Cum influenţează oamenii din cluburi fenomenul?

articol publicat si in revista Suporter, nr.1 (martie 2006), mai actual ca oricand.

Fenomenul a fost şi este clar influenţat de cei din cadrul cluburilor de fotbal. De ce? Foarte simplu. Când s-au născut primele grupuri organizate sau primele galerii, acestea au depins în totalitate de clubul pe care îl susţineau. Astfel, s-a creat o dependenţă totală sau parţială. Nu se putea merge în deplasare dacă nu organiza clubul ceva. Nu puteai să faci nici o coregrafie fiindcă nu aveai bani. Aici intervenea clubul. Nu ar fi asta cea mai mare problemă. Cea mai mare problemă este că respectiva peluză nu poate să conteste conducerea pentru că depinde în mod direct de ea. Am auzit de sute de ori replici de genul: “Lasă că nu le mai las intrarea liberă. Nu mai pupă nici un ban. Ca am băgat o groază de bani în galeria asta. Să mă înjure pe banii lor dacă vor.”

Sunt destule peluze sau, mai bine zis, grupuri ultras care au reuşit să se autofinanţeze. Dar aici intervine o altă problemă. Nu mai depinzi de conducătorii cluburilor, dar îţi iei bătaie de la oamenii lor. De ce? Din acelaşi motiv: contestarea lor. Şi, cum mintea lor de cele mai multe ori îngustă, nu poate să accepte că unii să nu îi pupe undeva, ca moderatorii emisiunilor unde sunt invitaţi, îşi pun bodyguarzii, suporterii aserviţi lor, sau pe cei din lumea interlopă să închidă gura “nebunilor”. Cu toţii ne amintim episoadele Jean Pavel în loja oficială, suporterii bătuti de Staicu, cei din Peluza Sud ZEL Dinamo loviţi de cei din peluza opusă şi de acoliţii conducătorilor şi cea mai recentă, cei din sudul stelist bătuţi cu sălbăticie de sclavii banilor lui Becali.

Foarte multe grupuri se desfiinţează din cauza acestor parveniţi, care au trecut direct de la blana de oaie la costumul Armani. Atitudinea lor este incredibilă. Nu doar cei care conduc cluburile sunt de această natură, ci şi cei care conduc întreg fotbalul românesc şi aproape toţi din cadrul cluburilor, nu doar cei de sus. Un cioban latifundiar, verii lui, la fel de inculţi, Cristi Porcea, un comerciant de butelii, un fost securist cu sprâncene a la Mircea Albulescu, un viceprimministru ahtiat după bani, foştii securtişti de la Craiova, eternii şefi ai Federaţiei şi ai Ligii, şi toţi angajaţii lor. În această categorie intră si presa, cei care în goana după senzaţional participă la prăbuşirea fenomenului ultras în aceeaşi măsură ca şi cei enumeraţi mai sus.

Este şi vina noastră, a suporterilor. De ce? Foarte simplu, pentru că am depins de ei sau, poate chiar mai depindem, într-un mod sau altul. Sunt unele grupuri care fac notă discordantă. Unii mai există, alţii s-au desfiinţat şi alţii şi-au transformat modul de încurajare a echipei într-un mod care implică mai puţine responsabilităţi.

Cred că dependenţa financiară este cel mai mare păcat al peluzelor. Din această cauză suntem blamaţi, ameninţaţi cu desfiinţarea şi catalogaţi ca nişte golani şi “bagabonţi”. Fenomenul se apropie de sfarşit, şi nu doar din cauza celor prezentate mai sus. Mai sunt multe alte motive, bătăile dintre suporteri, cele cu forţele de ordine ( nu prea s-ar zice că sunt de ordine), scandările obscene ş.a.m.d.

Nu ştiu ce ar trebui făcut pentru salvarea viitorului nostru, care se anunţă unul dezolant. Locuri doar pe scaune, interzicere de bannere şi steaguri, interzicerea suporterilor “violenţi”. Totul tinde spre comerţ. Parcă văd în câţiva ani peluzele: fiecare cu sticla de cola în mână, mâncând cârnăciori, agitând un fular cu emblema sponsorului, intrând pe stadion cu bilete nominale, văzând foşti suporteri din peluza care ne supravegheaza să nu cumva să ne ridicăm prea brusc sau să adresăm un cuvânt jignitor.

Primul pas pentru salvare a fost făcut. Toate peluzele din România au stat unii alături de ceilalţi pentru un scop comun.

LIBERTATE PENTRU ULTRAŞI!

Claudiu-Craiova

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: