COMUNICAT “DREPTURILE SUPORTERILOR”

Avand in vedere faptul ca drepturile suporterilor din Romania au fost limitate si batjocorite constant in ultimii ani, incalcandu-se cu brutalitate legea chiar de catre cei care o “creeaza” si de cei care ar trebui sa o sustina si sa o aplice in litera si spiritul ei, la initiativa suporterilor independenti si a membrilor nostri, subsemnatele Ligi si Asociatii ale suporterilor si galerii/peluze ale echipelor din toate esaloanele fotbalului romanesc, au hotarat sa initieze o campanie sub numele “Drepturile Suporterilor“.

Prima actiune din aceasta campanie va fi consacrata luptei pentru legalizarea folosirii tortelor si fumigenelor pe stadioanele din Romania. Reamintim si cu aceasta ocazie ca, in conformitate cu legislatia in vigoare (Legea nr. 126/1995 – cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 4/2008 precum si H.G. nr. 536/2002), obiectele pirotehnice din clasa I (torte, fumigene, vulcani s.a, cu masa maxima de amestec pirotehnic cel mult egala cu 3 grame) pot fi comercializate si utilizate pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, desi este certificat printr-un cadru legal ca aceste obiecte pirotehnice nu sunt periculoase, ele sunt interzise iar persoanele ce le folosesc pe stadioane sunt amendate, fara ca substanta pirotehnica folosita sa fie incadrata corespunzator in clasa de care apartine.

Intrucat in ultimii ani oficialii din fotbalul romanesc, repezentantii fortelor de ordine si mass-media au prezentat o imagine trunchiata si de cele mai multe ori neconforma cu realitatea asupra evenimentelor in care au fost implicati suporterii din Romania, prin aceasta initiativa ne dorim sa prezentam opiniei publice o imagine corecta si obiectiva a acestora si, de asemenea, sa tragem un semnal de alarma asupra tuturor actiunilor de incalcare a legilor in vigoare si a drepturilor omului la care sunt supusi suporterii.
Dintre acestea, pentru inceput dorim sa atragem atentia asupra a trei aspecte deosebit de importante:

1). In relatia lor cu suporterii romani, LPF si FRF si-au facut un veritabil obicei din a limita sau chiar a incalca flagrant drepturi fundamentale precum cel la libera exprimare si cel la libera circulatie. Constatam cu tristete si ingrijorare ca aceste doua institutii, ce ar trebui, la nivel teoretic, sa garanteze moralitatea, legalitatea si spiritul de fair play asociat competitiilor sportive sunt, in realitate, actori de seama in drama prabusirii fotbalului romanesc.
Exemplul cel mai elocvent este legat de mizeria care inconjoara competitiile fotbalistice din zilele noastre, in care limbajul suburban al conducatorilor de club si al oficialilor celor doua institutii mai sus mentionate este, nu doar tolerat, ci chiar incurajat. Cu toate acestea suporterilor le sunt interzise afisarea unor mesaje decente de sustinere ale echipei favorite, incalcandu-se flagrant dreptul la libera exprimare;

2). Jandarmeria Romana, prin modul in care reprezentatii sai inteleg sa-si indeplineasca atributiunile, a dezonorat in mod repetat uniforma militara a Statului Roman. Scenele de violenta extrema generate de interventii in forta si disproportionate, retineri abuzive si incalcari flagrante ale drepturilor si libertatilor fundamentale, se constituie in tot atitea pete care cu greu vor putea fi sterse de pe blazonul unei institutii ce se doreste a fi adaptata principiilor si valorilor europene.
Dovada a acestor abuzuri nejustificate stau zecile, poate sutele de amenzi contraventionale contestate si castigate in instanta de catre suporteri, de unde rezulta lipsa de profesionalism a acestei institutii. Putem pune la dispozitia celor interesati hotarari judecatorasti care sa certifice aceste greseli si abuzuri.

3). In ultimii 2 ani, suporterii din Romania au tras mai multe semnale de alarma asupra inutilitatii legii ce urma sa “inlature” violenta in sport, devenita Legea 4/2008 (miting de protest, materiale audio-video, materiale de presa, petitii, instiintari adresate Avocatului Poporului, etc). Noi am transmis de fiecare data ca nu mai era nevoie de o alta lege inaplicabila ci era nevoie de deschiderea unor cai de dialog.
Ceea ce noi am spus atunci, s-a adeverit de curand cand toti cei din conducerea fotbalului romanesc si reprezentantii fortelor de ordine au declarat public ca “legea este prost facutaâ€?, la mai putin de un an de la data intrarii in vigoare a acesteia.
Nu am pretins niciodata ca atitudinea noastra a fost intotdeauna una model, existand de-a lungul timpului mai multe derapaje ale bunei conduite, dar toate acestea au fost generate de exuberanta si dragostea pentru echipa favorita.

In conditiile date, dialogul dintre suporteri si reprezentatii fortelor de ordine poate fi viabil ca si solutie, doar in conditiile in care el va fi purtat de pe pozitii de egalitate si va avea ca obiectiv instaurarea unei relatii normale, bazata pe respectarea spiritului si a literii legii.

Avand in vedere toate cele prezentate, solicitam aplicarea corecta a legislatiei (acceptarea dreptului legal de folosire a materialelor pirotehnice), eliminarea abuzurilor comise cu incalcarea flagranta a legilor, precum si limitarea puterii discretionare a organizatorilor de competitii sportive, a observatorilor si a personalului cu atributiuni legate de mentinerea ordinii.

In speranta ca acest demers este spre binele fotbalului romanesc, noi suporterii facem un prim pas pentru a reveni la starea de normalitate ce ar trebui sa inconjoare fenomenul sportiv.

Asociatia Suporter UTA, Liga Suporterilor Rapidisti, Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti, Asociatia Sepcile Rosii, Asociatia Suporterilor Olteni, Liga Suporterilor Iasi 2005, Asociatia Liga Suporterilor Iasi Legione Azzura, Asociatia Fan Club F.C. Arges, Commando Viola Ultra Curva Sud, Peluza UTA, UB Bacau, Peluza Nord Botosani, Peluza Sud Brasov, Peluza Catalin Hildan, Peluza Sud Dinamo, Peluza Nord Rapid, Peluza Nord si Peluza Sud Steaua, Romaniacs si Patriots-Peluza CFR Cluj, Peluza Sepcile Rosii Cluj, Peluza Sud Constanta, Peluza Nord si Peluza Sud Craiova, Peluza Sud Galati, Peluza Nord Hunedoara, Peluza Nord si Peluza Sud Iasi, Xtrema Oradea Ultra, BWM-Peluza Sud Petrosani, Peluza Ploiesti, Peluza Sud Satu Mare, Dakay-Suceava, Peluza Nord Timisoara, Peluza Sud Tulcea, Peluza Nord si Peluza Sud Vaslui

Pentru informatii si detalii suplimentare, persoane de contact
Adrian Degen 0722643866
Cristian David 0771423307
AISS 0726113527

Advertisements

Tags: ,

No Responses to “COMUNICAT “DREPTURILE SUPORTERILOR””

 1. B_B Says:

  sincer, nu cred ca se va schimba ceva
  1.nici lpf/frf, nici jandarmeria nu ne baga in seama, si in situatia in care ne-ar da totusi atentie, nu cred ca s-ar putea vreodata aduce vorba despre diaolog de pe pozitii egala (asta in opinia lor, evident).
  2.nici suporterii nu sunt in stare sa faca front comun in aceste scop (semnaturile stranse pt modificarea legii, si chiar recenta petitia online au strans un numar relativ mic, oricum un numar nesemnificativ in vederea schimbarii legii)
  3.opinia publica este de asemenea impotriva “huliganilor” catalogand toate miscarile de sustinere a unei echipe drept actiuni huliganice, intretinute de presa dornice de “sange, incidente, violenta” (ex mitingul impotriva legii cand singurul aspect prezentat a fost lovirea unui ziarist)

  adevarul trist, in opinia mea este urmatorul: sunt multi pe care nu ii deranjeaza aceasta lege, ba mai mult sunt unii care nu ar deranjati nici de interzicerea deplasarilor, asa macar au/ar avea o scuza … sunt “batrani”, sunt trecuti prin viata, le-au facut pe toate, nu mai vor, nu mai pot, nu mai au de ce, prioritatile s-au schimbat, sunt pur si simplu old school

 2. admin Says:

  BB, fratioare, tu nici macar nu ai citit petitia, in capul tau petitia online era pentru schimbarea legii…

  APEL PENTRU CEI CARE CRED CA NU SE MAI POATE SCHIMBA NIMIC:
  nu
  mai
  intrati
  pe siteul
  romanianultras.net

  va rugam mult, avem deja mult prea multi vizitatori, si voi printr-o atitudine din asta ne consumati resursele degeaba.

 3. dave Says:

  Un apel pentru miile de oameni care intra pe aici: Incercati sa promovati acest material prin toate mijoacele pe care le aveti la indemana incepind cu massuri, bloguri, forumuri si terminind cu contacte personale la nivelul presei locale sau centrale.
  Libertate pentru suporteri!

 4. manelo-punker Says:

  adimin….crezi k se poate rezolva ceva printr-un miting…pus bine la punct???

 5. eu Says:

  PACAT CA UNII UCID FRUMUSETZEA JOCULUI SI AL GALERIILOR…SALUT ACEASTA PETITIE SI O SUSTIN!!BRAVO BAIETZI…

 6. Richy Says:

  frumos articol. felicitari! trebuie sa insistam sa vada ca nu ne lasam pana nu se schimba ceva

 7. huliganii Says:

  de acrod cu manelo , un miting ar spune multe , dar sa fie si f f f bine organizat !

 8. Cristy Says:

  sper sa se schimbe ceva din tot sufletul

 9. un simplu ins. Says:

  Comunicatu asta de presa trebuie mediatizat si sustzinut de liderii de galerie…facand un front comun impotriva a ceva ce omoara spiritul sportiv in sine , se poate ajunge la o rezolvare.
  Stand pe forumuri si citind comentarii ale unor tocilari tristi,care nu au fost in viatza lor pe stadion dar, se gasesc ei sa isi exprime opinia .. – “jandarmii isi fac treaba…simplii huligani…oameni frustratzi…etc ” – nu o sa rezolvam nimic.
  Problema cea mai mare e ca…e ca si cum te-ai lupta cu morile de vant…ne revoltam impotriva unei legi care e data de ei si , ce sa vezi , aplicata tot de ei.
  Asa ca apelez la ratzionamentul si logica celor care chiar pot schimba ceva , un mitting ar fi bine venit DAR IN CONDITII NORMALE FARA ALTE ACTIUNU CE AR PUTEA DISTRUGE VALOAREA MITTINGULUI !

  O zi excelenta

 10. Nae Says:

  Toate bune si frumoase, e un mare ADEVAR, si vrem cu toti sa fie cit mai frumos pe stadion ce de aceea mergem DAR ce ziceti toti despre HULIGANII care nu ne lasa sa traim cum trebuie un meci de fotbal. VEZI HULIGANII DE LA CLUJ AI LUI UNIVERSITATEA ORI SUNT NEBUNI ORI SUNT TOT NEBUNI DAR DE LEGAT. Pentru ei platim toti cei ce iubim sportul rege , asa ca sa facem tot ce putem ca cei ca ei sa nu mai calce pe stadion sa ne strice petrecerea saptaminala.
  Va multumesc daca reusim sa luam atitudine.

 11. fzcsm Says:

  Va sustin in totalitate.Dar daca nu scapam de huligani nu vom reusi niciodata sa obtinem ce vrem de la mai-marii Romaniei.Trebuie sa scapam de incidente si sa sustinem echipa fara batai.FORZZA STEAUA!!!FORZZA ORADEA!!!ULTRAS nu INFRACTOR!!!

 12. gabyc Says:

  un inceput promitator vazand ca destule asociatii ale suporterilor s-au unit cu aceasta actiune. important e ca cei acare zic ca vor sa aplice legea macar sa stea sa ne asculte. asa cum multi au spus pe aici acest lucru trebuie metiatizat de fiecare din suporterii unei echipe de fotbal. chiar daca in principal nu ne intelegem intre noi aici trebuie sa fim toti uniti.

  Oricum ar trebuii sa incepem si noi sa ne comportam mai civilizat pe stadioane si sa nu se produca incidente cum au fost la termanarea unui meci jucat zilele astea la cluj. aceste lucruri nu au ce cauta in lumea sportului. ar trebuii sa luam si noi exemplu din anglia unde nu mai sunt garduri jandarmi sau alte forte de ordine pe stadioane

 13. romanian.fan Says:

  ca bine ai zis admin cu astia care intra doar sa’si arate ei frustrarile pe aici ” unii pe care ii strang chiloti ” :))
  UN MITING CU VREO 10.000 de suporteri i’ar pune pe jar pe toti !!!
  bft.

 14. maptzoli Says:

  pai sa se faca la fiecare meci in fiecare oras si asa o sa se stranga semnaturi , eu unu pe net nu am votat ca ziceau toti ca nu are temei legal , nu se ia in considerare

 15. Cristy Says:

  daka se va organiza ceva voi fii akolo la fel cum am fost pentru culorile timisoarei…

  Galeria Gaz Metan sustine acest proiect!!

 16. m3lku Says:

  mentalitatea unora distruge tot ce e mai frumos ptr o galerie modul suporterului roman trebuie sa fie liber sa aiba dreptu mai ales la exprimare Libera sustin aceasta Campanie. respect celor care chiar vor sa faca ceva pentru suporterul Roman

 17. '00 Says:

  O idee, parerea mea:
  1.Trebuie facut un meeting undeva central..PITESTI-BRASOV-SIBIU nu stiu ..cat mai central!
  2.In prealabil mediatizat cateva luni bune! mediatizarea sa se faca la absolut toate caile media!(presa,radio, tv, site-uri, flyere)
  3.Nu toti au bani de deplasare la un astfel de meet!
  3.1 Trebuie vorbit cu primariile pentru a pune la dispozitie mijloace de transport la un pret rezonabil!(10 lei, 20 lei de pers.)!
  Consider ca prin astfel de mijloace se pot atrage intr-un oras ca cele de mai sus, situat central, 10-15.000 de persoane!
  MANIFESTATIA NU TREBUIE SA AIBA ABSOLUT NICIUN CARACTER VIOLENT(inclusvi verbal)!
  Deplasarile facute cu CNP, semnaturi pt. ca eventualele semnaturi, CNP-uri sa poata fi folosite pentru petitii etc.
  Eu unul am venit cu o IDEE!
  Probabil o sa mi se aminteasca de episodul PITESTI!
  Si daca s-a incercat o data si n-a mers gata renuntam!
  Meet-ul sa aiba aprobare!
  Mentionez ca pt. bani fiecare dintre mijloacele de informare anuntate mai sus sunt de acord sa difuzeze astfel de mesaje!

  VLTRAS MODVS VIVENDI!

 18. 2000 Says:

  aa si faceti un sondaj si vedeti cati sunt de acord cu un astfel de meeting si cati nu! cati ar veni si cati nu!

 19. Cristy Says:

  m-ar interesa si pe mine cand va avea loc acest miting ….

 20. poli'21' Says:

  daca cineva crede ca va schimba atitudinea jandarmilor sau “Leagea lu dRAGOMIR”se inseala si nu stie in ce tara traim , putem sa facem 100 de mitinguri cu 100.000de ultrasi si tot nu o sa rezolvam nimic ptr. ca nu ii intereseaza pe nimeni de noi . si app ce aiureah o arde adminu , fratioare , B_B isi spunea parea lui, e libera exprimare ;)sau e interzis pe sit-ul asta ?

 21. Sheva Says:

  @ poli’21’

  vezi cumva sters comment-ul lui B_B?
  te rog si eu nu mai posta aici…gasesti loc unde sa o arzi aiurea pe gsp, prosport sau alte forumuri…
  repet la fel ca adminu’ printr-o atitudine din asta ne consumati resursele degeaba

 22. Oachi Says:

  sunt de acord cu comunicatul.Cum sa procedam un meeting ar fi bun?cele 2 de pers.de contact suporterii carei echipe? sunt pt. ca AISS ii stiu.

 23. Roko Says:

  eu cred ca printr-un miting se vor strange mai multa lume ca in 2007 la bucuresti,tiinad cont ca fotbalul romanesc a inceput sa ia o intorsura ciudata,alarmanta pana in momentul de fata.Trebuie facut un sondaj cum a spus @2000,si apoi un miting anuntat din timp.Parerea mea

 24. viktim Says:

  parerea mea e ca daca nu oferim nimic…nu o sa primim nimic.

  nu cred ca e de ajuns sa venim cu initiativa de a imbunatati/schimba o lege…

  sa le aratam spre ex, returul asta de campionat nu vor fi incidente nici torte/fumigene pe stadion sa aratam ca se poate, ca nu venim acolo doar pentru a face scandal…dar daca inafara lui avem voie sa dam torte, hai sa avem voie sa dam si inauntru.

 25. xXx Says:

  ma bucur… Si sustin aceasta petitie… @ bucuresti

 26. danyrapi Says:

  Nu zic ca nu s-ar putea schimba,dar fratilor hai sa avem si noi o atitudine de laudat pe stadion..si prin spectacol si prin prezenta..ce dracu ma..ce rost ar avea sa venim pe stadion sa dam 30-40 de torte sa se opreasca meciul 5min si gata..sa plecam acasa..pentru ca multi de aia intra pe stadion..nu se mai canta fratilor!!NUUU SEEE MAAAIII CAAANNNTTTAAA!!!ce dracu prezenta si toti isi aranjeaza sapca si blugii patrati..ce dracu ma..SUNT PENIBILI toti acestia!!!SUNT PENTRU CAUZA MAI BUNA!!Dar sa o facem fratilor incepand de la noi!!!

 27. alexandru28buc Says:

  lumeeeee,daca vrem sa reusim ceva trebui sa facem ceva legal o chestie de genul:inainte de meci fiecare galerie sa desemneze cativa membri de incredere care sa semneze de comun acord ca vor folosii tortele,fumigenele si orice material pirotehnic legal fara sa il arunce in rivali sau pe teren,aceeste persoane sa aiba peste 20 de ani,trebui implementata in fiecare brigada aceeste regulii.avem exemplul de la meciul tm cu steaua nu vrem probleme si nici nu cautam.

 28. stor Says:

  Nu vad alta solutie decat un miting organizat cum trebuie, anuntat din timp si sa se tina intr-o zi cand evident nu sunt meciuri si pot sa vina din toata tara… cel mia bine ar fi in-trun oras din centrul tarii. BRASOV sau SIBIU (cel mai bine brasov ca sunt mai multe trenuri, microbuze etc)!!! Sper sincer sa se poate organiza ceva!
  LUNGA VITA AGLI ULTRAS!

 29. best bacau Says:

  VENIM SI NOI IN EVENTUALITATEA UNUI MEETING…RESPECT PENTRU FENOMEN..AM ADAUGAT IN CUPRINSUL SITE-ULUI NOSTRU INCA ODATA RESPECT !!!

 30. 2000 Says:

  @poli’21’
  bun fratele meu si cam ce-ai vrea tu sa facem? bun nu se poate, astia nu ne vor, asha e! si ce propui? sa nu mai venim la stadion ca poate ajungem la racoare? sau sa muncesc degeaba ca sa platesc amenzile? sa ma judec dupa fiecare meci prin tribunale cu jandarmeria? dupa tine daca astia nu ne suporta si n-o sa faca ce vrem noi ar trebui sa ne ducem in Italia sau…in Congo!
  Cu atitudine ca asta ajungem sa vedem meciurile pe stadion in custi de fier, legati la maini si la gura, eventual sa ni se puna coditza ca sa dam din ea!
  Sunt in bataia pustii…macar nu stau pe tusa!

 31. dany Says:

  O ultima solutie ar fi un miting foarte bine organizat.

 32. cnz Says:

  zicea cineva de un meeting la pitesti-sibiu sau brasov, nu cred k asta e solutia, dak vrem sa fim cat mai multi, tot in bucuresti sa se faca doarece aici sunt cei mai multi ultrasi…

 33. manelo-punker Says:

  cel mai bine la bucuresti…la brasov sau pitesti…nu e indicat….plus k usor de ajuns in bucuresti pt oricine…trenuri sunt..plm…..rog adminu sa faca si sondaju’ cine e de acord cu un miting si cine nu…si sa se fixeze o data in aprilie pt k e la jumatatea returului…sau oricand numai sa fie sa facem ceva sa nu mai stam cu mainile in san….

 34. admin Says:

  nu va mai agitati aiurea, nu se face, cel putin momentan, vreun miting.

  Cand va fi nevoie de ajutorul marii mase de suporteri vom spune.

  Momentan pana acum ati avut de:
  – semnat petitia
  – popularizat cele 2 comunicate.

  Faceti asta acuma, oricat de insignifiant ar parea, in randul tuturor.

  si sper ca nu ati uitat rugamintea: NU MAI INTRATI PE ACEST SITE, DACA NU FACETI NIMIC CONCRET PENTRU A SCHIMBA LUCRURILE IN JURUL VOSTRU, IN ORICE DOMENIU.

 35. 2000 Says:

  bun la bucuresti…ma gandeam totusi la cei din cluj, satu-mare, suceava, botosani plus ca in afara de distanta mare pt. cei de mai sus eu unul ash prefera sa fie un semnal ca nu doar bucurestiul conteaza si ca se vrea egalitate!

 36. ScristY Says:

  postati comunicatul pe forumuri, bloguri, trimiteti mailuri la ziare,etc

 37. WR Says:

  http://www.ziare.com/Suporterii_romani_doresc_legalizarea_tortelor_si_fumigenelor_-657432.html

 38. faaan Says:

  vedeti comentariile la articol…

  http://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-5387950-suporterii-romani-unesc-vor-legalizarea-tortelor-stoparea-abuzurilor-fortelor-ordine.htm

 39. ginusteaua Says:

  eee. lasa, k noi avem dreptate numai pe romanianultras…
  in rest, suntem cei mai josnici oameni:|
  dak chiar se vrea a face ceva, sa se inceapa ceva!! procese!! proiecte, ceva, sa dovedim k nu suntem aminale:|
  si mai rar cu msg pe net, mai multe fapte!!!

 40. Patriots Says:

  ne lovim cu stangul in dreptu’
  cati cretini(care se cred ultrasi) posteaza pe prosport si alte siteuri aratandu-le cititorilor ceea ce deja au vazut la televizor “suporterii is niste golani care nu se stiu decat bate intre ei si acum vor legalizarea armelor”

  imi pare rau ca unele peluze doar de dragul de a fi pline sunt suprasufocate cu imbecili aparuti de 2-3 luni care se cred mari “jupani,smardoi,bashtani,fizzosi”

  Sper din tot sufletul sa neputem arata aceasta fata a noastra, fata mai pasnica , non-violenta, care de fapt sufera dupa o echipa de fotbal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: