Punct şi de la capăt

articol scris de EDY pentru revista Suporter, nr.4, din august 2006

ultrasCa în fiecare an luna august este similară cu primăvara suporterilor. Peluza revine la viaţă după « iarna » din pauza competiţională, când a trebuit să ne mulţumim cu meciurile de la CM 2006. Oricât de spectaculoase ar fi acestea nu pot trezi în noi mai mult de un sentiment de admiraţie pentru ce se întâmplă în teren şi unul de tristeţe când privim tribunele transformate de FIFA într-un carnaval de prost gust, unde obiectele ultra’ au devenit binecunoscutele jobene multicolore.

Revenind la «oile» noastre, se observă un nou schimb de generaţii în peluzele bucureştene. Se pare că ultra’ se poartă din nou, se pare că liceeni exaltaţi au adoptat stilul ultra’ fără a şti prea multe despre el. E clar că un concert sau un weekend la mare primează în faţa prezenţei la meciuri, dar totuşi e trendy să faci parte dintr-un grup ultra’, e la modă şi nu avem ce face. Se vede clar diferenţa dintre ultraşii mai vechi şi cei ce vin din urmă, parca noi nu eram aşa de…..e clar am îmbătrânit dacă am început să critic.

Altă tendinţă a zilelor noastre este nevoia de a trece neobservat, este tendinţa celor maturi, celor care au bătătorit ţara întreagă prin deplasări alături de echipă. Această tendinţă se aplica atât în modul de îmbrăcăminte adoptat cât şi în renunţarea la scandaluri contra cetăţenilor. Aceştia sunt cei care aveau materiale cu însemnele grupului acum ani de zile, sunt cei care poartă tricoul de grup când nu sunt cu grupul, sincer e şi urât să vezi 30 de inşi îmbrăcaţi la fel, în plus jandarmii au o treabă mult mai uşoară când vor să aplice o corecţie unui grup. Aş vrea să poposesc puţin la vestimentaţia de stadion a ultraşilor de azi pentru a da puţin sens frazelor mele de mai sus. Reţineţi că mă refer la vestimentaţia de stadion, viaţa particulară a celorlalţi fiind subiect neinteresant.

Ultrasul modern sau exaltaţii cum le spun eu : şapcă trucker, ochelari de soare , tricouri în culori ţipătoare, jeanşi şi tenişi. Ultrasul anilor 90′: Şapcă clasică, tricou gri, negru sau în tonuri reci , jeanşi clasici şi tenisi clasici. Normal nu ar trebui să ne intereseze ce poartă sau ce fac alţii, dar noi la 14 ani jucam « pac-pac » cu ţeava, nu cs 1.6. Ştiu că anii au trecut, dar ce înseamnă ultra’ în sensul adevărat al cuvântului nu se regăseşte în modul de a fi a multora ce populează azi peluzele din ţară. Poate unii se regăsesc în ceea ce am scris şi-şi vor da seama că fenomenul ultra’ nu este pentru cei ce vor să-şi impresioneze colegii (colegele) de şcoala sau pentru împătimiţii de parade prêt-a-porte.

Şi mă gândesc că pe lângă aceasta mentalitate a ultrasului modern mai avem de a face şi cu barierele pe care ni le pune sistemul şi ajungem la o singură concluzie : Viitorul sună nasol de tot ! În acest caz cred că tot ultraşii mai vechi vor mai duce greul peluzelor şi ştiţi de ce ? Pentru că NIMENI ŞI NIMIC NU POATE SCHIMBA MODUL NOSTRU DE A FI !

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: