U Craiova – Steaua retur 03/04

articol din revista RomanianUltras nr.3/2004.

Opinie U Craiova – Sebi (Ultras Craiova)
Craiova şi a primit echipa, cu entuziasmul şi căldura specifice locuitorilor Olteniei, la unul dintre vechiile derby-uri ale fotbalului românesc, cel cu Steaua.
Acum, ca niciodată însă, galeria Ştiinţei era împărţită în 3 facţiuni, lucru de neînţeles pentru un simplu suporter care vine la stadion, se aşează şi priveşte cu nerăbdare înspre “Sud” pentru a putea vedea un alt spectacol oferit de Peluză. Dar, totuşi, chiar şi celui mai fanatic ultras al Craiovei i ar fi imposibil să nu recunoască momentele de vizibil declin ale unei galerii numeroase, obişnuită cu unitatea.
Meciul cu Steaua, una din reprezentantele antipaticului Bucureşti, nu are cum să nu creeze în Bănie o atmosferă fantastică, unică în România. Primele zece minute – înainte şi după pătrunderea echipelor pe gazon – au fost marcate de o tăcere apăsătoare (păstrată de Peluza Sud şi suporterii “roş-albaştri”), tulburată doar de “zgomotele” emanate de un nucleu aflat în centrul Tribunei a II a acolo unde, în returul ediţiei de campionat 2003/04, a apărut o “galerie” ce-şi încurajează favoriţii pentru bani şi pachete cu mâncare, dar pentru care deplasările sunt o culme pe care încă nu au cucerit o. Cât despre mentalitate… o necunoscută pentru ei.
Protestul ultraşilor a fost anticipat de momentele de linişte, însoţite de mesajele afişate de grupările din P.S.: “Drepturile omului, libertatea de exprimare şi democraţie – doar pe hârtie!” (semnat, Peluza Sud), “Încetaţi cu amenzile!”, “Uite-te’njur” (Sezione Ultrà), “Aderăm la U.E. cu cenzura pt. …”, “Rezistenţa Ultras – de abuzuri n-am scăpat… proiectul trebuie continuat!!!” (Teste Matte) şi “Jos cenzura, acţiunile voastre ne alimentează ura!” (Ultras). Deşi au criticat acid implicarea grupurilor Ultras şi Teste Matte în acţiunea “Rezistenţa Ultras”, la finalul celor 10 minute, cei din Sezione au renunţat la poziţia lor tranşantă faţă de aceasta şi au strigat, odată cu primii, sloganul protestului împotriva represiunii. După câteva secunde, şi steliştii au scandat împreună cu oltenii: “Rezistenţa Ultras!”.
A fost a doua partidă importantă (după cea cu Rapid), de pe teren propriu, cu ocazia căreia P.S. nu a organizat nici o coregrafie, cu excepţia uneia de brigadă, pusă în scenă de Ultras. Se pare că, scindarea facţiunilor din P.S. a afectat, mai mult decât s ar fi crezut, imaginea şi performanţele Peluzei.
Totodată, această penultimă etapă a prilejuit retragerea, din activitatea de jucător, a lui Pavel Badea, eveniment reliefat de Sezione prin mesajul: “Badea > Popescu”, scandându i de altfel numele alături de Boys ‘04, o brigadă nouă ai cărei componenţi mai au multe “etape” de parcurs în cadrul galeriei, spre deosebire de Ultras şi Teste Matte, care au ignorat momentul, neputând să uite declaraţia fostului simbol al Craiovei: “Staicu v a închis peluza că aşa a vrut el iar eu n o să fac nimic pentru că oricum sunt de acord!”.
Începutul reprizei secunde a adus coregrafia celor din Ultras, desfăşurată pe un sector, însoţită de mesajul “U L T R A S… un mare ideal – din banii noştri!”, grup ce şi a subliniat încă o dată independenţa faţă de club. Apoi, aceeaşi brigadă a expus, aproape în acelaşi timp cu Sezione, un banner identic: “Rednic, rămâi!”. Duelul indirect cu oaspeţii a continuat: “Noi mereu ultras, voi… «Always Ultra»:))” (Teste Matte), “Independenţă, onoare, fidelitate, respect, coerenţă, solidaritate, originalitate… asta e mentalitate!”, “A.U., angajăm lider! Condiţii: analfabet, cu cazier, acceptăm şi bodyguard…” (Ultras).
În schimb, unul dintre mesajele prezentate de stelişti (“Un stadion plin, mentalitate mai puţin!”) a stârnit zâmbete, fiind gustat ca atare ţinând cont de tenta lui ironico-“inofensivă”; nu întotdeauna rimele dintr-o formulare constituind o expresie plină de sens şi adevăr. Un altul, care de asemenea le a aparţinut celor de la Ultras Steaua – “Pasiunea, fidelitatea şi mentalitatea… ne atestă superioritatea!” -, s a numărat printre cele prea puţin ancorate în realitate, a primit o replică – “Noi ne autofinanţăm. Voi?” – de la omonimii lor din Craiova.
A fost odată… Peluza Sud!

Opinie Steaua- Ult*ras:
Deplasarea ultraşilor stelişti în Oltenia s-a efectuat cu trei microbuze plătite în totalitate din fondurile grupurilor, dar şi cu alte câteva maşini personale. Pe drum, nu au fost probleme cu localnicii sau forţele de ordine, care au realizat că nu ne pot contrala în condiţiile independenţei financiare ale excursiei.
Pe stadionul din Craiova, cel mai numeros şi organizat grup prezent, Ultras, a afişat următoarele mesaje: “Şef de galerie, “ultras” în jandarmerie” (vezi cazul şefului Sezione, sifon la gardă în evenimentele petrecute la Craiova în iarna trecută)”, “Pasiunea, fidelitatea şi mentalitatea, ne atestă superioritatea!”, “Un stadion plin, mentalitate mai puţin!”. Şi grupul VACARM a avut pregătit 2 mesaje: “Cu taraf şi lăutari, voi fraţi cu echipe mari” şi “Ciao, paesano!”.
În primele 30 de minute, liniştea a dominat stadionul din Bănie, ambele
galerii protestând prin tăcere împotriva abuzurilor Jandarmeriei şi a cenzurii. De asemenea, lăudabilă iniţiativa oltenilor care au afişat în aceste 30 de minute mai multe mesaje pe această temă, ceva asemănător cu ce am făcut şi noi în meciul cu FCM Bacău.
Am avut şi torţe, dar datorită tratamentului specific oamenilor de ordine,
dar şi numărului mic de stelişti prezenţi în ţarc, nu am putut să le aprindem. La
capitolul vocal doar grupurile Ultras şi Vacarm au contat, susţinându-şi favoriţii timp de 90 de minute cu cântece originale şi noi. Multe steaguri de doua beţe şi de fluturat la Ultras.
Întoarcerea spre Bucuresti a fost lipsită de probleme de orice gen.
Grupuri prezente: Ultras + secţiunile Sibiu şi Braşov, Vacarm, T.K., Nucleo, Stil Ostil.

un mare ideal pe banii nostrirezistenta ultras teste mattecenzura de orice fel este interzisarednic ramaibadea un simbol
mesaj vacarmmesaj ultrasultras steaua
mai multe poze ale grupului Ultras (Steaua) de la acest meci pot fi văzute aici

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: