Istoric Vecchia Guardia U Cluj

scris in 2006

În anul 1996, suporterii ai “U” Cluj se organizează sub titulatura Vecchia Guardia într-o grupare care să susţină echipa de suflet a oraşului. Un lucru demn de remarcat ar fi faptul că după apariţia Vecchia Guardia în primăvara anului  1996, o altă grupare , Nuova Guardia, apare pe scena ultras din Romania având aceleaşi caractere la banner si o parte din nume !

La început s-a vrut o grupare a suporterilor mai vechi ai Universităţii dar până la urmă a ajuns denumirea generica a tuturor suporterilor U-işti. Inspiraţia este de natură latină ( italiană ), mai precis din partea ultraşilor echipei Juventus. Asta nu înseamnă neapărat că suntem suporteri ai lui Juve. A apărut din dorinţa de a cristaliza mişcarea ultras faţă de spectatorul obişnuit.

Simbolul tradiţional al “UNIVERSITAŢII” este “ŞAPCA ROŞIE” care practic a apărut odată cu apariţia echipei, fiind purtată de studenţii medicinişti. Simbolul VECCHIA GUARDIA este un cap de suporter cu eşarfă legată la frunte (asemănător celor de la Bastia şi Cagliari). De asemenea, celălalt simbol este un scut alb cu cruce roşie cu numele oraşului, totul pe fond tricolor.

Organizare, facţiunile Vecchia Guardia sunt : Gruppo Grigo, Ultra Curva Groapa, Gruppo Centrale, Ultras`19. Nu există rivalităţi intre facţiuni. Pe internet se găsesc situri ale suporterilor, căt şi un site aproape oficial, realizat şi actualizat exclusiv de fanii “U” Cluj : www.ucluj.ro

O dată pe săptămână are loc şedinta suporterilor, plus intâlniri determinate de evenimente urgente la club, ocazii cu care biroul de presă al galeriei emite comunicate ziarelor locale.

Materiale produse: prin eforturi proprii am realizatat 8 modele de fulare (insumate fac peste 3000 de buc. ), şepci roşii (700), care sunt simbolul U-iştilor, tricouri originale ale echipei, jachete (fiind primii din România la acest capitol). Toate produsele pot fi cumpărate în prezent de pe internet de pe situl mai sus amintit.

Relatii : cu alte echipe : Vecchia Guardia nu e înfrătită cu nici o altă grupare de gen, unul dintre sloganurile noastre fiind : NUMAI U ! Suntem in relaţii de prietenie cu galeriile echipelor cu tradiţie din Ardeal. Suntem anit-gloria “ROMBLAT” bistriţa, dispreţuim galeriile peste noapte (cfr ecomax) şi cele care dau impresia că s-au intâlnit prima dată în ziua meciului ( Câmpia Turzii, Alba Iulia, Mediaş ). Nu avem nimic in comun cu grupări de suporteri care se folosesc de echipă sau alta pentru a-şi încadra social agresivitatea sau extremismul politic. Cu politia : ca peste tot unde nu se inţelege fenomenul ultras, RELAŢII ZERO. La fiecare meci există conflicte cu “organele”. Conflicte mai importante Câmpia Turzi şi pe stadionul celor de la Cfr.

Deplasări mai importante : am fost peste tot cu echipa, echipa nu a fost singură pe nici un stadion. Mai importante au fost cele de la Oradea, Satu Mare, Zalău, Baia Mare, Arad si Alba în ultimii ani, la Timişoara, Braşov, Bucureşti în anii indepărtaţi. Sperăm ca în curând să scăpăm de “excursii” la  Salonta, Câmpia Turzii şi alte sate.

Planuri : creşterea numărului de suporteri acasă şi în deplasări, coregrafii cât mai reuşite şi diversificarea materialelor destinate suporterilor, apropierea mai mare cu galeriile echipelor reprezentative din Ardeal.

Fidelitate, Onoare, Respect, Tradiţie ! NUMAI “U” !

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: