Grupurile ultras în 2004

din revista RomanianUltras, nr.3/2004

Vacarm (Steaua)
Grupul s-a înfiintat la 23 septembrie 2002. Încă de la început ne-am arătat intenţia de a fi un grup rebel, autonom, care sa reprezinte o alternativa la ceea ce se întâmpla în peluza Nord.
Numele grupului este unul original, un nume care ne reprezintă, pentru că prioritatea nr.1 a noastră este aceea de a ne susţine cât mai frenetic echipa noastră favorită, Steaua Bucureşti. Ne-am ales un simbol naţionalist, care ne trimite cu gândul la originile noastre, la stramoşii noştri, dacii, care pentru a-şi descuraja duşmanii foloseau în luptă un cap de lup cu trupul de şarpe şi cu solzi de peşte care vâjâind, făcea un zgomot asurzitor. Mai târziu, acesta a devenit şi emblema de pe steag a dacilor.
Ne apropiem foarte mult de stilul ultra’, dar nu copiem grupurile din Italia, activitatea noastră fiind una originală şi continuă. Din punct de vedere politic, avem simpatii de stânga sau de dreapta, dar nu vedem amestecul acesteia în viaţa fotbalistică, considerând că aceasta există doar pentru atragerea electoratului (noi, cei din Sud, fiind singurii care am luat poziţie vizavi de campania electorala făcută pe Ghencea, prin mesajul „Pe stadioane- fără amenzi, politică şi bastoane”).
La începutul sezonului 2003/2004,la meciul de prezentare a lotului, cu Modena, grupul nostru a lăsat în spate toate amintirile şi prieteniile din peluza Nord, mutându-se acolo unde îi este locul, la peluza Sud a stadionului din Ghencea. Motivele principale ale mutării au fost nepotrivirea de stil şi mentalitate cu majoritatea suporterilor din peluza Nord, dispreţul, antipatia şi lipsa de respect faţă de noi pe care le-au arătat autointitulaţii lideri ai galeriei, precum şi greutăţile întâmpinate atunci când ridicam un mesaj sau un steag de două beţe. Mutarea a fost anunţată prin mesajele “Stelişti înainte de toate” şi “Mândri şi demni ca dacii”. Bineînţeles că nu ne-a fost uşor să ne despărţim de peluza unde am suferit sau ne-am bucurat atâţia ani de zile dar acum peluza Sud a intrat în inimile noastre, iar stilul nostrum este unul al viitorului, pe care trebuie să-l urmeze toate grupurile ce se vor ULTRA’ din România.
Cântecele intonate de noi timp de 90 de minute, în mare parte, nu conţin înjurături, fiind doar pentru încurajarea echipei(unul dintre mesajele afişate de noi fiind Înjuraturi mai puţine/Tribune mai pline). O altă caracteristică a noastră o reprezintă autonomia aproape totală faţă de club, costul deplasărilor (în care suntem nelipsiţi) fiind suportat în totalitate din propriile buzunare. Tot din fonduri proprii, am reuşit să ne confecţionăm eşarfe de grup, fulare şi hanorace. Sperăm ca în scurt timp numărul celor care gândesc ca noi şi care ni se vor alătura la peluza Sud să se mărească pentru ca echipa noastra să aibă parte de încurajări din ambele peluze ale stadionului pe care joacă campioana Europei a anului 1986. Grupul e la inimă!

Maniacs (Rapid)
În anul 1999, 15 membri ai Peluzei Nord, provenind din cartierul Militari, având aceeasi mentalitate şi animaţi de idealuri comune, au decis crearea unui grup cu identitate proprie, pe care am hotărat să-l numim Maniacs.
Primul pas l-a constituit confecţionarea unui banner pentru realizarea căruia am ales un material din PVC. Bannerul, pe care aveam să-l păstrăm 4 ani, şi-a primit botezul la un meci în Groapa. Etichetaţi de ceilalţi drept extremişti de la bun început, ne-am câştigat respectul celorlalte grupări din PN în urma acţiunilor întreprinse (cu câinii, la Ploieşti, la Craiova), precum şi a modului inedit de susţinere a echipei. Erau alte vremuri, încă nu eram priviţi/trataţi de societate ca nişte infractori, putându-ne exprima liber sentimentele faţă de culori atât pe stadion cât şi în afara lui.
De la bun început am respins orice alianţă cu vreun grup de fani ai altor echipe, timpul dându-ne dreptate deşi am fost acuzaţi că suntem veşnic răzvrătiţi. Mărturie ne stau poziţiile recent adoptate de ultraşii craioveni dar chiar şi de unii (nu toţi) timişoreni- în sezonul 2003/2004 apărând în sudul polist un mesaj ruşinos…
În ceea ce priveşte istoria noastră, trebuie amintit faptul că, în anul 2002, pe fondul unor neînţelegeri între membrii, am fost la un pas de dizolvare; o perioadă o parte dintre noi, alături de Ultras Rahova, ne-am aflat în spatele unui nou banner, Scamps. Proiectul a eşuat -chiar lamentabil- lucru care ne-a făcut să ne reconsiderăm poziţiile: steagul nostru era iar pe gard.
În 2003 am hotărât să ne facem un nou banner, pe pânză, care să-l înlocuiască pe celălalt – greoi şi incomod. Ne-am făcut fulare, numai pentru membrii grupului, de asemenea câteva japoneze (n.r-steaguri pe 2 beţe) cu simbolul nostru: Joker din Batman.
În ceea ce priveşte proiectele întregii galerii, trebuie spus că nu ne-am implicat în mod deosebit- dar vina nu ne aparţine numai nouă. Dacă de coregrafie de grup nu se pune problema, având în vedere numărul restrâns, încercăm să ne afirmăm prin intermediul mesajelor; spun încercăm deoarece la fiecare meci “justiţiarii” în uniforme îşi fac datoria cenzurându-ne cea mai mare parte din “muncă”.
În ciuda tuturor şicanelor, ne continuăm existenţa, dorind sa rămânem la acelaşi nivel de până acum şi să nu abdicăm de la idealurile care au dus la naşterea Maniacs.

Sezione Ultra’ (U Craiova)
În anul de graţie 2000, sub semnul crucii şi din voia Domnului, a început epoca schimbărilor radicale, a acumulărilor de forţe şi idei, a dezmorţirii şi a asumării irevocabile a mentalităţii ultra’ ca parte integrantă a mişcărilor aşa numite de “subcultură” ce exprimă libertatea fără limite, absolută a tinerilor din întreaga lume.
Parte a fenomenului ultra’, gruparea Sezione îşi asumă întreg spiritul ce domină de decade bune peluzele italiene şi nu numai, având răspunderea imensă, de a fi prima grupare care s-a înfiinţat şi a acţionat, când a fost nevoie, ca atare.
Azi, Sezione Ultra’, nu doreşte să dea nimănui lecţii despre cum sau ce se face cu un steag, doreşte doar să imprime membrilor ei şi celor care mai doresc regula că libertatea de exprimare nu poate fi în nici un fel îngrădita, faptul că dincolo de orice îngrădire se ascunde cenzura şi că totul în final ţine de cultura şi educaţia fiecăruia.
Despre noi, mai putem spune că deşi gruparea Sezione Ultra’ are un numeros număr de membrii, mulţi poate neexperimantaţi cum spun alţii, nu rămâne decât să nu uităm că ceea ce vrem noi poate părea pentru ei imposibil, iar ceea ce realizăm noi mulţi încă tind să realizeze, să nu uităm că suntem urâţi de mulţi dar suntem copiaţi de la fel de mulţi, să nu uităm ca începutul poate părea greu şi pompos dar asta nu înseamnă decât că MAI MULT DECÂT NOI NU POATE NIMENI!

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: