Proteste violente în Letonia

Foto: satellit2004Sute de tineri au distrus, aseară, vehiculele poliţiei, au spart ferestre şi au jefuit mai multe magazine din capitala letonă Riga, după ce un protest anti-guvernamental a devenit violent, scrie Reuters.

Revolta, apărută în urma unui protest paşnic la care au participat câteva mii de letoni care cereau alegeri anticipate, a fost cea mai gravă de la cele văzute în urmă cu 18 ani, când Letonia s-a despărţit de Uniunea Sovietică.

Sute de protestatari au organizat un marş spre parlamentul ţării. O parte dintre aceştia au încercat să pătrundă în clădire, însă au fost dispersaţi de forţele de poliţie, care au folosit gaze lacrimogene şi bastoane. După ce poliţia a calmat spiritele în jurul clădirii parlamentului, un grup mare de protestatari s-au îndreptat spre centrul oraşului, unde au spart ferestrele mai multor magazine şi birouri. Tinerii letoni au distrus două vehicule ale poliţiei.

Când poliţia a preluat controlul asupra zonei Parlamentului, un grup mare de manifestanţi s-a orientat spre centrul capitalei, vandalizând magazine, dar şi clădirea Ministerului de Finanţe.

“Dizolvaţi Parlamentul, dizolvaţi Parlamentul!”, au scandat protestatarii, în momentul în care câţiva au rupt cordonul de poliţişti din jurul clădirii Parlamentului.

Manifestaţia, în cursul căreia s-au intonat cântece patriotice si s-au aprins torte, a fost similară protestelor de la sfârşitul anului 2007, care l-au forţat pe premier să demisioneze.

Letonia, în colaps financiar

Letonii doresc o schimbare deoarece economia ţării, care, nu cu mult timp în urmă, avea cel mai ridicat grad de creştere din Uniunea Europeană, se prăbuşeşte şi a fost nevoită să împrumute 7.5 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi credite europene.

Conform împrumutului, guvernul trebuie să reducă drastic cheltuielile publice, deşi a promis că va continua programul de asistenţă socială a ţării cu 2.3 milioane de locuitori. Demonstraţia de aseară a fost asemănătoare cu protestele de la sfârşitul anului 2007, care au dus ulterior la demisia premierului.

Advertisements

No Responses to “Proteste violente în Letonia”

 1. dj sleek Says:

  subscriu la Cristi Brancovan

  mai adaug ca cei lipsiti de tupeu,vlaga pot sa se complaca asa in continuare,nu vreau sa dau dovada de nationalism sau altele,dar atat de pesimisti sunt unii de parca ar fi ologi.reamintesc unora ca in 89 parintii,fratii lor etc au luptat pt libertatea noastra!

 2. extraterestru maiestru Says:

  @Vladimir
  poti sa schimbi pe cale politica,prin democratie,cand aceste lucruri exista.la noi sunt niste gasti puse pe furt.la noi nu se face politica.noi nu putem sa schimbam ceva pe calea politica,deoarecea aceasta nu exista.poti sa darami orice printr-o presiune uriasa a masei.totusi nu au trecut decat 19 ani,si suntem la acelasi nivel.deci de ce nu ??

 3. F||C||R||B Says:

  au ajuns si letonii sa faca proteste si noi pula!

 4. kst Says:

  romanul se descurca
  toti depind de pe`o zi p alta..
  nu cred k vom iesi in strada.. cel putsin “noi astia tineri”

 5. Richy Says:

  cemi plac spiterii la ala din poza

 6. C"U" totii eram regimente romane... Says:

  vorba lui dj sleek: parca am fi ologi!

 7. q Says:

  ai dak reusesti sa darimi guvernul prin revolta ,o sa apara imediat 10 k iliescu

 8. Din dragoste,nu pt bani...suntem aici PT HALDAN!!!! Says:

  http://uncoltuitatdelume.wordpress.com/2009/01/16/paok-saloniki-0-0-aris-saloniki-greek-cup/ FRATILOR UITATI AICI ULTRAS!!!!PENTRU TOTI CARE SE CRED ULTRAS IN TARA ASTA ,care mai de care mai morti dupa banii conducatorilor,dupa banii celor care vor sa manipuleze masele……NICIODATA NU O SA AJUNGEM NICI MACAR LA JUMATATE DIN NIVELUL ULTRASILOR DIN GRECIA.DACA AR FI SA FACA ASTIA PROTEST NU AR FII 2000-3000 de oameni ar fi 10000,dar nu certitudine nu vor manisfesta pasiv precum morcovistii de noi.DACA AR AVEA ASTIA UN TURCU,UN BECALI,UN MITITELU in secunda 2 i-ar linsa.DACA ECHIPA LOR AR AJUNGE SUBIECT DE INTERES PUBLIC DOAR IN CAMPANII ELECTORALE,CUM S-A INTAMPLAT LA CLUJ,ARAD,PLOIESTI ETC.,CEI CARE LE-AR FI FACUT PROMISIUNI DESARTE NU AR MAI FI AVUT CURAJ SA IASA PE STRADA.PROBABIL STELISTII VOR SUSTINE CA EI AU FACUT HAOS LA ULTIMELE MECIURI IMPOTRIVA CIOBANULUI,DAR SA NU UITE CA AU LUAT BANI DE LA VANGHELIE PT ASTA ;).LA FEL CUM A LUAT SI PCH PENTRU A-L INJURA PE GIOVANI.NU NEG CA ACESTE ACTIUNI NU SUNT EXCELENTE,DAR NU AU VENIT DIN PROPRIE INTITIATIVA,FIIND NEVOIE DE UN IMPULS FINANCIAR.PUNCT.

 9. romanesc Says:

  @ q
  Nu cred …

 10. Alex Says:

  eu raman la parerea mea…proteste de genul astuia tre sa facem noi suporterii!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: