Grupuri ultras

Pentru că recent un grup important din scena ultra românescă a împlinit 5 ani de viaţă, republicăm câteva prezentări ale unor grupuri datând din 2004 (din revista RomanianUltras, nr.1).

Ultras Unione 1998(Rapid)
Grupul a luat fiinţă în anul 1998, la iniţiativa unor băieţi din Crângaşi, adoptând de la bun început mentalitatea ultra’, atât cât se putea la acea vreme în cazul unor puşti cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani , fiind luaţi în derâdere de membrii mai în vârstă ai galeriei. Grupul a fost luat în serios abia după marea captură a mai multor materiale ale galeriei steliste, printre care şi steagul care acoperea întreaga peluză, chiar din incinta arenei din Ghencea.
Odata cu trecere anilor, grupul s-a implicat în realizarea coregrafiilor (unele reuşite, altele lăsând de dorit) , ajungând în momentul de faţă să se ocupe în proporţie foarte mare de tot ce înseamnă material coreografic în Peluza Nord.
În istoria fiecărui grup există şi un moment de declin, acesta fiind pentru noi sezonul 2000-2001 când grupul a fost aproape de desfiinţare ca urmare a nepăsării unor membrii. Dupa această perioadă mai neagră s-a hotărât reorganizarea brigăzii şi excluderea unora din rândurile noastre.
Din respect pentru băieţii care s-au alăturat nouă şi care nu proveneau din cartierul Crângaşi, s-a hotărât schimbarea numelui din Unione Crângaşi în Ultras Unione. În clipa de faţă, numărul celor care fac parte din această brigadă este în jur de 30 de inşi dar porţile rămân deschise tuturor celor care au idei şi nu fug de responsabilităţile care vin odata cu aderarea la un grup ultra’ .
NIMIC ŞI NIMENI NU POATE SCHIMBA MODUL NOSTRU DE A FI!
Veteranii (Poli Timişoara)
Noi, fiind născuţi şi crescuţi în Banat, avem loc în inimă doar pentru o singură echipă, aceea este Politehnica. Iar pentru a ne manifesta constructiv dragostea pentru acest gradios club al României, noi, timişorenii, am fost printre primii ultra’ care au ocupat o peluză. Miscarea ultra’ din Timişoara fiind destul de veche, evident, schimbul de generaţii a avut loc iar noi fiind totuşi cu o vârstă trecută de cea cu prefixul 2 ne-am organizat pentru a demonstra că dragostea faţă de fotbal şi faţă de Poli nu cunoaşte vârstă.
Statutul de Veterani în Peluza Sud şi faptul că nu mai suntem puşti ne oferă o independenţă financiară pe care nu multe grupuri din ţară o au. Bannerul brigazii a fost realizat mai mult pe o inspiraţie de moment dar, totuşi, este un banner respectabil. Brigada are la bază un nucleu de 10 suporteri adepţi ai credinţei ultra’ cărora li s-au alăturat si alţi suporteri a căror ideologie corespunde cu cea a primilor Veterani. Vârsta membrilor alternează între 20 si 35 de ani iar majoritatea sunt salariaţi sau studenţi. Trebuie menţionat faptul că pe logo-ul brigăzii este scris Timişoara 1989, adică anul si locul de unde a plecat eliberarea ţării de sub jugul comunist.
Pentru că noi tot ceea ce facem, facem din pasiune, ne exprimăm de fiecare dată opoziţia faţă de acei suporteri care susţin echipa din interes financiar dar nu urmărim orgolii, tot ce vrem e să avem un climat de prietenie cu toţi susţinătorii echipei Politehnica Timişoara.
Din păcate, în acest tur nu am putut să mergem în toate deplasările dar sperăm ca din retur această problemă să dispară; din cauza vârstei trebuie să facem foarte multe sacrificii pentru tot. În viitor dorim să realizăm câteva japoneze (n.r. steaguri de 2 beţe) şi un nou banner.

Mănăştur Clan – facţiune din Vecchia Guardia (U Cluj)
Cel mai mare cartier al Clujul a devenit “Clan” din vara lui 2003, când prin fuziunea grupărilor Ultras Mănăştur, Brigada Mănăştur, Falange d’Assalto şi Legione Antonescu s-a format noul grup Mănăştur Clan. Un săptămânal sportiv din Cluj a dedicat noii grupări ultra’ o pagină chiar în ziua lansării, 4 iulie 2003, iar site-ul http://www.romanianultras.net a anunţat în cadrul ştirilor sale apariţia grupării. Tot în 4 iulie a fost lansat şi propriul site al Clanului, http://www.manasturturclan.tk
Mănăştur Clan are în prezent un nucleu de 30 de ultraşi, iar la meciurile importante numărul celor ce ni se alătură ajunge chiar şi la o sută, pentru a susţine cea mai iubită echipă din Ardeal: “U” Cluj! Clanul a luat fiinţă pentru o mai bună organizare a suporterilor, pentru a avea un cuvânt de spus în peluza clujeană. La fiecare meci al Universităţii Cluj, Clanul se întalneşte în faţă la Pritax. Nu avem un şef al grupului, considerând că e mai bine astfel. La meciurile din deplasare, pe site-ul nostru, la ştiri, se stabileşte ora unde brigada noastră se va întâlni şi de unde vom pleca. În ceea ce priveşte arsenalul nostru, steagurile negre pe două beţe ne caracterizează. Avem două steaguri de gard: unul pentru meciurile de acasă, mai mare, iar altul pentru cele din deplasare, mai mic. La scurt timp de la înfiinţare ne-am făcut şi circa 20 de tricouri pentru membrii grupului. Ne mai putem lăuda că suntem una din facţiunile cele mai numeroase din Vecchia Guardia şi una din cele mai organizate.
De câtiva ani echipa noastră trece printr-o perioadă nu tocmai roză. Totuşi, indiferent de eşalon şi deziluzii, vom fi mereu aici, susţinându-ne credinţa. Numai “U”!

Spetza Ultra Rossa (UTA Arad)
spetza ultra rossa uta arad
Din cauza diferenţei de vârstă şi implicit de mentalitate dintre unii membrii din Red Fighters s-a creat o divizare a galeriei. Primul pas a fost făcut la meciul UTA-Rapid(0-2), unii fiind nemulţumiţi de felul în care au reacţionat cei din Red Fighers la această înfrângere. Faptul care ne-a împins să luăm o hotărâre decisivă de a forma un grup aparte a fost lipsa coregrafiei la eternul derby, UTA-Poli AEK. Astfel, dacă în acel an competiţional nu am luat atitudine, mulţumindu-ne doar să stăm separat undeva la mijlocul tribunei a IIa, în sezonul imediat următor, ‘03-’04, SPETZA ULTRA ROSSA s-a format ca grup oficial. Site-ul nostru oficial este http://www.spetza.ro.
Debutul a fost făcut în etapa a II a, în meciul susţinut de UTA pe teren propriu în compania celor de la CS Deva. Debutul nu a fost foarte spectaculos prin numărul de membri prezenţi la acest meci (aproximativ 30) dar a fost un lucru inedit ca echipa UTA să fie susţinută de două grupări separate. În meciul cu ACU Arad câştigat de UTA cu 1-2, în Peluza Nord, alături de S|U|R, au fost aproape 80 de persoane.
Numele nostru provine de la faptul că noi ne considerăm o grupare cu mentalitate ULTRA şi cu atitudine ULTRA, iar SPETZA reprezintă o grupare elitistă, un grup unit care doreşte să popularizeze fenomenul ULTRA în Arad şi chiar în vestul ţării. Am avut de ales între mai multe nume cum ar fi:Ultra Korps, Virage Nord,Urban Gang, Mods. Până la urmă ne-am hotărât că numele care ne reprezintă cel mai bine este cel pe care l-am ales şi ţinem să menţionăm că este un nume original! Relaţii amicale avem cu ultraşii Universităţii Cluj, mai precis “Mănăştur Clan” şi “Gruppo Grigo”
Următorul lucru care vrem să-l înfăptuim ca grup este acela de a ne forma ca societate non-profit. Prin acţiunile noastre dorim să atragem atenţia lumii înspre Peluza Nord. Obiectivul nostru nu este acela de a aduna cât mai multă lume ci de a forma un grup superior calitativ.

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

No Responses to “Grupuri ultras”

  1. alex Says:

    Multi ii regreta pe cei de la unione???E prea tarziu…..vremurile frumoase au trecut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: