Petrolul e al nostru!

Pentru inceput as dori sa ma prezint!Asa este politicos!Numele meu este Mihai,am 20 de ani si sunt suporter al echipei FC Ploiesti!

Acest articol se adreseaza tuturor spectatorilor fenomenului fotbalistic din Romania si incearca sa lamureasca inca o data cum sta treaba in fotbalul ploiestean! Voi incerca sa fiu cat se poate de obiectiv!

Cred ca nu este om sa nu fi auzit de echipa de fotbal Petrolul Ploiesti!Unii o simpatizeaza,altii  o urasc, altora nu le pasa dar totusi  mi-as dori sa se stie  odata si pentru totdeauna ce s-am intamplat cu adevarat in jurul aceste frumoase echipe,simbolul Ploiestiului si al Prahovei!Voi pune pe tapet istoria post revolutionara a Petrolului care a fost creat de ploiesteni, a apartinut si va apartine acestora cata vreme va exista aceasta urbe, adica totdeauna!

Totul a inceput  in 1992 cand multele SA-uri care trăiau din petrol nu au mai dorit să întreţină echipa şi aceasta a renunţand la numele de Petrolul, luând numele altei echipe dispărute în 1948: FC Ploieşti.Dar in 1993 Forul Sindicatelor Libere si Independente Petrom(de astazi),prin reprezentantul ei “magnific”pe nume Liviu Luca incepe sponsorizarea acestei echipe de fotbal al carei presedinte era Eugeniu Goicea!Toate bune si frumoase 5 ani de zile perioada in care a fost cucerit ultimul trofeu din istoria clubului!Asadar in decursul sezoanelor 1998-1999,1999-2000 nemultumirile in randul suporterilor fata de politica de transferuri a clubului si blaturile echipei sunt tot mai mari,in fiecare sezon fiind vanduti capitanii de echipa(Onut,Parvu s.a.) si cate un jucator de baza!Dar aceeasi conducere reuseste sa pacaleasca fotbalul prin rezultate surprinzatoare,victorii impotriva rivalelor culminand ca la sfarsitul turulului de campionat al sezonului 2000-2001 echipa sa se situeze pe locul al 2-lea,la un punct de Steaua!In  acest sezon a avut loc cel mai mare jaf mascat si legalizat al Ploiestiului,mai mult de 10 jucatori sunt vanduti in tara echipa rezistand in Divizia A datorita punctelor inregistrate in tur!In sezonul ce a urmat,2002-2003,pepiniera proprie nu mai aduce nimic de valoare din spate,scouterii nu mai aduc nici un jucator talentat echipa zbatandu-se sa nu retrogradeze!Conflictul intre liderii de galerie si Goicea il face pe acesta sa jure ca se retrage!Retrogradarea in divizia b aduce mai multe parti bune si mai putin bune in jurul echipei:

-liderul de galerie care pana atunci fusese renumit pentru spectacolele din tribune, este detronat de conducere si de invidia altora care vroiau sa suga bani de la club in locul lui,autointitulandu-se sef de galerie Robert Doloman un tigan mort de foame, ajutat de un gunoier (de la conducerea pseudogaleriei a SCWC-ului morenar de acum)

-Goicea isi amana retragerea de la echipa cu un an,dar cu promisiunea solemna ca va aduce echipa din nou in Divizia A

-FSLI Petrom,acum la inaintare fiind bagat superman Bercea incearca o colaborare cu Astra trecand echipa Petrolului pe locul 2,si concediindul pe antrenorul Victor Rosca(care-si dorea promovarea) si aducadu-l pe Magiun

Numai ambitia presedintelui Goicea face ca Petrolul sa se situeze pe primul loc la sfarsitul turului de campionat al Diviziei B!!In retur,armele sunt intoarse dupa o cearta cu Niculaie,Bercea revine mai aproape de Petrolul fortand promovarea,desigur in stilui caracteristic cu “blaturi la putere”!

Cand echipa avea sa promoveze,in vara anului  2003 Florin Bercea iese la rampa si declara ca vinde echipa cu 1$!Cum “nimeni” nu vine sa cumprere echipa acest ilustru “conducator” decide o fuziune cu Astra sprijinit totodata de japitele de la conducerea urbei,recte prefectul Cosma si edilul-sef Emil Calota care astfel scapa de renovarea stadionului care fusese proiectata deja!

Dar ce a fost de fapt aceasta fuziune?

Asociatia non-profit FC Petrolul Ploiesti(actualmente pusa sub sechestru de fisc) este dezafiliata de la FRF,jucatorii fiind trimisi prin tara,decat vreo 4-5 fotbalisti trecand la Noul Petrolul care initial se vroia a se numi Petrolul-Astra Ploiesti(numai niste retardati puteau gandi asa ceva)!Astfel SC ASTRA SA isi schimba numele in SC FC Petrolul SA(nici macar Ploiesti,pentru ca nu avea cum oricum) in felul urmator:”CONFORM INCHEIERII NR. 4833 DIN 28.07.2003 A TRIBUNALULUI PRAHOVA, STRUCTURA SPORTIVA S.C. SPORT CLUB “ASTRA” S.A. SCHIMBA DENUMIREA IN S.C. FOTBAL CLUB PETROLUL S.A.”Noua echipa se muta pe stadionul Columbia din cartierul 9 mai al Ploiestiului!

Dupa un sezon inceput cu o infrangere mare la Piatra Neamt,unde a fost insotita de 2 galerii si deasemeni unde au incasat 5 goluri echipa avea sa retrogradeze din nou si mutata din nou pe “Ilie Oana” moment in care principalul obiectiv al echipei a fost evitarea retrogradarii,batandu-si joc de capitanul Gabi Paraschiv si Atyla Hatnagy!Fanii totusi nu au incetat sa insoteasca echipa dar datorita ratarilor consecutive a promovarii,frumoasa galerie a lupilor galebeni de pana atunci uita gustul victoriei si se arunca intr-o neputinta presarata cu batai si scandaluri care mai de care mai mediatizata!

Dupa al treilea an consecutiv petrecut in liga 2,si ratarea promovarii intr-un scandal monstru la Giururgiu,unde o parte din jucatori au facut blatul comandat de Bercea pe fata,acelasi nemernic decide demiterea antrenorului Valeriu Rachita,mutarea echipei la Mogosoaia,interzicerea suporterilor ploiesteni pe arena de acolo!

Aici incepe actiunea ploiestenilor intai prin ziaristul Dragos Patraru care descopera bomba:

apoi prin strangerea de semnaturi:15 000 la numar,pentru infiintarea unei echipe care sa apartina ploiestenilor si sustinuta financiar de primarie,consiliul local si mai apoi Ion Niculaie.Astfel in urma unui miting,ia nastere CSM FC Ploiesti care preia lotul de jucatorisi locul astrei din liga 3(echipa International Pitesti,infiintata on 2000 si cumparata de Ion Niculaie in anul 2005,mutata la Ploiesti,care evoluase 2 sezoane sub numele de astra pe arena din 9 mai,echipa care se desfiinteaza).

A urmat un sezon excelent in liga 3 cu 95 de puncte acumulate din 100 posibile!Iar in liga 2 pana acum 19 din 24 posibile!Multumim Vivi Rachita!Forza FC Ploiesti(Viitoare CSM Petrolul ’52 Ploiesti)

Multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca articolul meu!Erau mult mai multe de povestit dar promit ca o sa revin cu un articol si mai spumos!

Advertisements

Tags: , , , , ,

No Responses to “Petrolul e al nostru!”

  1. Doreen Says:

    Ploiestiul se poate mandri cu 5 titluri adjudecate pe prima scena fotbalistica a tarii : FC UNITED,PRAHOVA si PETROLUL. Astfel prin dizolvarea United-ului are loc infiintarea Prahovei(1915)iar cativa membrii din stuff-ul tehnic al lui FC UNITED infiinteaza in 1919 Columbia Ploiesti,chiar daca actele oficiale de infiintare dateaza cu 5 ani mai tarziu(10.03 1924).Columbia activeaza 10 ani in diferite competitii locale si regionale iar in 1934 echipa are o noua identitate prin fuzionrea intreprinderilor Astra si Columbia ltd si se va numi Astra Ploiesti.Cu aceasta ocazie are loc mutarea echipei de pe terenul din vecinatatea Rudului,in ” puturile lui Malea”(actuala locatie a stadionului “ASTRA”din cartierul “9 Mai”.In 1924 culorile echipei “Astra”erau negru-verde-rosu(pacura,motorina si gazul de cracare ce se produceau la rafinarie).Petrolul(echipa fanion a orasului)este infiintata odata cu venirea lui Juventus Bucuresti la Ploiesti(1952).Pana la actuala denumire(1958),Petrolul s-a mai numit Energia si Flacara iar culorile “istorice”ale echipei erau rosu-galben.In 1978 FRF-ul da un ordin de schimbare a culorilor echipei care se confundau “pe sticla”cu cele din “soseaua Stefan cel Mare”,iar oficialii Petrolului din acea vreme au gasit o scuza, prin despartirea de sectia de fotbal a celorlalte ramuri sportive ale clubului,formand F. C.Petrolul ! Oare UTA,CFR Cluj,Dinamo,Steaua,Timisoara au schimbat in existenta lor vreodata culorile si deci implicit si istoria ? Numai la Ploiesti ne batem joc de ea !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: