu ar fi dat 100 de milioane de lei, ca sa-si puna in cap o asemenea belea.

Se pare ca datoriile s-au inmultit peste masura in lunile urmatoare, deoarece la 11 septembrie 2001 – deci la doua luni dupa ultima vanzare, Mihai Ghezea a trebuit sa se intalneasca cu Livia Tasca, la Suceava, pentru a redacta, la notarul Ovidiu Busuioc, un act aditional la actul constitutiv al Editurii Atac la Persoana SA. Abia in acest act (cand Ghezea isi vanduse de doua luni actiunile si nu mai avea nici o calitate), acesta a semnat cu Livia Tasca o serie de noi intelegeri: “modificarea formei juridice a societatii, din societate pe actiuni, in societate cu raspundere limitata, care preia activul si pasivul societatii pe actiuni”.

Culmea, cu aportul unor judecatori iresponsabili de la Registrul Comertului, aceasta mentiune a fost inregistrata oficial, iar editura a devenit din SA, un SRL, fara sa se precizeze nicaieri existenta unor datorii catre stat sau alte persoane, sa existe o descarcare de gestiune, un bilant, ceva palpabil. Practic, judecatorii delegati de la Registrul comertului au permis ca firma sa-si schimbe forma juridica, fara indeplinirea procedurilor legale, in conditiile in care se stie ca in timp ce intr-un SA se poate raspunde cu averea administratorilor si asociatilor, intr-un SRL nu se raspunde decat in limita capitalului social, care, daca ai fost istet si l-ai retras din banca, nu-l mai platesti nici pe acesta. Datorita acestui artificiu fraudulos, firma Editura Atac la Persoana a devenit SRL. Actul aditional nu avea nici o valoare juridica, nefiind incheiat decat intre Ghezea si Livia Tasca, desi mai existau alti cinci actionari in firma, care nu apar mentionati in acte.

A treia vanzare – afacerista Alina

Un alt aspect care demonstreaza intentia lantului Dragomir – Ghezea – Tasca de a pierde urmele unor datorii este faptul ca la notarul Ovidiu Busuioc, din Suceava, s-au incheiat in fapt in aceeasi zi, 11 septembrie 2001, patru acte cu numere consecutive: 2951, 2952, 2953 si 2954. Primul este o declaratie pe proprie raspundere cum ca Livia Tasca indeplineste conditiile legale de a fi asociat si administrator. Al doilea este actul aditional de care am amintit deja. Al treilea act reprezinta noul statut al firmei transformata in societate cu raspundere limitata, iar al patrulea, atentie, un act de cesiune (denumit act constitutiv) prin care Livia Tasca a vandut, tot pe 100 de milioane de lei, toate actiunile sale numitei Alina Julieta Dutcon, de 28 de ani, din Arad. Cum a fost posibila vanzarea de actiuni, inainte ca celelalte trei acte anterioare din aceeasi zi sa fie inregistrate ca mentiuni la Registrul Comertului!? Cum sa vinzi o firma altuia, inainte ca tu sa te inregistreze ca actionar, in mod legal, prin sentinta judecatoreasca? Acest lucru demonstreaza o data in plus ca manoperele frauduloase se pregateau cu multa vreme inainte de a fi puse in practica. Evident, functionarii Oficiului Registrului Comertului, impreuna cu judecatorii delegati, au inregistrat ulterior, fara nici un fel de obiectii, toate aceste acte anormale, astfel ca Alina Julieta Dutcon a devenit asociat unic al SRL-ului urmarit pentru datorii. Acest fapt demonstreaza, ca si in alte cazuri mediatizate de presa, ca la nivelul Registrului Comertului functioneaza adevarate caste (filiere) de judecatori si functionari, care inregistreaza ilegal modificari ale actionariatului unor firme, in asa fel incat acestea sa nu mai poata fi executate financiar de catre creditori. Acesti magistrati sunt in fapt principalii vinovati pentru numeroasele acte de evaziune fiscala comise prin vanzarea unor firme catre persoane fantoma, pentru ca fara verificarile pe care erau obligati sa le faca, asa cum se procedeaza cu maxima rigurozitate la cetatenii obisnuiti, au permis si celor de la Editura Atac la Persoana SA sa sape de plata datoriilor.

Declararea falimentului si lista pagubitilor

Cine credeti ca a fost imputernicit pentru inregistrarea ultimelor modificari din firma de catre Alina Julieta Dutcon? Chiar Mitrus Ghezea, prin procura speciala data de Dutcon la 29 octombrie 2001, la notarul Calin Poenaru, din Timisoara. Omul lui “Corleone” a fost deci prezent de la un cap la altul al afacerii.

Un an mai tarziu dupa cele de mai sus, Tipografia Casandra a castigat procesul si a deschis procedura de lichidare judiciara. Intre timp, directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, a castigat un proces civil pentru daune morale, intentat Editurii Atac la Persoana, care a fost obligata sa-i plateasca despagubiri de 500 de milioane de lei. Numai ca, prinde orbul, scoate-i ochii. Firma nu mai are sediu, bani. Nimeni nu mai poate fi gasit pentru executarea silita. In cadrul procesului de lichidare judiciara, Tribunalul Bucuresti – Sectia a VII-a Comerciala (Dosar 8424/2001) a constatat la 06.11.2003 falimentul societatii si a dispus radierea acesteia. In cadrul procesului s-au mai depistat si alti pagubiti, dintre care enumeram: Administratia Financiara Sector 1 Bucuresti (impozite neplatite), Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (asigurari neplatite pentru salariati), Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti (taxe de somaj neachitate), Directia Impozite si Taxe Locale Sector 1 (tot pentru impozite).

In concluzie, Corleone poate fi mandru de “lovitura” sa. Cu ajutorul fostilor sai angajati, a scapat de datorii, a luat in acte si 100 de milioane de lei, a fentat statul si pe toata lumea, si candideaza nestingherit la Primaria Capitalei, unde va dati seama ce se poate intampla, daca prin absurd, acesta va fi ales primar. Cine raspunde in acest caz flagrant de evaziune fiscala?

Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=148721&data=2004-05-31

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: