Politehnica Timisoara – povestea turului 2003/2004

din revista RomanianUltras, nr.1/2003
South Side… – Paul Puştiul – “Gruppo Select”:
C.V.U.C.S., vocea Banatului, începea sezonul 2003-2004 cu optimism şi speranţa că nu va mai trăi emoţiile din sezonul precedent în care echipa favorită a fost la un pas de retrogradare, în ciuda extraordinarelor victorii de la Uta şi Steaua, sau a întâlnirii apocaliptice de acasă cu Dinamo, meciuri în care echipa a demonstrat că are o valoare de mijlocul clasamentului, cel puţin. Entuziasmul şi dedicarea totală a suporterilor alb-violeţi au fost dovedite şi în acest sezon înca de la începutul turului când pentru prologul de la Alba-Iulia, în ciuda mizei sau rivalitaţii aproape inexistente, peste 1000 de ultraşi au făcut deplasarea pentru a o încuraja pe Poli.
Atmosfera favorabilă fotbalului de calitate creată de susţinătorii polişti prin simpla lor prezenţă pe orice stadion, dar mai ales pe teren propriu, a fost observată şi apreciată atât de presă cât şi de ligă, iar în meciul din etapa a doua, jucat la Timişoara contra Ceahlaului, celor prezenti la meci li s-a prezentat trofeul de galerie fruntaşă în România. Premiul putem spune că a rămas în familie, la sfârşitul turului el fiind adjudecat de către galeria prietenă a Rapidului. Iată că, în timp ce unii se îmbată cu rezultatele unor sondaje cel puţin dubioase, pentru noi vorbesc faptele.
 poli timisoara u craiova 2003 2004
În Curva Sud turul a decurs normal, susţinătorii echipei înmulţindu-se vizibil de la un meci la altul , singurele momente mai neplăcute fiind provocate de evoluţia proastă a echipei de la începutul turului si de schimbarea ,,unghiului de vedere” al Drojdierilor si Masseriei. Din etapa a patra a apărut şi o revista a suporterilor, Ultra Banat , apariţie prin care ultraşii bănăţeni au punctat decisiv la capitolul imagine, mai ales că revista apare exclusiv prin eforturile unui grup de suporteri, fără ajutorul clubului ca în alte cazuri (touche). O nemulţumire ar fi legată de faptul că clubul nu a pus în vânzare abonamente, lucru cel puţin ciudat, mai ales dacă ţinem cont de numărul de spectatori ce urcă de la un meci la altul treptele străjuite de nuci de pe Dan Paltinişanu.
Clarificarea conducerii echipei odată cu revenirea lui Basarab Panduru, ameliorarea rezultatelor, meciurile bune făcute cu Rapid şi apoi în Groapă, realizarea instalaţiei de nocturnă au aprins si mai mult spiritul suporterilor timişoreni şi bănăţeni în general (Poli e susţinută la fiecare meci- uneori şi în deplasare- de grupuri de lugojeni şi altii). Amestecul de trăiri acumulate s-a revărsat în meciul cu Petrolul din penultima etapă, ultima de acasă, care a coincis cu inaugurarea nocturnei. Atmosfera creată a fost cu adevărat una feerică, spectacolul pirotehnic prevestind revelionul. Stadionul a fost ,bineînţeles, plin până la refuz, iar victoria repurtată de băieţi a făcut ca întregul oraş să fie mult timp dupa aceea plin, … plin de bucurie.
nocturna dan paltinisanu petrolul torte
Pentru a concluziona, încerc să surpind esenţa susţinătorilor ALB-VIOLETI şi afirm cu toată convingerea că suntem suporterii cu cea mai mare putere asupra jucatorilor, în sensul că, la Timişoara, dacă echipa merge prost, publicul are într-adevăr forţa si priceperea să răstoarne situaţia şi să-şi poarte favoriţii spre mult râvnita victorie. Această adevarată artă plus demnitatea, puterea spirituala, unitatea şi respectul adversarului constituie arsenalul ultras.

North Side… – Napoli – Drojdierii:

Anul 2003 a însemnat pentru ultraşii din Banat o răscruce de drumuri, un moment de cumpănă iar pentru unii din ei un nou drum, o poartă deschisă în lumea ultras.
Vom vorbi doar despre cei din urmă, Drojdierii şi Masseria, care au decis să se desprindă din marea familie de suporteri Commando Viola la începutul campionatului 2003-2004. Dacă marea majoritate a ultraşilor violeţi au decis să păstreze atât locul din care susţin jucătorii Politehnicii şi stilul interesant dar parcă prea monoton; cele două grupării sus menţionate au schimbat radical aceste două aspecte.
După meciul de campionat cu Ceahlăul ultraşii din cele două grupări au decis mutarea în Peluza Nord a stadionului. O dată cu această scindare au început
o serie de nemulţumiri în rândul suporterilor Peluzei Sud, nemulţumiri concretizate atât pe forumul oficial al clubului (site-ul de pe Internet), cât şi în diferite emisiuni televizate. Le mulţumim pentru timpul acordat… Din păcate nu au fost singurii care au văzut cu ochi răi această „mutare”. Nici din partea oficialilor clubului nu am avut parte de un tratament mai plăcut… cu toate astea am reuşit în câteva rânduri să fim aşa cum ne-am propus: alături de POLI trup şi suflet, atingând un punct maxim la meciul cu Petrolul- primul pe nocturnă. Oricum şi acum ne confruntăm cu probleme serioase ca mai toţi ultraşii din ţară, cum ar fi lipsa fondurilor pentru finanţarea unor coreografii şi a unor torciate de mare anvergură sau un material de propagandă de informare – cu toate că a existat o revistă „Ultra Banat” care ,din păcate, nu a rezistat decât un singur număr neavând succes ( a apărut chiar în momentul scindării).
Salut în numele Drojdierilor şi al Masseriei pe toţi cei care s-au rupt de vechile forme de suporteri, învechite şi neoriginale, pentru a-şi căuta identitatea, a păstra şi a apăra doctrina ULTRAS.
fumigene
Un salut şi către cei care s-au gândit să scoată această revistă, singurul gest cu adevărat cugetat la nivelul ţării noastre, domnilor suma respectelor. Fac un apel la realizatorii acestui proiect şi la toţi cei care vor citi această revistă să spună deschis toate problemele care apar pe parcursul unui campionat, în special problemele cu forţele de ordine, nu de alta dar legislaţia din ţara noastră e foarte şubredă la acest capitol. Îmi pare rău că în această ţară încă mai sunt indivizi care privesc suporterii ca pe nişte paria.
intr-o tara de ultrasi falsi onoare celor cu onoare

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

No Responses to “Politehnica Timisoara – povestea turului 2003/2004”

 1. kuyt Says:

  ca pe niste paria…

 2. 88 -Arges- Says:

  RESPECT DE LA PITESTI SI MULT SUCCES IN CONTINUARE AVETI CEL MAI FRUMOS PUBLIC 😉 FORZA VIOLA!!

 3. poli'21' Says:

  din pacate lumea nu mai vine la meciuri (acasa in deplasare) si nu intelg de ce dar a mai ramas un pic din spiritu care era odata si am speranta ca o sa vina din nou aceea vreme cand era plin stadionu (nu doar la meciurile dery ) MOARTE FOTBALULUI MODERN

 4. nu_conteaza Says:

  Poate cineva sa zica de ce majoritatea gruparilor romanesti au denumiri italiene ? Cum e si CVUCS si multe multe altele.

 5. vali Says:

  Multi de acolo sau inspirat.E ca un model pentru ei scena ultra` italiana.

 6. Frankie Says:

  Frumosi ani.

 7. nu_conteaza Says:

  Da’ tot nu e de inteles . Adica noi romanii nu avem identitate proprie, trebuie sa adoptam pana si denumiri ? inteleg ca s-au inspirat in coregrafii, cantece etc dar totusi nu sunt grupari din italia astea.

 8. GeamSpart Says:

  Pai cand oamenii si-au pus denumirile in italiana,voi astia care puneti intrebarile cu “de ce nume din Italia”,nu prea aveati treaba cu fenomenul (marea majoritate).Asa erau vremurile pe atunci.Nu statea nimeni sa-si puna intrebarea daca e normal ca grupul sa aiba nume strain sau nu.

  Am si eu o intrebare pentru aproape toti care comenteaza pe aici si care au gura mare…voi unde erati si ce faceati prin 2000-2001 ( sa nu mai zic de 1995-2000) ? Mai mult ca sigur nu aveati absolut nicio treaba cu peluza si poate nici cu stadionul.

  Voi ati prins “fenomenul” odata cu dezvoltarea netului in Romania.Si va asigur eu ca e o mare diferenta intre cei “old school” si cei noi,chiar daca voi credeti ca le stiti pe toate.Si sa nu ma luati cu “ce vina am eu ca m-am nascut mai tarziu?” pentru ca nu e asta discutia,ci modul vostru de a fi.Daca aveati un steag de gard si 3 de fluturat,va credeti miezul miejilor si nimeni nu va mai ajunge la nas.Voi habar nu aveti ce e aia modestie si bun simt.E o diferenta mare intre cum vedeti voi fenomenul si cum il vad altii.

 9. b1zar Says:

  @ GeamSpart …. adevar graesti , respect!

 10. fcp Says:

  @nu conteaza …tu crezi ca in 1995 cand sa infiintat C.V.U.C.S. baietii se gandeau la suferinta ta aiurea

 11. tiffosi Says:

  Intradevar frumoasa galeria Timisoarei,ceea ce nu am inteles niciodata a fost numele grupului “Masseria” din cate stiu eu acesta este un cartier din Napoli sa ma corecteze cnva daca gresesc….e ca si cum ne-am pune noi din bucuresti “Racadau”(cartier al Brasovului) ales la simpla intamplare si nu ne poate reprezenta…..

 12. nu_conteaza Says:

  @fcp
  trebuia sa se gandeasca la mine ? sau “la suferinta mea” ? Ba in pula mea voi nu vedeti ca “fenomenul” de la noi e doar o copie, un XEROX dupa italieni de la cantece, coregrafii pana la denumiri.Cand o sa fie fenomen autentic atunci n-o sa mai “sufar aiurea” .

 13. Cristi Brancovan Says:

  Denumirea de CVUCS s-a aduptat in 95 dupa un an de B ce ne-a permis sa ne reorganizam, facandu-se si schimbul de generatii. Anterior denumirea era Commando Poli (din minte bannerul de prin 93)….vremuri frumoase…cine nu le-a prins poate comenta cat vrea…

 14. Clau Says:

  tiffosi e vorba de Joe Masseria ( http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Masseria ) si Napoli, dar nu e vorba de un cartier, e vorba de acelasi lucru si anume tot o brigada, pt ca aceste doua lucruri au dus la denumirea pe care si-au insusit-o baietii din Masseria acum 7 ani

 15. Liviu Says:

  Galerie adevarata … Nu sunt fan Timisoara dar galeria voastra merita tot respectul…

 16. nu_conteaza Says:

  @ Cristi Brancovan
  Cine nu recunoaste ca asta e adevarul sa comenteze cat vrea . italo-semi-romanilor ! adica italieni ca tot aia e

 17. ovidiu Says:

  Prin 95-96 eram clasa a 5 -a si fugeam de la scoala ..in galerie …acele vremuri le-am mai retrait …putin prin 2002 –2004 cam asa cat de cat la alt nivel …. pt . ca niciodata nu va mai fi ca in 95-96 etc .. chiar p vremea aia nici nu stiam cine e patron cine finanteaza .. nu auzeam nimic de nici un scandal nimic …stiam ca are Poli meci , miercuri sau sambata …si atat .. eram cu sufletul … dar ce sa zic ce se intampla ..in 2008 ca 2009 deabea incepe …e nu mai are legatura cu fotbalul … la nivel administrativ vorbind fotbalul a devevenit un bussnis… prost interpretat de suporteri….. si Poli avea galerie din 90′ …pe langa marile peluze bucuretene ..;) mia parut bine 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: