M-am săturat

Ionut F.-  septembrie 2007 – Dunărea Bătrâna

Privesc întristat la evoluţia peluzelor din România. Dacă până mai ieri nu reuşeam să aducem nimic nou, copiind tot ce vedeam pe afară, mai nou a apărut moda violenţei pe stadioane. În urmă cu foarte puţin timp, în Bucureşti, toţi ultraşii au făcut o demonstraţie împotriva unei legi ce urmează să fie adoptată de Parlamentul României, împotriva violenţelor de pe stadioane.
Şi totuşi la această manifestare au apărut din nou conflicte. Nu contează că un singur nebun a atacat un cameraman, ziarele au titrat că huliganii au făcut miting pentru dreptul de a da cu pumnul. Recent alte violenţe create de fanii steliştii au adus din nou o umbră asupra fenomenului ultras şi a suporterilor în general. Nu pot lupta pe aceleaşi baricade cu oameni de genul ăsta, cu oameni pentru care ura este mai presus de toate şi nu contează că echipa lor câştigă sau pierde ci doar că ei trebuie să se bată cu cineva. Ca un făcut în toate incidentele acestea apar aceleaşi grupări de fani. Suporterii echipelor Steaua, Dinamo, Rapid, U. Craiova şi mai nou Poli Timişoara distrug tot ce noi ceilalţi construim.

E oare corect să fim toţi băgaţi în aceeaşi oală? Mai putem noi să susţinem aceeaşi cauză cu ei? S-au strâns atâţia la Bucureşti şi mulţi au fost de bună credinţă, însă cu un singur gest s-a şters cu buretele tot ce au făcut bun acei băieţi. Nu mai vreau să îi mai numesc oameni pe acei idioţi care dinamitează orice încercare a noastră de a ne opune acestei legi stupide, care încalcă atâtea drepturi. Degeaba spunem noi că suntem trataţi ca vitele în peluze, că suntem supuşi abuzurilor Jandarmeriei, când aceşti indivizi vin şi distrug tot. Ne aducem aminte de suporterii echipei Steaua care au lovit cu lanţul un cameraman şi imediat toţi oamenii au început să critice ultraşii. Sau tot la un meci de pe Ghencea, un alt suporter a atacat un portar al echipei cu care steliştii jucau un amical fără importanţă. Bătăile cu pietre dinaintea meciului UTA – Poli Timişoara i-au mai dat un motiv lui Dragomir să arate cât e nevoie de legea sa. De când regulile nescrise ale ultraseriei impun astfel de violenţe gratuite? Personal am văzut un incident, atunci când un grup de suporteri olteni a atacat nişte copii şi vreo doi membri ai galeriei la Galaţi, doar pentru că aşa le-a venit în momentul respectiv.

Acum când ar trebui să strâgem rândurile, când astfel de incidente ar trebui să dispară cu desăvârşire, unii dau dovadă de inconştienţă crasă. Poate aceştia nu înÅ£eleg cât de grav ar fi ca acest proiect de lege să fie adoptat, şi înseamnă că participarea lor la acel miting a fost doar de faÅ£adă şi pentru a-şi crea o imagine. Cred că ar trebui să se mai uite odată pe motivele pentru care au participat la acea demonstraÅ£ie şi poate vor realiza ce greşeală fac. Se ştie că în galeriile mai sus amintite au apărut găşti de “băietaşiâ€?, recuperatori sau bătăuşi, care nu vin la meciuri decât cu un singur gând – să se bată, meciul în sine neavând mare importanţă pentru ei. Nu spun că baieÅ£ii din celelalte galerii, inclusiv din peluzele noastre, ar fi nişte sfinÅ£i, însă parcă au mai mult bun simÅ£ şi mai multă înÅ£elegere a fenomenului ultra. Trăim vremuri foarte grele şi cine nu înÅ£elege cât de important este să fim liberi în peluze poate să plece. Bătăile se pot face şi pe străzi sau oriunde vor ei, însă pe stadion vii doar ca să îţi susÅ£ii echipa favorită. Şi-aşa avem de îndurat acÅ£iunile Jandarmeriei, nu mai trebuie să ne facem şi noi rău singuri.

Înţeleg până la un anumit punct faptul că suporterii anumitor echipe se urăsc între ei, însă acum e momentul să uităm de ură şi să fim uniţi ca să ne apărăm drepturile. E momentul ca şi alţi suporteri să conştientizeze cât de mult putem pierde dacă nu suntem atenţi. Sper ca până la urmă să mă fi înşelat asupra aşa-zişilor ultraşi, iar aceştia să ne dovedească că îşi merită locul într-o peluză.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: