Internetul si lumea ultras

din revista RomanianUltras, nr.1-2003

ULTRASDeşi la începuturile fenomenului ultra’ atât în lume (anii 60-70) cât şi la noi în ţară (anii 90-2000 .. oare chiar a început??) Internetul nu şi-a pus deloc amprenta asupra dezvoltării mişcării, fiind destul de limitat accesul la “miracolele” cyberspace-ului, în zilele noastre se pare că acesta joacă un rol important în dezvoltarea tinerilor ultraşi, însetaţi de informaţii obţinute fără prea mari eforturi din lumea ultra’.
Pentru pionierii mişcării de la noi din ţară informaţiile parveneau deosebit de greu, sursele lor fiind urmărirea partidelor din campionate străine la tv , discuţiile cu ultraşii străini la partidele disputate pe teren propriu, decuparea materialelor de prin ziare de sport sau (rareori) câte o revistă specializată din afară (de cele mai multe ori Supertifo). Preluând aceste date despre un nou fenomen care cuprindea uşor, uşor întreaga Europă, au apărut şi la noi primele grupuri ultra’.
Lucrurile s-au schimbat însă radical o dată cu dezvoltarea Internetului, care a devenit sursa principală de informaţii a ultrasului român. Paradoxal, imediat ce accesarea siteurile din afară a devenit o obişnuinţă pentru mulţi, fenomenul ultra’ nu a înregistrat o creştere.. ba dimpotriva, el se află pe o pantă descendenta (părerea mea). Motivele sunt lesne de înteles .. Internetul este o mină de aur pentru amatorii de distracţii puerile, pentru cei care viziteaza două-trei pagini şi se cred atotştiutori, cei care îşi dovedesc vitejia pe un forum sau au idei geniale de mesaje pe mirc. E greu, dacă nu chiar imposibil, să înţelegi toată această nebunie numită <<ultras>> doar vizualizând un site, pentru că ultra’ este în primul rând cel care trăieşte şi simte într-un mod aparte, supunându-se unor reguli nescrise, lucruri pe care nici o pagină de web nu are puterea să le redea.
Pot afirma din proprie experienţă că e uşor să vorbeşti din auzite şi să îţi dai cu părerea despre anumite aspecte ale vieţii ultra’, însă atunci când cobori în peluză vei realiza că vorbele nu sunt tot una cu practica. Vei ştii că în spatele unei poze cu o coregrafie pe care adesea o lăudai, se află zile întregi de muncă şi nopţi nedormite, îţi vei da seama cât de mult doare lovitura “bulanului” unui jandarm, sau vei vedea de ce unele grupuri sunt prezente în număr mic în deplasări de sute de kilometri, pe care tu, din spatele monitorului, îi credeai uşor de parcurs. Pozele sunt uşor de interpretat, însă poţi de asemenea să te păcăleşti.. gândiţi-vă cât de mică este diferenţa dintre o poză cu o coregrafie făcută la noi şi una din Italia puse una lângă alta, însă de fapt distanţa e ca de la cer la pământ. Articolele sunt de asemenea extrem de utile, însă trebuie să priviţi ambele părţi ale problemei, deoarece fiecare grup încearcă să îşi expună povestea într-o manieră subiectivă. Siteuri utile din afară sunt destule: http://www.tifonet.it (cunoscut de majoritatea), http://www.ultrasworld.com (site despre huligani), http://www.hooligans.cz (scena ultra’ şi hooligans din Europa) şi altele .. la toate v-aş recomanda, după o lecturare atentă a conţinutului, secţiunea de linkuri care vă poate conduce spre paginile grupurilor de care sunteţi interesaţi.
La noi în ţară, siteurile utile ultrasului în devenire nu sunt foarte multe, dar destul de interesante ca informaţii: http://www.romanianultras.NET, http://www.ultrawear.go.ro, http://www.boysdinamo.pisem.net (pagina grupului dinamovist Boys, conţine şi un ABC ultra’si o mare varietate de linkuri spre pagini web ale grupurilor din străinătate) etc ..
Ca o concluzie, nu mai pierdeţi timpul pe forumuri, încercaţi să aflaţi mereu lucruri noi din care se poate învăţa câte ceva, atâta timp cât Internetul îţi oferă şansa să îţi dezvolţi cunoştinţele în materie. Totuşi nu uitaţi că nici un site nu te va face mai ultra’ , poate doar te va ajuta să ştii ce ai de făcut, însă între vis si realitate este o cale lungă care, în orice caz, nu se va scurta memorând articole de pe “www”, ci doar manifestându-te aşa cum o fac cei pe care îi admiri în poze.
Ştefan

Advertisements

Tags: , ,

No Responses to “Internetul si lumea ultras”

 1. SampleFan Says:

  Adevar graiesti!

 2. trecut in rezerva Says:

  tare articolul.felicitari

 3. unu Says:

  imi vine in minte un mesaj bun facut de sectiunea Bv a grupului Ult*ras ” Dizgratie si ura pentru ultrasii de tastatura “

 4. invulnerabil Says:

  As numi boys,singura brigada ultra’ cu adevarat in romania.

 5. floriiin brici Says:

  intr-adevar,printre ultrasii de tastatura boys a fost intotdeauna fruncea

 6. grem Says:

  @invulnerabil ma tem ca ai dreptate…

 7. Patriots Says:

  mesaj Commando Oli la meciul cu baia-mare
  desi seamana
  tastatura nu e peluza

 8. rr Says:

  da domle e invulnerabil si FIX boys :)) cu toate ca nu se prea vad, pentru el e singura si unica BRIGADA ! unice vorbe, unice prostii
  ! zi ceva de p.S.S !

 9. unul Says:

  @ unu,

  pai ei au o imagine mult mai mare pe net decat pe stadioane.

 10. STL Says:

  Sunt pline forumurile de ei .

  Ultra` n peluza nu la tastatura !

 11. Taz Says:

  As vrea sa aduceti cateva argumente cu privire la acesti “boys”.M-am saturat sa tot aud laude la adresa lor.

 12. mihai1948 Says:

  boys nu este singura,dar este.desi observ ca aproape nimeni numai e interesat sa-si piarda timpul si banii,pentru o brigada,pentru a face un steag mare,sau pur si simplu pentru a merge pe stadion..

 13. doar Otelul!! Says:

  Mai interesati-va de grupurile ultras din Romania si atunci sa mai vorbiti…!!!Special pt toti cei care cred ca membrii grupului boys sunt singurii ultrasi din Romania…

 14. SPIRIT Says:

  ultras unione,boys si inca 2,3

 15. c.c. Says:

  nu mai fiti invidiosi… boys intr`adevar au fost adevarati… dar nu mai sunt. iar site`ul lor este inchis de mult timp… imi pare rau dar sunteti penibili astia care v`ati tras brigada peste noapte si va credeti ultrasi adevarati… aia mai “batrani” stiu ce a insemnat boys…

 16. spok-steel Says:

  !!!! da un cacat………..nu e nimeni invidios……:!!

 17. leowiz Says:

  respect doar pentru UUnione……….a fost o onoareee

 18. T. Ultra Boys Bacau Says:

  Fratilor deschideti-va ochii oleaca inainte sa criticati ! Cand vine vorba de ultras nu ar trebuie sa se vorbeasca la plural …pentru ca in fiecare galerie exista ultrasi si fake-uri !
  Nu ca ma laud …dar eu stau in Budapesta si pentru un simplu meci de campionat (liga a2-a) bat 1000 KM dus intors , aprox 100 euro cheltuieli, si aproape 3 zile pierdute numai cu drumul plus oboseala am doar 19 ani … nu imi permit sa merg la fiecare meci …dar cand se strang banii primul gand ista e!
  Daca nu ati fi stiut asta …ati fi ras de mine a-ti fi zis “In Bacau ultras …nu exista! ” Si va mai dau exemple de baietasi de genu !

 19. PS Says:

  boys-ul a fost respectat de intreaga suflare de suporterii din romania,au fost primii care au adus cv nou la nivel de grup in romania asa ca sa nu ii devalorizam ca nu ne ajuta cu nimic.Nu sunt dinamovist dar recunosc ca a fost grupul cu cele mai multe actiuni ultra de la noi.Mereu in prima linie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: