Fotbalul, dragostea, viaţa, moartea… totul e un joc

unii mor alti pierd altii castigadin revista Suporter nr.2 (mai 2006)

Alex Cârstea – Timişoara:
Fotbalul, dragostea, viaţa, moartea… totul e un joc. Nimeni nu poate doar să câştige sau să piardă, dar, de obicei, unii sunt născuţi să câştige sau să piardă mai mult.
Un meci de fotbal cu miză naşte mereu rivalităţi la nivelul conducerii echipelor, în teren şi între suporteri. E un adevărat conflict al orgoliilor. În majoritatea cazurilor, cele mai aprige conflicte, apar acolo unde nu dictează banii sau interesele, ci pasiunea… adică, în rândul maselor ce susţin cu patos echipa favorită, în rândul celor care nu au nimic de câştigat pe plan material. Cei care nu înţeleg acest fenomen sunt amuzaţi să audă un fan declarând că ar fi dispus să moară pentru echipa favorită… doar un suporter adevărat ştie că adevărul e cu totul altul şi cât de departe ar merge împins de pasiune. Pasiunile au născut războaie, au generat stări de trecere de la agonie la extaz. Fiecare participă direct, indirect sau ca simplu martor într-un joc. Problema apare când devii, în mod involuntar, jucător în jocul altuia, iar atunci va trebui să joci după regulile deja existente. Fiecare om – fiinţă raţională – e liber să aleagă pe cine susţine sau contestă. Libertatea e ceva ce avem cu toţii, dar, totuşi, nu o posedăm. Fiecare dintre noi se consideră ca aparţinând unui loc pe care îl priveşte ca fiind al său şi care, dacă e invadat, îl face pe posesor să încerce să-l apere.

Pentru un timişorean adevărat, după cum spune şi un cântec: “Aici este Banatul, aici e ţara noastră”, acesta este deci teritoriul său. Un castel e cucerit când cade stindardul, o ţară e cucerită când cade capitala, un oraş e cucerit când punctul cu pulsul cel mai intens e ocupat. În Timişoara punctul cel mai pulsatil e Piaţa Operei, un loc în care s-a luptat şi s-a murit pentru idealuri. Când acest punct e invadat de persoane care nu au nici o legătură cu el, adevăraţii aparţinători sunt răniţi în orgoliu. Cei cu conştiinţă nu vor lăsa sa le fie invadat teritoriul şi vor încerca să-l apere. În cazul în care nu eşti suficient de motivat, nu vei îndrăzni să intri într-o zonă care nu îţi aparţine şi în care s-au adunat aparţinătorii de drept hotărâţi să o apere. Un astfel de eveniment s-a petrecut pe 6 aprilie a. c., când timişoreni, în mare parte şi susţinători ai echipei locale Poli, s-au adunat în faţa Operei pentru a împiedica paşnic sosirea “emigranţilor” cu viză de flotant în complexul studenţesc şi simpatizanţi ai formaţiei Steaua Bucureşti să se manifeste, călcând în picioare orgoliul şi mândria de a fi bănăţean a adevăraţilor bănăţeni. Poate lipsa motivaţiei, forţele de ordine prezente, vremea urâtă sau alţi factori, i-au împiedicat pe fanii stelişti să se adune, călcând peste mândria timişorenilor.
Înainte de a intra într-un joc, trebuie să conştientizezi şi să cântăreşti câştigurile şi riscurile, să cunoşti regulile şi urmările implicate în cazul în care vei triumfa sau vei fi înfrânt, dar, cel mai important, e să fii sigur că e jocul tău. Din instinct, toţi dorim să câştigăm, iar, atunci când pierdem, înfrângerea, în plan moral, e cea mai dureroasă, dar, şi mai dureros este când pierzi un joc care nu îţi aparţine cu adevărat, un joc care nu te reprezintă şi în care nu ar trebui să intri. Eşti liber să joci, dar să fii pregătit să mai şi pierzi, cel puţin din când în când.

N.R.: Mulţumim pentru rândurile scrise. Un celebru film italian din 1990(Ultra’) se termină cu aceste cuvinte “Unii mor, unii pierd iar alţii câştigă”. Fără pasiune, fotbalul nu ar exista, adevăr care trebuie să fie conştienizat de toţi cei implicaţi în fenomenul fotbalistic. Poate atunci vor recepţiona doleanţele suporterilor cum trebuie!

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: