Ultras Rapid 1988 – interviu

Originile cuvântului ULTRAS în România, asociat cu un grup organizat de suporteri, sunt reclamate de mai multe galerii. Una dintre acestea este galeria Rapidului, prin streagul Ultras Rapid, datând din 1988.

mai multe detalii în interviul realizat de MOB….

Am avut ocazia sa stam de vorba cu unul dintre pionierii a ceea ce inseamna fenomen ultras la Rapid si in Romania. Este vorba de Romeo, un rapidist stabilit acum in Franta, care in primavara anului 1988 a pus bazele primului grup din Romania cu titulatura ultras. Poate vremurile respective erau mult prea restrictive in ceea ce priveste exprimarea libera, una din coordonatele de baza ale activitatii unui ultras, insa numai simplul fapt ca cineva s-a gandit la asa ceva este remarcabil:

*Am vazut cu totii pozele cu bannerul(ultras Rapid, poza facuta in anul 1988), prima intrebare este daca exista si un grup in jurul lui, si daca era pus pe gard ?
Intr-adevar existat un grup in jurul bannerului, format din mine si prietenii mei, mai suntem si in alte fotografii prezenti; iar bannerul a fost pus si pe gard dar cu fereala ca vremurile nu erau prea blande atunci.

*De multe ori in zilele noastre aparitia unui grup este legata de zona in care acestia locuiesc(comuna), asa era si atunci ?
In acele vremuri grupul nostru era compus din baieti din tot Bucurestiul si ne cunosteam destul de bine, iar relatiile dintre noi erau foarte bune fara probleme.

*Cand a fost de fapt facut bannerul, poza fiind din ’88 ?
Bannerul a fost terminat in ’88 primavara, dar ideea era din ’87 cand am cumparat materialul si apoi a fost facuta la un pictor de la Textila 1, care a luat ceva timp; ideea nu a fost inteleasa de la inceput si a fost terminat in ianurie sau februarie ’88.

*Mai existau si alte bannere in vremea aceea? (atat la Rapid cat si la celelalte echipe)
Da, mai existau si alte bannere, ca de exemplu cel al lui Fane Broasca existent deja pe Republicii, apoi cel al lui Sonerie in italiana cu “Avanti Rapid per fama”, si apoi al meu. Sa fiu sincer prin tara in momentul respectiv nu am vazut asa ceva, in afara de mesaje patriotice si altele de genul acesta.

*In afara bannerului ce alte materiale erau folosite(steaguri, fulare..)?
Materialele de baza folosite atunci erau steagurile pe orice timp si fularele in perioada rece; moda fularelor pe tot parcursul anului a venit dupa aceea, mai ales cand au aparut la Rapid fulare personalizate si la celelalte echipe mai apoi. A fost o perioada si moda jambierelor in culorile echipei preferate, dar dupa un timp s-a pierdut.

*De unde si pana unde ideea cu “ultras Rapid”…stim cu totii ca mijloacele de informare in vremea aceea erau 0…cine a avut ideea ?
Ideea a fost a mea si am avut de ales intre contras sau ultras Rapid. Cum contras era un grup de dreapta din Salvador in lupta impotriva socialistilor am abandonat-o repede sa nu dau nuanta politica. Eram la curent cu ce se intampla pe stadioanele europene in acel moment si aveam schimburi de materiale cu alte brigazi de suporteri straini; destui aveau o colectie interesanta de materiale.

*Ce s-a intamplat cu grupul, si unde este acel banner in momentul de fata?
Bannerul s-a pierdut in negura deplasarilor prin div. B si stiu ca a ramas doar o parte acasa pe la unii, sa se mandreasca cu cate ceva. Eu am plecat in armata in ianuarie ’89, grupul a existat pana in primavara lui ’89 iar apoi tacere…Grupul a ramas acelasi si nu am pierdut legatura cu nimeni pana in septembrie ’93, cand odata cu plecarile prin strainatate am ramas mai multi prin Europa, fiecare cu familia si probleme materiale au facut ca grupul nostru sa intre in categoria batranilor.

*Se stie ca si la vremea aceea aveau loc multe incidente…cum erau conflictele din Bucuresti, la fel de inversunate ca acum ?
Grea intrebare pentru ca nu stiu cu ce sa incep si de scris as avea destule. Pot marturisi ca am avut sansa de a participa la atatea conflicte de la varsta de 15 ani pana cand am parasit tara la varsta de 25 de ani si cred ca datorita legilor de acum asa ceva nu va mai fi posibil niciodata; sper sa ma insel dar cred ca am dreptate. Azi ai un politai dupa tine daca injuri in gura mare pe stadion si amenzi cat cuprinde chitantierul deci…fara cuvinte. Conflictele din ziua de azi sunt in afara stadionului la vanatoare de dusmani sau eventual cu garda dar nu poti castiga in fata lor decat in numar foarte mare.

*Cum crezi ca se prezinta in momentul de fata scena ultras de la noi ? Si unde se afla Rapid, din punctul asta de vedere?
Scena ultras de la noi este in crestere continua dar sunt probleme multe care afecteaza fotbalul romanesc, incepand de la marlania conducatorilor de club pana la asa zisi lideri ultrasi cumparati cu o bacnota de 100 de euro sa strige cu x sau impotriva lui y. Recunosc ca sunt progrese mari, dar mai este mult pana departe. Problema materiala pentru suporteri este foarte grea, deplasari lungi si costisitoare, viata scumpa si altele sunt o piedica majora. Cred ca o confruntare directa cu suporteri straini sau in deplasare in Europa ar aminti ca suntem prezenti pe scena lumii si noi fara indoiala, dar pana acolo… As dori sa fiu neutru cand scriu de Rapid deoarece las loc altora sa realizeze ceva in viata; eu nu vreau sa dau lectii nimanui ci doar un sfat. La Rapid situatia este si buna si rea, tinerii au inceput sa se miste in front , sa aibe idei, sa actioneze, Ultras Unione se misca, Maniacs si ei, 921 vor sa iasa in fata, iar altii asteapta momentul prielnic. Parca totul tinde sa fie ca pe vremuri, dar facut de oameni noi. Lumea este prezenta, entuziasmul acelasi. Peluza este ocupata, iar solutia este sa mearga altii si la a 2-a care sa reprezinte concurenta peluzei si lucrurile vor evolua mai repede si la Rapid fara indoiala.

Foto:

Advertisements

Tags: , , ,


%d bloggers like this: