Amendă contra unui drept cetăţenesc

Jandarmeria din Arad le-a făcut o surpriză de sărbători suporterilor echipei UTA: i-a amendat. Mai multe persoane care după înfrângerea de pe teren propriu cu Drobeta Turnu Severin s-au deplasat de la stadion în centrul oraşului cu un grup de 150-200 de suporteri au fost amendate cu câte 30 de milioane de lei pentru că ar fi organizat o „contramanifestaţie“ la spectacolul folcloric care se desfăşura la acea oră în piaţa Avram Iancu.
Dacă Jandarmeria este pusă pe glume, chiar i-a ieşit: a făcut o glumă bună. Dacă însă are pretenţia ca demersul ei şi implicit blazonul instituţiei să fie respectate şi-a greşit mult ţinta. Amendarea suporterilor care nu au făcut scandal, nu au vandalizat, nu au creat niciun deranj arădenilor care locuiesc în centrul municipiului, nu au împiedicat desfăşurarea şi succesul concertului de muzică populară din P-ţa A. Iancu, mi se pare o aberaţie cu aspect accentuat de abuz.
Cred că Jandarmeria a greşit. Demersul său îmi demonstrează că a acţionat la comandă. Să mă explic: dacă forţele de ordine, jandarmii au constatat că suporterii de la UTA tulburau prin prezenţa şi gesturile lor spectacolul folcloric, dacă au considerat că scandările lor îndreptate împotriva primarului (şi nu a organizatorilor concertului, nu a participanţilor la concert, nu a interpreţilor) au fost obscene, ar fi trebui să intervină imediat, să restabilească ordinea, să-i legitimeze pe turbulenţi şi să asigure legalitatea manifestării. Faptul că nu au făcut-o mă determină să cred că jandarmii prezenţi la eveniment nu au considerat că suporterii ar fi încălcat vreo normă juridică sau de conduită. Dacă totuşi, aceşti suporteri au fost amendaţi ulterior, în lipsă (!) prin procese verbale care le-au fost trimise cu poşta înclin să cred că s-a acţionat la comandă.
A cui comandă? Să vedem: poate a interpreţilor de muzică populară deranjaţi de mulţimea care a sporit brusc numărul spectatorilor de la concert?!; poate a publicului meloman obligat să îngăduie prezenţa suporterilor utişti?!; poate a primarului municipiului Arad, lezat de multă vreme de luările de poziţie ale susţinătorilor UTA-ei, susţinători care în seara cu pricina, la concertul cu pricina, şi după aceea, în preziua alegerilor generale, scandaseră lozinci anti Falcă pe B-dul Revoluţiei.
Sigur că un răspuns tranşant în lipsă de dovezi îl putem doar bănui. Eu, de pildă, pot bănui că a fost vorba de o comandă politică. De aici şi proporţia exagerată a amenzii dar şi expedierea proceselor verbale cu întârziere. O fi fost nevoie de timp pentru ca mecanismul de sancţionare să fie pus în mişcare, să se găsească motive acolo unde de fapt nu cred că erau, să se ia decizia expedierii acestor procese verbale de amendă care după părerea mea nu fac cinste nici Jandarmeriei, nici celor care, eventual, au pus o presiune asupra Jandarmeriei să le realizeze.
Desigur, este discutabil şi în ce măsură suporterii clubului UTA au avut dreptul legal şi moral să se grupeze după meci, să se îndrepte spre centrul oraşului să îşi strige necazul într-o manifestare publică cu extrem de mulţi decibeli, să se plimbe apoi pe străzile Aradului şi să discute despre meci, despre autorităţile publice, despre necazurile care-i preocupă. Poate unora această atitudine li se pare deranjantă. Eu cred însă că e firească. Constituţia, legea fundamentală pe care învăţaţi s-o respectăm cu toţii, şi suporteri, şi jandarmi şi politicieni şi melomani ne garantează dreptul la gândire şi dreptul la exprimare. Dacă în Arad aceste drepturi sunt sancţionate cu amenzi de 30 de milioane de lei înseamnă că undeva la nivel decizional, e o defecţiune. Cred că autorităţile ar trebui să fie mai preocupate de asigurarea drepturilor cetăţeneşti decât de crearea unui climat de obedienţă totală şi represiune.

Andrei Ando in Observatorul de Arad

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: