Veşti bune pentru identitatea cluburilor de fotbal

Congresul Federatiei Internationale de Fotbal, desfasurat la Sydney, a decis vineri adoptarea regulii “6+5”, conceputa si promovata de presedintele organizatiei, Sepp Blatter. Votul in favoarea acestei reguli a fost unul categoric, din cei 200 de membri 155 au votat pentru, 40 s-au abtinut si doar 5 au votat impotriva acestei reglementari.

Ce inseamna regula “6+5”

Noua regula propusa de Blatter si adoptata de FIFA presupune limitarea numarului de jucatori straini din primul “11” al unui club de fotbal. Astfel, incepand cu 2012, toate cluburile profesioniste de fotbal vor fi obligate sa aiba cel putin 6 jucatori autohtoni in teren.

“In decursul anilor, cluburile de fotbal au adus tot mai multi fotbalisti straini, pierzandu-si astfel identitatea, intai cea locala sau regionala, iar astazi chiar identitatea nationala”, a declarat presedintele FIFA.

Si chairmanul forului international, Frantz Beckenbauer, sustine aceasta regula, admitand ca se poate performa in fotbalul de astaza si cu fotbalisti autohtoni.

“Traim intr-o societate globalizata, dar un cred ca pietele deschise sunt solutia in fotbalul de astazi. Poti avea succes si cu jucatori autohtoni, iar banii nu iti garanteaza intotdeauna victoria”, a declarat Beckenbauer.

Regula va fi aplicata treptat

Noua reglementare a FIFA un va fi pusa in aplicare imediat, acesta urmand sa fie implementata progresiv.

“Vom initia mai multe intalniri cu autoritatile guvernamentale, in special din Europa, iar pentru inceput vom propune formula 4+7 in 2010, apoi 5+6 in 2011, sa ajungem astfel la 6+5 in 2012”, a precizat Sepp Blatter.

Masura contestata in Europa

Regula “6+5” nu este vazuta cu ochi buni in Europa, deoarece contravine reglementarilor Uniunii Europene in privinta libertatii pietei muncii. Comisia Europeana a precizat, prin vocea comisarului UE pentru Sport, Jan Figel, ca respinge proiectul FIFA.

“Dupa o analiza, pot spune ca UEFA, care vrea cresterea de jucatori la cluburi, este compatibila cu legile din UE in legatura cu libertatea muncii. Nu spun FIFA ce sa faca, dar este clar ca propunerea lor contravine legilor si este discriminatorie. UEFA a propus ceva bun, dar acum suntem dispusi la un nou dialog cu Sepp Blatter”, a precizat Figel.

Presedintele UEFA, Michel Platini, a declarat ca, desi regula este potrivita, ea contravine legilor Uniunii Europene.
“Singura problema este ca sunt tot atat de multe persoane care se opun acestei idei. Sase jucatori autohtoni plus cinci straini reprezinta o proportie potrivita, insa in momentul de fata legile europene ne interzic acest lucru”, a afirmat Platini.

CFR Cluj ar putea avea de suferit

Aceasta noua regula poate face victime si in Romania. CFR Cluj este clubul cu cei mai multi jucatori extracomunitari in lot din Liga I si ar putea fi fortat sa isi regandeasca toata campania de achizitii.

De asemenea, clujenii ar putea chiar renunta la unii din actualii fotbalisti, printre numele deja vehiculate in presa fiind si cel al argentinianului Christian Fabbiani, vedeta din atacul Clujului.

Credeti ca aceasta noua reglementare a UEFA va fi benefica fotbalului românesc?

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: