Cum se fac fumigenele ?

Există diferite reţete pentru fabricarea unei fumigene. Deşi folosirea lor va fi din ce în ce mai mlt o amintire pe stadioanele din România, nu strică să vă uitaţi pe următoarea reţetă, aplicată cu succes în realitate….

Reţeta am gasit-o aici: http://nitro.t2i.info/fumigene/ , pentru mai multe informaţii verificaţi comentariile de la acest link.

Deci…. Ingrediente:

– O cutie de bere mare (500 ml)
– Rumegus
– Azotat de amoniu
– Batoane de sulf
– petarde
Optional: Acetona, Pulbere de Aluminiu si/sau Motorina.

Se face un amestec astfel:
* O cutie de bere de 500ml goala, nu e nevoie sa fie uscata.
* 3-4 maini de Rumegus, poate sa fie chiar si putin umed !
* Aproximativ un pumn de azotat de amoniu ( cam o jumatate de cana
de 200 ml ) se marunteste cat se poate de mult. Se poate folosi o rasnita de cafea.
* 1-2 batoane de sulf (sunt folosite pentru afumarea butoaielor de vin). Se piseaza foarte foarte bine, cat mai marunt posibil.
* Se amesteca ingredientele de mai sus si se introduc in mod fortat prin presare in cutia de bere. Atentie sa nu va taiati in tabla pe unde introduceti amestecul.
*doua-trei petarde folosite pentru initierea fumigenei. Se desfac doua petarde si praful rezultat din ele se pune la suprafata amestecului. Initial facei cu degetul o gaura mica in amestecul de rumegus, de ~ 2 cm unde turnati praful din petarde. Petarda ramasa intreaga o folositi pe rol de fitil. NU e nevoie sa folositi numai fitilul, ca sa ia foc mai repede o folositi intreaga dar obligatoriu rupeti partea din spate a petardei, acolo unde este un fel de gips presat. in felul acesta petarda nu va exploda dar initierea se va face mai rapid.
Cand totul e gata, asigurati-va ca nu curge amestecul de initiere, se mai adauga putin amestec de fumigena deasupra gaurii si se preseaza ca sa nu curga in exterior. Asta dupa cum prindeti experienta. Puteti sa incercati si cu putina acetona initierea. Eventual in amestecul fumigenei puteti pune putina motorina. Asta o puteti face cand maruntiti azotatul de amoniu, amestecti o lingura, doua, de motorina cu praful respectiv. Nu prea multa. De asemenea daca aveti pulbere de Aluminiu la indemana, o lingura de AL mareste considerabil viteza de ardere respectiv viteza de reactie , si in consecinta cantitatea de fum va fi mult mai mare dar intr’un interval de timp mai scurt. Daca folositi alte ingrediente precum Al sau/si Motorina in plus, folositi putin mai mult azotat ~ 2/3 dontr’o cana.
* Se aseaza in pozitie verticala sau orizontala si se aprinde fitilul. Pozitia orizontala este mai de efect si fumul va sta mai mult la suprafata pamantului, deoarece presiunea de iesire a jetului de fum fiind foarte mare la o asezare verticala jetul de fum este expulzat la o inaltime de chiar 4-5 metri. Departativa putin, cativa m, ca sa nu va inecati cu fum. Ideal e sa fiti la min. 10 m de fumigena si sa nu stati in calea jetului de fum. Atentie, Nu aprindeti intr’o incinta inchisa, indiferent cat este de mare. Fumigena va produce suficient fum incat sa umple orice spatiu pus la dispozitie. Nu adaugati alte substante care pot produce leziuni la plamani, de ex compusi cu Cl. Daca facieti o gluma asigurativa ca persoanele din incinte pot sa aiba acces usor in afara cladirii. Odata initiata fumigena, este aproape imposibil sa o mai opresti. Nu puneti mana pe cutie in timpul arderii, exista riscul sa va ardeti foarte grav.

http://nitro.t2i.info/fumigene/

Advertisements

Tags: , , , ,

No Responses to “Cum se fac fumigenele ?”

  1. CocaCola Says:

    da unde gasesc azotat de amoniu ?

  2. Claudiu Says:

    si azot de amoniu de unde iau sau cu ce il inlocuiesc???????

  3. n3o Says:

    Am gasit Azotat de amoniu sub forma de granule tip ingrasamant iar concentratia totala este de 34% in 5 kg,este bun de ceva sau nu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: