Casual – păreri pro şi contra

opinii exprimate in perioada mai-august 2006, din revista Suporter nr.2 si 3

casual stone islandÎntrebarea pt.numarul 2 al revistei este următoarea: ” Ce părere aveţi despre oportunitatea apariţiei modei casual în scena suporterilor români.

Răzvan – Sud Dinamo: Când mi s-a propus de către redacţia acestei reviste să scriu un articol despre mişcarea casual, am rămas cel puţin surprins. Nefiind un pasionat al fenomenului casual şi, după părerea mea, nici un adept al acestuia, m-am întrebat firesc: “De ce acest subiect şi de ce am fost ales să scriu articolul? Să fie oare peluza din care fac eu parte (Sud Dinamo) percepută ca un bastion al acestui mod de manifestare în România?”
Mişcarea casual a apărut în Marea Britanie (din câte ştiu eu -şi aici s-ar putea să mă înşel-, cei care au dat tonul fiind suporterii lui Aberdeen. Ei se deosebeau clar de restul huliganilor din insulă, care în general erau skinheads sau doar adoptau acest stil de imbrăcăminte prin ţinute de stradă sau sport. Acest fapt îi ajuta să se ferească de controalele poliţiei şi să ajungă mai uşor la adversari. Fenomenul s-a răspândit foarte rapid în insula britanică, cunoscând perioada de glorie spre mijlocul anilor ’80.
A vorbi despre un fenomen casual în România mi se pare o chestie inutilă pentru simplul motiv ca aceasta nu există. Nu pot susţine dacă acest fapt constituie un lucru bun sau rău, cert este că nici adoptarea mai mult forţată şi cu caracter temporar de către doua peluze româneşti a acestui stil şi nici unele tendinţe în plan vestimentar în peluzele noastre nu pot constitui ceea ce s-ar numi un “fenomen casual”. În sudul dinamovist s-a cristalizat o structură ce şi-a propus să adopte acest stil, dar se simte lipsa unei concurenţe reale pe acest plan.
ultras stil de sustinerePersonal, am preferat şi voi prefera mereu stilul latin, ULTRAS, refuzând mereu acest curent “casual”, despre care se vorbeşte foarte mult în ultima vreme în România. Nu pot spune că unul este mai bun decât altul, dar mie mi-a placut mereu atât libertatea de exprimare “permisă” de stilul ULTRAS, multitudinea de moduri prin care îţi poti face cunoscută o idee, implicarea activa în viaţa clubului, cât şi faptul că ataşamentul faţă de echipă este trecut pe primul plan. M-a frapat de-a dreptul o secvenţă dintr-un documentar despre grupul “Chelsea Headhunters”, când după o deplasare destul de lungă undeva în nordul Angliei (Leicester, dacă nu mă inşel), unul dintre liderii acestui temut grup a preferat să plece spre Londra în momentul în care localnicii nu s-au prezentat la întalnirea dinainte stabilită, decât să stea să-şi urmarească echipa favorită. N-am putut să înţeleg niciodată cum unii pot pune contactul cu adversarul mai presus de susţinerea echipei şi chiar de echipă în sine, în respectivul caz simpatia pentru o echipă sau alta transformându-se într-un simplu pretext, inutil de altfel, pentru violenţă, raţiunea pentru care iniţial s-a venit la stadion dispărând. Iar acest caz nu este singular, această practică fiind foarte des întâlnită printre rândurile adepţilor stilului CASUAL. Alt aspect important îl reprezintă îmbrăcămintea, în ultima vreme ajungându-se la nişte chestii realmente hilare, când unele grupuri, deşi au pierdut lupta s-au “consolat” cu faptul că au fost mai bine îmbrăcaţi ca adversarii. De asemenea, există cazuri ale unor indivizi care îşi cumpară haine de sute de lire special pentru o anumită luptă.Trebuie sa recunosc totuşi că stilul casual prezintă unele avantaje nete. Este situaţia în care am fost noi cei din sud doi ani la rând, când a trebuit să rezistăm unor presiuni enorme şi mai ales când a trebuit să stăm printre suporterii adverşi în deplasări, când accesorile ultra deveneau realmene nişte impedimente în încercarea noastră de a intra în stadionul pe care echipa noastră juca. Singurul lucru pe care îl apreciez cu adevărat la aceşti “casuals” este tăria de caracter şi onoarea de care dau dovadă în cazul acelor vestite “fair fights”, fapt pentru care ar trebui să se bucure de respectul tuturor.
Oricum ar fi ele, cu bune sau rele, aceste două stiluri care domină peluzele europene nu sunt antagoniste, din contră, în ultima vreme se observă o întrepătrundere între cele două stiluri şi există cazuri în care în aceeaşi peluză sunt şi grupuri de ultraşi şi de casuals (vezi cazul peluzei pariziene Boulogne), adoptarea unui stil sau a altuia având un caracter pur personal.

Vali – Fans Naţional: Daca e să o luam cuvânt cu cuvânt, “oportunitatea” a apărut odată cu accesul la informaţii despre acest fenomen. Este un stil, o altă formă de manifestare a grupurilor de suporteri, pe lângă sau în afară de cea ultra’. Pe viitor cred că această oportunitate va deveni o necesitate… o ultimă alternativă! E clar că fenomenul ultras este reprimat de conducătorii de cluburi, mitică şi alte autorităţi/institutii gen M.A.I sau Jandarmerie. De ce se vrea sufocarea fenomenului ultras? Asta face parte din altă discuţie. Unii deja au fost fortaţi să lase steagurile acasa…

Laurentiu: Presupun ca voi fi unul dintre putinii sau chiar poate singurul care voi sustine punctul de vedere al curentului casuals.
Dar hai sa intram mai in profunzimea problemei. In Europa (ca asta ne intereseaza) sunt doua stiluri mari si late: ultras si casuals. Aceste doua stiluri provin din doua popoare total diferite ca si mentalitae, comportament, cultura, social , politic si cam orice ce altceva posibil. Anglia si Italia. Nord si Sud, cald si rece, saxoni si latini, Rols Royce si Ferrari. Aceste doua stiluri au fost preluate de natiile ,,inrudite”. Nimeni nu guita in tarile din a doua categorie ca vezi doamne se copiaza ceva. Bine ca este vorba si de o diferenta de nunata: se copiaza stilul, nu un grup sau o situatie anume. Prea multa vorbaraie despre caracteristicele celor doua stiluri nu cred ca-si are rostul. ,,Interneturile” au devorat subiectul. Sa analizam cat mai obiectiv cu putinta oportunitatea aparitiei curentului casuals in Romania si eventualele sale beneficii:
1) denaturarea fenomenului ultras in Romania
De departe cel mai important motiv pentru care ar trebuii renuntat de pseudoultraseria din Romania. Din pacate (fara sa intru in substraturi culturale sau istorice ale poporului roman), in tarisoara nostra a fi ultras insemna orice altceva decat principiile de baza ale acestui fenomen altfel destul de laudabil. ULTRAS A DEVENIT O MODA SI NIMIC MAI MULT! Este foarte cool sa vezi un meci in nocturna cu ochelari de soare la ochi. Un grup este mai tare decat altul daca are hanorace ,,mai misto”. Daca ai aprins cateva torte poti sa nu mai canti tot meciul ,,i-am facut pe aia”. Dar cea mai mare realizare in Romania este evident sa faci o coregrafie. nU mia conteaza ca este platita din banii acelorasi oameni care iti distrug clubul sistematic. NU mia conteaza ca de fapt coregrafia nu reprezinta in nici un fel peluza respectiva, nu mai conteaza ca de fapt intreaga coregrafie este un cacat general (oamenii, pur si simplu nu au mai avut inspiratie dupa 40 de alte coregrafii), pe cine mai intereseaza ca acea coregrafie ,,tare” este de fapt un plagiat ordinar? Si uite asa de dragul realizarii coregrafiei traditionale de derby s-a renunta la cea ce conteaza cel mai mult: la APARAREA CLUBULUI, inclusiv de parazitii interni. Nu mai zic de banii care ,,aluneca” pe langa coragrafie in alte buzunare…Uitati de aia oameni buni mie mi s-a scarbit intr-un hal fara de hal de aceasta chestie denumita generic: coregrafie!
Eu pur si simplu vreau sa fiu liber si independent. Telul pentru care vin la meci vreu sa fie , surpriza…MECIUL! Vreau ca eu si ai mei sa venim cat mai multi. Vreau ca toti banii sa-i cheltuim pe deplasari. Vreau sa cantam tot meciul, indigerent de rezultat. Nu mia vreau sa ma bag in treburile conducerii. Oricum suntem prea mici. Dar nici vreo legatura nu mai vreau sa am cu ei. Nu vreau sa ma aiba cu nimic la mana. Imi platesc singur totu’. Vreau sa fiu eu, ai mei, berea si biletul de meci in buzunar.
2) persecutia fortelor de represiune (jandarmerie , politie, forte politienesti locale, firme private de bodyguarzi etc)
Al doilea motiv in ordinea importantei este gradul absurd la care a ajuns represiunea (intai in Europa si acum si) la noi. Pur si simplu nu mai ai voie sa umbli prin alt oras daca intr-o zi anume ai la tine o combinatie anume de culori. Ti s-a rapit acest drept. Ziaristii, in principal, si lumeai n general inchid ochii, ba chiar incurajeaza incalcarea celor mai elementare drepturi ale omului: esti dinamovist in Pitesti, esti infractor care vrea sa comita infractiuni. Trebuie sa fi prins si inchis undeva. Esti craiovean in Brasov, sigur tu ai inceput scandalul: bataie, amenzi si din nou bataie. esti stelist intr-un tren, nici spaga la nas nu mai poti sa dai, se cheama imediat garda si esti dat jos, amendat, perchezitionat, ampretat etc etc etc. Asa nu ai nici o treaba…imi aduc aminte de niste incidente intr-un oras de provincie. Ne batem ce ne batem si decim ca e cam timpul sa ne retragem si acnd sa iesim la lumina de pe o straduta, scartz de roti si 2-3 dube de mascati. Coboara in stilul caracteristic din masini cu tomfe cu pusti cu grenade de gat cu mortii lor si se indreapta spre noi. Oricum era un haos acolo. Stiu ce ma asteapta si ma ghemuiesc cum pot mai bine (incercand totusi sa merg ca si cum nu s-a intamplat nimic), vin, alearga, se apropie de mine, strang din dinti si…trec pe landa mine! Se duc mai in spate. Nu inteleg nimic. Ma uit in jur si ma dumiresc: ma amestecasem printre tarani. 🙂 Inchipuiti-va ce am fi patit daca aveam fulare la noi….
Bineinteles ca oricum esti vizibil in alte orase, umbli in grup la 8 dimineata, ai alt stil de imbracaminte, dar parca e altfel. Lumea e relaxata cand intri intr-un bar, ntr-o alimentara, altfel forbesti cu niste fete pe strada. Intr-un cuvant ai mult mai multa libertate; si de ofensiva si de defensiva. Si dupa cum evolueaza lucrurile la capitolul legislatie si represiune – adica din rau in mai rau – e clar ca asta e viitorul.
3) nerecunostiinta crasa a opiniei publice in general
Motivul asta nu este neaparat definitoriu, dar parca te saturi la un moment dat de aceleasi cacaturi din presa. Nu mai ai 17 ani, nu mai ai aceleasi senzatii cand pierzi cate 2-3 nopti la vopsit si aranjat coregrafii si la sfarsit nu te bucuri de nimic. Coregrafia in sine oricum nu o vezi, pentru ca esti in mijlocul ei, si a doua zi in ziare daca, daca ai norocul sa se scrie 4 randuri si o poza oricum prea mica ca sa se poata intelege ceva. Nu mai zicem de ,,traducerea” mesajelor care nu are nici o legatura cu realitatea. Si atunci te intrebi ,,la ce bun”? ,, Ia mai da-i ma in cacat!”
casualConcluzie:
Fiti casual pentru ca asa simtiti. Important este (ca de altfel pentru orice in viata) ca cea ce faceti,sa faceti din inima, nu pentru ca asa v-a zis unu’ sau altu’ sau asa ati vazut pe cine stie ce forum.
Diferenta dintre un stil si moda, este ca un stil are ceva in spate, are niste principii, are niste valori. Pentru cine nu le stie le enumar aici. Stilul casuals este mai aproape de fotbal: principiile sunt simple dar puternice: prezenta masiva pe stadion (acasa sau in deplasare), incurajarea echipei in mod activ, fapte nu vorbe (cantat tot meciul) . Lupta dreapta. Cine vrea sa lupte sa o faca de dragul luptei, nu sa incerce sa-si distruga adversarul, sa-l mutileze sa-l omoare, Lupta dreapta insemna si cea ce fac animalele: isi dovedesc care este mai bun, mai puternic, mai tare, si se retrag se respecta. Renunti la par si la cutit. Incerci senzatia inegalabila a pumnului care trozneste in fata. Gusti frica si povestesti razand la bar cu ai tai. Recunosti infrangerea si o iei de la capat. Iti ridici adversarul de pe jos si-i urezi ,,meci placut”.
Lucruri ideale sau nu, dar spre asta trebuie sa tindem cu totii !

Rugăm şi pe utilizatorii siteului nostru să intre în acest conflict de opinii şi să îşi lase propriile păreri, cât mai argumentate posibil. Cele mai interesante vor fi adăugate în articolul principal. Comentariile constând în 2-3 cuvinte vor fi şterse, la fel ca şi atacurile asupra unor persoane/grupuri.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: