Dragomir – huligani, meciul continuă

de Răzvan Sima  – GoolSport

banner dragomir

Pe la peluze se înjură şi se pregătesc petardele. Unele se aprind cu întârziere şi cad în mijlocul suporterilor care urmăresc mingea, nu bannerele obscene ale adversarilor. Cad între “cetăţeniâ€? aşa cum îi numesc ultraşii pe suporterii obişnuiÅ£i care vin pe stadioane de dragul unui sport care nu are nimic în comun cu violenÅ£a. Altele explodează mult prea devreme, în mâinile celor care vor să le arunce, ca o pedeapsă a firescului asupra smintelii. Nori de fum şi parfum de vopsea şi carne arsă. EsenÅ£e tari, care îţi taie răsuflarea şi te fac să-Å£i pierzi minÅ£ile. Nu tobele deranjează, ci toboşarii care bat sacadat bunul simÅ£ şi orice umbră de civilizaÅ£ie. În peluză se spune că orice derby este un război. Până şi bannerele sunt considerate steaguri de luptă, iar pierderea unuia este o mare dezonoare. Legi nescrise care bântuie creierii zdruncinaÅ£i ai tinerilor fascinaÅ£i de filme cu huligani şi reportaje de gen de pe Discovery. Fenomen – spun ei. Prostie – spun ceilalÅ£i.

Prin birourile FRF şi LPF se coace o decizie care să oprească barbaria. Ultraşii au copiat modelul din Italia, şi cu pedepsele se face la fel. Diferenţa este că acolo lucrurile nu s-au oprit, ci dimpotrivă. La noi ce şanse sunt? Dumitru Dragomir a scos din buzunar o lege care să ajute la combaterea huliganismului pe stadioane. Dar dacă acesta se mută la 50, 100 de metri de ele?

Parcă în ultimul timp legea şi-a demonstrat neputinţa, ineficienţa, inutilitatea. Pentru că violenţele au continuat şi continuă, parcă mai intens decât înainte.

Nimeni nu a înţeles că în întreaga Europă, toate aceste metode de stopare a incidentelor din tribune, care se aplică azi la noi, au fost, mai mult sau mai puţin, zadnice. Până la urmă se va ajunge şi la crimă, fiindcă Italia, Spania, Anglia au trecut prin această etapă. Să ne pregătim fraţilor, pentru că va fi pace abia atunci când suporterul va înţelege că există unele înfrangeri care sunt mai triumfătoare decât orice victorie. Dar pentru asta mai trebuie ceva… nu doar peluza.

Tags: , , , ,

No Responses to “Dragomir – huligani, meciul continuă”

  1. SIMA Says:

    Salutare! Cam tarziu am intrat aici, dar mai bine decat niciodata. Cateva precizari am de facut si cateva raspunsuri de dat. In primul rand tin sa le multumesc celor care au citit si au inteles editorialul, in al doilea rand celor care mi-au luat apararea, desi nu era cazul, in al treilea celor care ma urasc, fiindca ma incranceneaza.
    Prima precizare. Ma numesc Razvan Sima, din acest motiv si semnez asa in ziare, de aceea asa ma si cunosc toti prietenii sau inamicii mei. Este numele neamului tatalui meu. Povestea cu Purcea este mai complicata si nu-si are rostul aici.
    A doua precizare. Contestatarii de aici sunt in marea lor majoritate oameni care probabil se simteau frustrati fiindca in PS a Craiovei nu-si prea gaseau locul in peluza in perioada in care fenomenul ultras se nastea. Se vede ca reminiscente ale frustrarilor acumulate in acele vremuri in care “ultra-shia” se facea in mod organizat, disciplinat si ierarhizat, dar mai ales frateste, tind sa rabufneasca. Si cum altfel pentru niste lasi decat pe internet sub protectia anonimatului.
    A treia precizare. Unii au sesizat, altii nu, unde loveste articolul. In tendinta de a huliganiza fenomenul ultras, in adoptarea unor legi care fac mai mult rau decat bine, in ideea de libertate in sine. Libertatea “cetateanului” de a nu fi ultras si a ultrasului de a nu fi “cetatean”. Dar atunci cand violenta gratuita nu mai face distinctie intre unii si ceilalti, nu mai exista circumstante atenuante, iar asta nu naste decat rau.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: