La legi noi, TOT NOI

Acest articol a apărut in martie 2006, în revista Suporter, nr.1. A venit dupa adoptarea unei legi anti-violenţă, preambulul legii lui Mitica. Interesant de văzut opiniile legate de acea lege exprimate imediat după apariţie. La nici un an după aceasta, începuseră discuţiile despre inaplicabilitatea ei şi necesitatea unei legi noi. Suna cunoscut?

În aceasta iarna a apărut o noua lege privind normele de comportament ale suporterilor pe stadioane. O versiune completă a legii găsiţi aici. Publicăm în acest număr al revistei noastre opinii referitoare la noua lege, iar pentru următorul număr aşteptă la m părerile voastre legate de oportunitatea apariţiei modei casual pe scena suporterilor români.

Salut! Sunt Luci din Drojdierii Timişoara. Referitor la legislaţia care ne priveşte direct pe cei prezenţi pe stadioane, în special pe cei din peluze, eu personal nu înţeleg logica deciziei de a-i interzice unei persoane accesul pe stadion şi în acelaşi timp de a-l obliga să fie prezent la o secţie de poliţie. S-au gândit oare că poate timp de un an sau doi sau cât primeşte cineva această interdicţie ar putea avea şi alte treburi gen muncă, eventual vor să plece din ţară etc.
O altă decizie care cred eu ca nu este gândită: am înţeles că se vrea sancţionarea acelor persoane care nu îşi ocupă locul pe stadion corespunzător inscripţiei de pe bilet cu 200 de euro. E evident că aceşti indivizi care elaborează legile nu au nici o ideie despre ce înseamna a fi suporter, ca să nu fac referire la modul de viaţa ultras. Eventual această prevedere ar trebui respectată pentru persoanele care stau la tribună, in ideea că se vrea şi la noi ca şi în Anglia ca totul să fie un spectacol de teatru. Normal că nu va fi respectată pentru că noi nu vrem teatru! (dar ne intreabă cineva ce dorim? se gândeşte cineva la câstigul lunar al unui suporter?).
Luci Drojdierii Timişoara.

Noua lege este foarte ambiguă şi crează probleme nu numai nouă, suporterilor, ci si cluburilor. Problemele generate sunt chiar foarte nostime. De exemplu, articolul cu păstrarea locurilor inscrise pe bilet: vrei să te duci la wc sau mai ştiu eu unde. Dacă părăseşti scaunul tău care se află în mijlocul unui sector trebuie să treci pe alte locuri. Vei fi amendat pentru asta? Interzicerea pe stadion se poate face foarte uşor, dar, in primul rând, nu este corect din punct de vedere constituţional şi, în al doilea rând, cluburile nu o să poată interzice suporterii violenţi pe stadion pentru că, pur si simplu, este imposibil ca un angajat al clubului să stea la poarta cu pozele suporterilor respectivi şi să verifice fiecare persoană care doreşte să intre in stadion, este foarte simplu să te razi în cap sau sa îţi laşi barbă. LEGEA A FOST DATĂ DOAR PENTRU CĂ SE DOREŞTE ALINIEREA DIN PUNCT DE VEDERE LEGISLATIV CU STANDARDELE UE, dar la noi nu se pot aplica pentru că nu există logisitica necesară.
Claudiu-Ultras Craiova

N-am o părere prea bună despre această ordonanţă, pentru că după părerea mea, o sa ajungem ca în Anglia, adică mieluşei acasă şi în deplasări or să iasă scandaluri mari.
Această ordonanţă cred că o să înrăutaţească situaţia din peluzele româneşti mai ales că le dă mai multă libertate jandarmilor şi cum ăştia abia aşteaptă asta să vezi scanduluri cu ei.
Alex-Glas -Steaua
Despre noua legislaţie ce pot să zic. Normal că în momentul aparaţiei, ca şi oricare alt ultras român, m-am simţit frustrat şi nedreptăţit. Unde să mai adaug că in opinia jurnaliştilor români nu suntem altceva decât nişte hoarde de “bagabonţi” şi golani, fără un rost în viaţă, porniţi numai şi numai pe violenţă.
Nu are rost să mai adaug şi să inşiruiesc aici ce inseamnă “a fi ultra” pentru majoritatea dintre noi. Nu vreau să folosesc un limbaj sotisficat luat de prin dicţionare şi neînţeles de mulţi, însă e greu să descrii în cuvinte ce se întamplă cu tine atunci când eşti in peluză cu baăieţii.
Nu pot să fiu de acord cu noua lege dată împotriva suporterilor, pentru că din punctul meu de vedere această lege, a fost dată impotriva noastră, şi nicidecum. pentru a proteja şi ocroti buna desfăşurare a evenimentelor sportive de pe stadioane. Această lege nu face altceva decât să stârnească şi să înteţească abuzurile şi violenţele de pe stadioane.
În încheiere aş vrea totuşi să reamintesc unora ca şi “smărdoiala inutilă” şi bravura prostească sunt câteva din motivele pentru care astăzi ne aflam unde suntem.
Nu ne rămâne altceva de făcut decât să luptăm şi să sperăm la vremuri mai bune.
Claudiu-Spetza Ultra- UTA Arad
Nu sunt jurist, deci nu pot sa comentez în calitate de specialist, sunt suporter şi comentez în această ipostaza.
Legea nu s-a respectat niciodată pe un stadion de fotbal. Forţele de ordine au profitat întotdeauna de necunoştinţa şi de neputinţa suporterilor de a se apăra. Suporterii au fost întotdeauna jigniţi sau loviţi de aceste animale în uniformă. Sub pretextul “aşa am primit ordin”, jandarmii interzic lucruri absurde, organizează dispozitive de acces şi control absurde, sunt violenţi şi nu plătesc pentru asta.
Deşi suporterii sunt, în general, de o factură umana mult superioară jandarmilor, în ochii opiniei publice ei se “bucură” de o imagine foarte proastă.
Nu văd o ieşire civilizată din această situaţie, lucrurile vor continua la nesfârşit. Singura solutie este contactul fizic (de obicei, jandarmii ies “şifonati” din astfel de confruntări), foarte importantă fiind unitatea suporterilor dintr-o peluză.
Viaţă lungă ultraşilor!
Sorin, Peluza Cătălin Hâldan

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: