România, trezeşte-te!

romania trezeste-tearticol din revista RomanianUltras, nr.3/2004

Ultima ediţie a Europenelor mi-a lăsat un gust amar. Neavând naţionala calificată, nu am urmărit CE cu prea mare pasiune. Singurul lucru de care am fost interesat au fost suporterii prezenţi. Puţine au fost ţările ale căror suporteri să mă fi impresionat: Croaţia, Grecia şi atât. Până şi acest aspect, însă, mi-a adus aminte de situaţia de “acasă”. Din diferite motive, naţionala României nu are un nucleu puternic de suporteri (nu mă refer aici la “sămânţari” sau la celebra galerie Coca Cola ci la adevăraţi susţinători).
România de astăzi este o ţară în derivă. Poţi înţelege asta de peste tot. Toate semnele ne-o indică: de la manelele ascultate “peste tot şi oriunde” până la ura cu care se privesc oamenii pe stradă, de la sărăcia omului de rând până la vilele aleşilor, din adoptarea unor modele vestice artificiale în societatea noastră, din presa coruptă şi aservită, din lipsa de speranţă a populaţiei. Sunt sigur că lista poate continua la nesfârşit cu exemple pentru care ţara noastră este vai de capul ei. În primul rând, însă, ea este cum este datorită nouă, locuitorilor ei. Lipsa noastră de implicare are ca rezultat situaţia din prezent. Refuz să cred că suntem toţi o adunătură mare de ignoranţi, pupincurişti sau manelişti, nu ???
Parcă ne-a pierit orice urmă de patriotism, de simţământ naţional odată cu cei 42 de ani de comunism. Creeată ca stat naţional în urma străduinţelor mai multor oameni de valoare, a căror umili urmaşi ar trebui să fim, România trebuie să însemne mai mult decât nişte graniţe în interiorul cărora trăiesc nişte oameni. Numele sfânt de România trebuie să fie o stare de spirit, un ideal spre care toţi să tindem. Originile ne obligă, străbunii ne-o cer iar conştiinţa ar trebui să ne-o dicteze: MÂNDRI DE A FI ROMÂNI!
Este imperios necesar ca orgoliul nostru naţional să ne îndemne să ne susţinem echipa naţională de fotbal, care reprezintă, poate cel mai bine, numele României peste hotare. Cu toţii cunoaştem numeroasele scandaluri din jurul naţionalei şi numeroasele mizerii de care numele ei a fost asociat. Ce trebuie să realizăm noi, însă, este că pe teren nu joacă X de la echipa Y sau Z, ci joacă România, ţara lui Decebal şi Traian, a lui Mihai Viteazu, a lui Nicolae Bălcescu, a lui Iuliu Maniu sau a victimelor de la Revoluţie. Trebuie să realizăm că acolo nu este vorba de un simplu meci de fotbal. Acolo este vorba de noi, ca naţiune şi despre onoarea noastră.

“Fii om, fii drept şi recunoaşte că, deasupra ambiţiilor şi intrigilor şi urilor este Patria, este veşnicia Neamului şi că acolo trebuie să ne întâlnim întotdeauna chiar dacă nu ne înţelegem de fiecare dată! ” (Ion Antonescu)

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: