Ideile unui suporter napoletan, expuse intr-o scrisoare pentru ultrasi

Aparuta dupa evenimentele de la Catania din 2 februarie 2007

Am tacut intentionat dupa cele intamplate in Catania din atatea motive, poate chiar in mod inconstient pentru respectul datorat fata de viata umana din orice unghi te-ai uita.

Toate peste toate, in acea seara vazand imaginile la televizor mi-am spus brusc “s-a terminat”, acum o sa ii faca sa plateasca cum nu s-a mai intamplat pana acum si intr-adevar asa a fost. Nu vreau sa intru in detalii in legatura cu intamplarile din acea seara pentru ca nu am fost prezent dar limitandu-ma la a vedea ce era transmis la tv si dat fiind faptul ca sunt un simplu observator, multe lucruri mi s-au parut ciudate. Cunoscand bine ceea ce se intampla cu suporterii oaspeti la Catania mai multe dubii mi-au rasarit in minte.
Aceste dubii imi vor ramane mereu in cap si nu merita efortul sa le expun aici, n-ar fi altceva decat sa pun paie pe foc, nu merita truda sa vorbesc de ceea ce ziaristi si cititori, politicieni si amatori de politica, servitori si serviti au varsat pe la spatele celor din peluze… nu, chiar nu merita efortul, pentru ca nimanui nu i-ar fi de folos dar mai ales pentru ca nimeni nu ar mai da crezare bestiilor de pe stadion!

Au adus opinia publica de partea lor, operatiune reusita! Spunea bunul Pasolini, acum multi ani, ca “televizorul ucide minti”, si nu erau inca atatea reality show-uri si emisiunile pilotate, politica inca se mai facea pe strada si la sedii, mai existau inca idealurile oamenilor liberi (corecte sau gresite , care ar fi fost) si toti credeam ca ar fi fost posibila o alta lume. Erau tricourile din lana de la 1 la 11 si toate stadioanele pline, era nelinistea de duminica si in nocturna se jucau doar cupele europene. Era agitatie pe strazi si Pasolini cerea considerarea ??Fdo?? ca si subproletariat, erau ??br?? masacrele statului iar cei de la TG se limitau la cronica si nu la propaganda.
Si apoi erau ultrasii sau mai bine zis incepeau sa fie, revolutia (daca se putea numi asa) era innabusita, o prefacuta bunastare ne invaluia si toti eram mai bine, masonii erau in continuare masoni iar noi, baietii de adineaori care duminica o luam razna in spatele unui balon, ne regaseam pe stadioane acoperindu-ne fata cu fulare groase confectionate de bunicile noastre, eram atat de tineri iar acolo inauntru nu erau diferente sociale care sa ne retina, te imbratisai cu fiul sefului tatalui tau si scandai cu baiatul de la tine din cartier care te numea “*****”..era aceea o insula a fericirii??
Dar nu numai ca era, eu inca imi mai aduc aminte pungile pline de chei englezesti si tortele din pantalonii scurti, mai mult decat timpuri minunate. Chiar si acum ca intotdeauna circula in vigoare legea celui mai puternic sau mai bine zis al celui mai ticalos, al celui care avea cel mai mult curaj (sau nebunie) de a merge mai departe.
Dar urat sau gresit cum ar fi fost,aceastea era agregarea sociala , singura intr-o tara prefacuta, nu poate fi un ideal sau o politica mai aderenta la grupul tau de pe stadion, anii au trecut pentru mine ca pentru atatia altii unul s-a pierdut pe strada, altul a abndonat, altii continua si azi, prietenii mei si cunostintele mele au ajuns sa fie toate de pe stadion, nu am alte cunostinte in afara de acestea…martorul de la nunta este un ultras, nasul copiilor mei este un ultras…am nevoie de ajutor? Am o problema? Cheama un ultras din orasul acesta sau din altul…se divid culorile dar se unesc idealurile.
Dar ce bestii suntem, da e adevarat suntem bestii, pentru ca asemenea cainilor de pe strada suntem solidari si uniti cu totii, am inteles ca omul nu este un prieten.
Si deci daca stam grupati daca stam toti impreuna muscam, precum cainii de pe strada avem capetenia cetei care nu este cea mai buna dar este cea mai carismatica dintre toti. Si oamenii au o capetenie si toti trebuie sa dea socoteala cuiva, dar o fac tarandu-se, ei in schimb cred ca urcusul social este singura cale posibila, ei in schimb se dezgolesc si se vind la cel mai bun ofertant si fac bani mergand la tv si facandu-se de ras..iata cine face asta!!
Dar bestiile nu, bestiile protejeaza pe cei mai lipsiti de aparare dintre ei, bestiile musca la nevoie, nu ii ataca pe cei mai tineri ci pe cei mai batrani lasand viu lantul de hranire , bestiile adevarate, cum erau si nativii din america, care acum mai mult d 1000 d ani erau inaintea noastra, insa omul ataca bestia si niciodata viceversa si de fapt ei i-au si exterminat. Isi aduc aminte numai cand sunt sarcinile imposibile si atunci ii cheama pentru ca bestiilor nu le-a lipsit niciodata curajul si in lupta ne exalta spiritul.
Divaghez stiu, vorbesc asa cum imi vin lucrurile in minte si imi dau seama ca sunt imprastiat dar e dificil pentru mine sa explic ceea c ma incearca in aceasta perioada trista.
Eu care sunt o bestie, asa am fost descris de un oarecare intr-o transmisie de seara, sunt fericit de a fii asa, nu ma intereseaza moralismul vostru, nu ma intereseaza succesul si nu am nici o scara sociala de urcat. Imi ajunge sa fiu ceea ce sunt si nu trebuie sa dau socoteala nimanui in viata, sa ma respecte cine ma respecta si sa ma scuteasca cine nu o face. Apoi, in natura se stie, castiga cel mai puternic!
Fiind spusa toata aceasta imensa gramada de porcarii si incercand sa fiu mai contructiv spun de asemenea. Ultrasii sunt morti!
Nu stiu daca erau deja de ceva vreme sau daca s-au omorat cu propriile lor maini, nu stiu daca a fost decretul sau mintea cuiva, sunt bestie nu sunt nascut ca sa gandesc, dar voi care inca mai mergeti la stadion si va expuneti steagurile, voi care continuati in aceste conditii, va intreb ce naibii continuati sa faceti?
Sunteti cum v-au vrut,sunteti subjugati si vi s-a promis un viitor mai bun, va reuniti si manifestati pentru a cere ce anume?
Ce sens are sa mergeti la stadion incadrati si bine imbracati, ce sens are sa urmati echipa in aceste conditii?
E atat de dificil de inteles ca a venit momentul sa ii lasati singuri?
Cand ar plati Murdoch pentru o partida cu stadionul gol? Cand ar da bani sa angajeze talentul in pantaloni scurti care alearga in spatele balonului cu banca d rezerve goala?
Familiilor…da cum sa nu, imprumutul se vrea facut pentru a aduce o familie la stadion dar familiile nu fac spectacol, nu suntem englezi e putin de facut, nu il vad pe bancher ridicandu-se in picioare sa cante pentru echipa sa. Acela vrea sa stea jos si sa stea o ora in liniste! Ce naiba ii pasa lui daca daca se castiga sau se pierde, pentru el e in regula oricum ar fi. Faceti asa incat sa stea singuri, dati-le ce vor ei si va vor suna de acasa pentru a va intoarce pe stadion!
Dar nu tu vrei sa vinzi, vrei sa castigi la urma urmei esti un prins in sistem si deci cauti vizibilitate, cauti sa te remarci si sa te exprimi. Suntem mereu aici, noi nu vom mai musca vreodata!
Nu dragilor, ati tot muscat de ceva timp, ati muscat si in aceeasi zi v-ati dat seama ca v-au condamnat la moarte. Va rasuciti pe loc si aveti bilet nominal

…nu va fi niciodata posibil sa intelegeti!

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: