Torţele de pe stadioane nu dăunează deloc sănătăţii

torteDinamoviştii şi steliştii au fost sancţionaţi, urmează craiovenii. Atât cluburile, cât şi suporterii lor trebuie să plătească pentru aprinderea torţelor pe stadion. Cluburile cu amenzi şi suspendări de teren, fanii cu interzicerea pe stadion. Despre crima de a aprinde torţe pe stadion am vorbit cu Gelu Clenciu, pirotehnist cu acte. Răspunsul său surprinde.

La trei meciuri din ultimele etape, Dinamo – Steaua, Steaua – FC Timişoara, U. Craiova – Steaua, s-au aprins torţe. Cutezătorii: ultraşii echipelor gazdă. Dinamo s-a ales cu amendă, iar suporterii săi cu interdicţie pe stadion, în vreme ce fanii stelişti au fost gazaţi şi rupţi în bătaie de firma bodyguardului Zmărăndescu, care avea drept scop asigurarea ordinii în Ghencea. Universitatea şi fanii ei îşi aşteaptă sentinţa, care constă probabil într-o nouă rafală de amenzi şi interdicţii. Bineînţeles, în conformitate cu Legea lui Dumitru Dragomir.

Ce mi-e o torţă, ce mi-e o artificie de tort
Cât de periculoasă e o torţă ne-a explicat Gelu Clenciu, directorul firmei Le Baron: „Materialele pirotehnice sunt împărţite în patru clase, de la I la IV. Cele din clasa I pot fi comercializate, poţi să le aprinzi pe stradă. Fumigenele şi torţele fac parte din această categorie şi au o încărcătură de până la trei grame de material pirotehnic. Ca să înţelegeţi, torţele sunt exact ca artificiile de tort, au flacără rece. Mai periculoasă e o lumânare, spre exemplu“. De aceea, Gelu consideră că e bizar ca pe un stadion din România să nu poţi intra nici măcar cu o artificie de brad, în vreme ce în orice alt loc poţi să o aprinzi. Dar găseşte şi circumstanţe atenuante legilor din fotbalul autohton: „Să luăm alt exemplu – dacă eşti prins cu o petardă pe stadion, rişti închisoare. Când am fost în Austria, am cumpărat petarde de lângă standul unde erau cartofi, la noi sunt interzise la vânzare. Pe undeva pe bună dreptate, că românul pune petarda în glugă sau o aruncă în scara blocului. Ţine şi de nivelul de educaţie al comunităţii“.

Viitorul sună bine
Aşadar, e vorba de nivelul de educaţie. Cum poate fi el îmbunătăţit? Tipic românesc: prin frică. În consecinţă, în amendamentele care vor completa în 2-3 ani Legea 4/2008, va sta scris că fiecare scaun va avea în imediata vecinătate o bilă de oţel dotată cu lanţ şi cătuşă pe care spectatorul va fi obligat să şi-o prindă de gleznă şi că prezenţa a trei lunetişti care să vegheze buna desfăşurare a spectacolului fotbalistic va fi, de asemenea, obligatorie. Spre asta se îndreaptă lucrurile. Cine vrea să mai vadă meciuri în România să se supună.
Sursa: Cosmin Cojocareanu – Lupa Mea

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: