Peluzele, o problema?

0304derbikup5sx6.jpg

Nu europarlamentarele, gasirea Elodiei si prima ninsoare sunt subiectele la moda in acest moment, ci TORTELE aduse in peluze de fani. Lumea tot incearca sa gaseasca explicatii, sa dea raspunsuri, sa aduca argumente pro si contra. Este insa o problema mult prea complicata pentru a se emite un singur raspuns care sa impace si capra si varza. Sa plecam totusi de la un punct. Fotbalul inseamna (si) spectacolul tribunelor. Iar acesta vine prin bannere, mesaje, coregrafii, cantece, torte, fumigene. Prin astfel de mijloace iti arati dragostea pentru echipa. Si nu-mi spuneti ca e mai frumos sa vezi un meci asezat pe scaun in loc sa canti, iar peluza sa fie invaluita in culorile iesite din fumigene si luminata de torte. Atata timp cat tortele nu sunt aruncate inspre adversari, totul e bine. Pista din fata peluzelor se poate uda inaintea meciurilor pentru a nu exista riscul unui incendiu. Totul poate fi controlat pentru a nu degenera.

Ei bine, cei care incearca sa aprobe proiecte de lege contra (violentei) fanilor au cel putin doua defecte: nu prea au calcat in peluze si vor sa nasca o struto-camila inspirata din modelul englez, asezonat cu elemente pur romanesti. Sa le luam pe rand:

1. In Anglia, fanii recalcitranti sunt filmati, identificati, li se face dosar, iar cand joaca echipa favorita sunt chemati la sectie. Cei mai violenti primesc interdictie pe stadioane. La noi, camerele de luat vederi sunt doar de decor (acolo unde sunt). Mai mult, jandarmii fac abuzuri inimaginabile. Sa nu ne ferim sa spunem asta. Ultima intamplare, aseara la Steaua – Dinamo. Dupa meci, zeci de persoane din peluza dinamovista au fost duse la sectii, fara a fi facut ceva, si amprentate, numele lor fiind introduse in baza de date. Motivul? Greu de spus. Poate doar faptul ca au avut “indrazneala” sa mearga la meci. Sa ne intelegem, nu vorbesc despre cei care o cauta cu lumanarea si pana la urma o gasesc. Din pacate, pentru cativa nebuni platesc alte cateva sute.

2. Alt paradox. La intrare, jandarmii si firmele de paza controleaza fanii pentru a nu intra cu materiale pirotehnice. In timpul meciului, apar tortele. Concluzia logica este ca jandarmii si firmele de paza nu si-au facut datoria. Atunci de ce platesc cluburile amenzi si sunt suspendate terenurile?

3. Tot in Insula, cel care-si cumpara bilet are numele imprimat pe acel tichet sau abonament si un loc stabil. Daca face scandal, poate fi imediat vazut si pedepsit. La noi nu se intampla asa ceva, iar pentru greseala unuia poti plati scump.

Sunt doar cateva dintre lucrurile aberante scoase de legislatia din Romania. Daca tot vrea Dumitru Dragomir sa stopeze violenta, sa se duca in Anglia si sa aiba discutii cu initiatorii proiectelor de acolo, nu sa modeleze asa cum vrea Domnia sa acel plan. Sa faca distinctie intre ultrasi si huligani. Sa se gandeasca la faptul ca fotbalul inseamna si duelul galeriilor, bineinteles, pastrat in limitele legale. Sa nu-i catalogheze pe cei din peluze “derbedei”. Sa nu generalizeze. Sa-i pedepseasca pe vinovati, dar sa-i lase in pace pe cei care-si incurajeaza echipa in mod decent si, uneori, exuberant si colorat. Peluzele nu trebuie reduse la tacere, insa la fel de bine trebuie stopate violentele de acolo

Un editorial de Alin Bufnila

sursa: http://www.prosport.ro/index.php?section=blog&screen=articol&blogger_id=47&aid=924

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: