Fenomenul ultra dispare, violenta ramane

Inca de cand a intrat in vigoare controversata lege a lui Mitica Dragomir am avut curiozitatea sa vad ce efecte ar avea aceasta in peluzele din arenele de fotbal romanesti. Inca din prima etapa de la reluarea campioantului am asistat la o crestere a numarului de spectatori fata de turul campionatului: aproximativ 55 000 de microbisti au luat loc in tribunele stadioanelor pentru a-si urmari favoritii, iar la Iasi toate biletele la meciul cu Steaua au fost vandute.

Fenomenul s-a amplificat in cea de-a doua etapa. Stadioane pline la Galati si in Ghencea, dar si prezenta fanilor in celelalte arene a crescut numarul acestora la peste 75 000 de spectatori. Sustinatorii legii pentru combaterea violentei pe stadioane, ar spune ca acest fenomen se datoreaza faptului ca oamenii vin in numar mai mare la stadion tocmai pentru masurile de siguranta pe care legea le impune in arenele sportive.

Ca pana acum suporterii n-au venit la meciuri de frica evenimentelor violente ce ar putea avea loc, de teama de a nu fi batuti sau raniti de fanii adversi sau de ambuscadele obisnuite cu jandarmeria.

Cu toate acestea, etapa a doua a primaverii a adus in prim plan evenimente care nu s-au mai petrecut niciodata sau de foarte mult timp pe stadioanele de fotbal din Romania. La Buzau, un barbat (garda de corp a fostului antrenor al Gloriei, Ion Viorel) a intrat in teren si i-a amenintat pe jucatorii si oficialii ieseni cu pistolul, bruscandu-l pe Andrei Cristea, jucatorul moldovenilor.

La Galati, un suporter a patruns pe teren si l-a atacat pe centralul partidei, Ovidiu Hategan, fiind cu greu oprit de fortele de ordine. La Craiova, dupa meciul dintre Universitatea si Pandurii, secundul celor din Tg. Jiu, Florin Bejinariu, a fost batut in vestiar de colegii portughezi din staff-ul tehnic.

Unde a fost siguranta legii lui Mitica in aceste cazuri? Cum se poate ca o persoana inarmata sa patrunda in terenul de fotbal pentru a se rafui cu fotbalistii si tehnicienii echipei adverse? Cum s-au efectuat controalele la intrarea pe stadion la Buzau, sau la Galati, unde suporterii au aruncat in teren cu tot ce-au avut la indemana, de la pungi de seminte si brichete, pana la chei si telefoane mobile? Pana unde vor ajunge aceste masuri de asigurare a securitatii spectatorilor?

Dupa ce ca spectacolul din tribune a fost ucis, galeriilor din campionatul romanesc fiindu-le interzisa patrunderea in tribune cu steaguri mari sau mici, torte sau alte obiecte de recuzita considerate periculoase de mult mai periculosii jandarmi, s-a ajuns ca in Ghencea aseara sa fie interzise si bannerele sau steagurile de gard, doar cateva reusind sa treaca neobservate de “vigilentaâ€? fortelor de ordine. Si cu toate aceste masuri de securitate au avut loc evenimente grave. Evenimente mai grave decat daca vedeam o peluza plina de steaguri ros-alb-albastre la Galati, sau japoneze cu mesaje colorate in alb-negru la Cluj, chiar confeti alb-albastre la Craiova.

Poate e prea devreme sa ne facem o idee despre ce inseamna aceasta lege si despre ce reprezinta ea pentru suporterii romani, pentru acei oameni care meci de meci isi sustin echipa favorita din peluza, indiferent de vreme, starea de sanatate, nivelul financiar sau locul in clasament al formatiei. Ce putem, insa, observa la o prima vedere, este ca violenta nu doar ca exista, dar chiar a escaladat, iar suporterii se vad nevoiti sa inghita in sec si sa accepte si umilinta de a renunta la orice obiect de recuzita, care facea parte in trecut din arsenalul obligatoriu al unei peluze, doar pentru a-si putea urmari favoritii pe viu.

Cu toate acestea sperante exista. Fanii Stelei au realizat un superb sciarpata, pe finalul meciului din Ghencea cand o mare parte a suporterilor din cele doua peluze si-au ridicat fularele deasupra capetelor si le-au invartit in ritm frenetic, realizand o atmosfera extraordinara. Atat le-a mai ramas pentru a-si exprima devotamentul fata de echipa. Asta si goarnele, puse la dispozitie de organizatori. 25 000 de goarne care , spre surprinderea tuturor, nu au fost considerate obiecte periculoase, de parca acestea n-ar fi putut fi aruncate in teren sau spre fanii adversarului.

Ce se va intampla in continuare este greu de estimat. Probabil oficialii si sefii forurilor fotbalistice vor indulci relatia cu galeriile. Sau, din contra, vor inaspri masurile de siguranta, putandu-se ajunge pana la obligativitatea de a intra in lenjerie intima in tribune, lucru care ar asigura fortele de ordine ca suporterii n-au nimic periculos asupra lor in afara chilotilor. Dar sciarpata se poate realiza si cu acestia, nu?

Irina Maxim – Online Sport

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: